28/5/12

Αντιπαράθεση Ισραήλ-ΗΠΑ: Τα 3 σεισμικά τόξα της Ανατ. Μεσογείου

Του Νίκου Στέλγια
Τις τελευταίες ώρες κρίσιμες εξελίξεις έρχονται να αφήσουν το στίγμα τους στη νέα περίοδο των σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ. Ισραηλινές δημοσιογραφικές πήγες κάνουν λόγο για μια νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Τελ Αβίβ. Από ό,τι φαίνεται, το μέλλον των σχέσεων της Δύσης με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και οι επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές δημιουργούν ένα νέο ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Λίγους μήνες πριν από την αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών, η αμερικανική προεδρία απομακρύνεται από το ενδεχόμενο της ένοπλης αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη και αναζητεί νέα «μέσα πίεσης» με απώτερο στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών της ιρανικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ελπίδες τους στον νέο σουνιτικό άξονα της Μεσοποταμίας για την προώθηση των συμφερόντων τους (οικονομικά και διπλωματικά). 


Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αναλαμβάνουν ρόλο «οδοστρωτήρα» για την εδραίωση και ανάπτυξη των δυτικών-τουρκικών-αραβικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας. Αυτή την περίοδο, οι συγκεκριμένες χώρες αναμετρώνται σε πολλά πεδία με την ιρανική διπλωματία και επιδιώκουν την ανατροπή των κυβερνήσεων της Δαμασκού και της Βαγδάτης. Μέσα από αυτές τις ανατροπές, το δυτικό-σουνιτικό μπλοκ εστιάζει στον στόχο του περιορισμού της ακτίνας δράσης της ιρανικής διπλωματίας. 

Όλα δείχνουν ότι το Τελ Αβίβ δεν συμφωνεί με την παραπάνω στρατηγική των ΗΠΑ. Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Άγκυρα και το Ριάντ. Την ίδια στιγμή, εκφράζει μεγάλο προβληματισμό για την ανάπτυξη της ακτίνας δράσης των πυρηνικών «μέσων» της Τεχεράνης. 


Μια μερίδα των Ισραηλινών στρατηγών συνιστά στην πολιτική εξουσία της χώρας την άμεση λήψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών κατά του Ιράν. Στους κόλπους της ισραηλινής κοινωνίας, η συγκεκριμένη άποψη-πρόταση υποστηρίζεται από κάποιες εθνικιστικές ομάδες. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση του Νετανιάχου έρχεται αντιμέτωπη με μια ιστορικής σημασίας πρόκληση και με μια νέα «απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους: την κορύφωση της αντιπαράθεσης του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.
 

Οι ΗΠΑ συνιστούν «ψυχραιμία», διπλωματία και παρασκηνιακές κινήσεις... Μια μερίδα της κοινωνίας του Ισραήλ τάσσεται υπέρ μιας νέας στρατιωτικής περιπέτειας... Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη δική μας «γειτονιά». Αυτή η αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή όπου πλέον τέμνονται τρία πολιτικού περιεχομένου «σεισμικά τόξα»:
 

• Το «τόξο» Ιράν - Ρωσίας - Κίνας (έκανε αισθητή την παρουσία του στην κρίση της Συρίας).
• Το «τόξο» ΗΠΑ (κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος) - Τουρκίας - σουνιτικών/αραβικών χωρών: Βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» στα «πεδία μάχης» του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας.
• Το «τόξο» Ισραήλ - μικρών συμμάχων από τη Βόρεια Αφρική (Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν κ.ά.), την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ελλάδα), τα Βαλκάνια (Ρουμανία) και τον Καύκασο (Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν).
 

Δεν χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ικανότητες αστρολόγου για να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της εντατικοποίησης της δραστηριότητας των συγκεκριμένων τόξων. Μια μικρή «απροσεξία», ένας ενδεχόμενος «πειραματισμός», ενδέχεται να φέρουν αντιμέτωπους τους λαούς αυτής της περιοχής με άκρως επικίνδυνες περιπέτειες.
 

Πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις εν όψει των ισραηλινών και αμερικανικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.