28/5/12

Η αντίδραση του PKK στην αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση στην Συρία

Τα αποτελέσματα του ρόλου που της έχει ανατεθεί από τις ΗΠΑ (με την άμεση εμπλοκή της στην Συριακή Κρίση) φαίνεται να δρέπει η Τουρκία.Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Idris Naim Sahin οι Κούρδοι Μαχητές του PKK πέρασαν στην Τουρκία από την Συρία και στην συνέχεια και με την βοήθεια των υπόλοιπων πυρήνων του PKK  στους νομούς Şanlıurfa και Gaziantep, αγόρασαν το όχημα στο Gaziantepκαι πέρασαν στο Suruç και εδώ αφού τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς , το έκρυψαν σε έναν αμπελώνα.
Η συνέχεια είναι γνωστή ένας Κούρδος μαχητής τους PKK (κατά τις τουρκικές αρχές δύο)  εισέβαλε με το αυτοκίνητο στην αυλή του  κτιρίου της τουρκικής αστυνομίας στην Καισάρεια. Στο αυτοκίνητο υπήρχαν εκρηκτικά και οι Τούρκοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να ακινητοποιήσουν το όχημα. Πριν δώσει την τελευταία του πνοή, το μέλος του ΡΚΚ κατάφερε να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να λάβει χώρα μια μεγάλη έκρηξη σε ένα από τα «φρούρια» της τουρκικής αστυνομίας με αποτέλεσμα   σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  από την επίθεση να έχασαν την ζωή τους δυο αστυνομικοί (τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για 5 αστυνομικούς) και να τραυματιστούν 18 άλλοι.H επίθεση αυτή ήταν απάντηση του Κουρδικού κινήματος στην αυξημένη στρατιωτική επιθετική δραστηριότητα του τουρκικού στρατού σύμφωνα με επίσημες Κουρδικές πηγές.
Πρέπει να επισημανθεί ότι κοντά στα σύνορα με την Συρία και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρέττας και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Κουζούτζουλου (Kuzuculu) της επαρχίας Ντιόρτγιολ (Dörtyol ), από επίθεση με ρουκέτα ανταρτών του ΡΚΚ σε στρατιωτικό όχημα που έκανε περιπολία στην περιοχή, έχασαν τη ζωή τους ένας ταγματάρχης, ένας υπολοχαγός και ένας ανθυπολοχαγός, ενώ τραυματίστηκαν και δυο στρατιώτες.
/infognomonpolitics)
Η περιοχή των συνόρων  της Τουρκίας με την Συρία δεν είναι γενικά μια περιοχή μεγάλης δραστηριότητας του ΡΚΚ  όμως όπως είχε δηλώσει με σαφήνεια ο Μουράτ Καραγιλάν, διοικητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ "αν επέμβει το τουρκικό κράτος κατά του λαού μας στο Δυτικό Κουρδιστάν (Δυτικό Κουρδιστάν ορίζονται απο τους Κούρδους οι  περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας) , όλο το Κουρδιστάν θα μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη»
(infognomonpolitics)
Η απειλή του ΡΚΚ σηματοδότησε και μια νέα πιθανή συμμαχία του με τη Δαμασκό, η οποία είχε υποστηρίξει το PKK στη δεκαετία του 1980 και του 1990. 
 Η Τουρκία με πρόσχημα τον περιορισμό της μαζικής εισροής προσφύγων στις Νότιες περιοχές της  επιθυμεί να επέμβει στην Συρία (Βόρειο Τμήμα) με σκοπό την δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
Ο  Αμερικανός ιστορικός Griffin Tarpley, την ώρα ακριβώς που προσγειωνόταν στο Αεροδρόμιο της Τεχεράνης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν σε συνέντευξη του στην ιρανική τηλεόραση Press Tv είχε αναφέρει: «Η Τουρκία διχάζεται ανάμεσα σε δυο κόμματα, ένα ισλαμικό και ένα κοσμικό. Ταυτόχρονα το 25% του πληθυσμού της είναι Κούρδοι. Εάν το ΝΑΤΟ επιτεθεί στη Συρία θα εξεγερθούν οι Κούρδοι και η Τουρκία θα γίνει ο στόχος τους».  Ισχυρίστηκε επίσης, ότι το καθεστώς Άσαντ στην πραγματικότητα πάταξε την εξέγερση των αντικαθεστωτικών και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια ήττα για τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα για να εξαλείψει την ήττα θέλει να φέρει αντιμέτωπες την Τουρκία με τη Συρία. «Αυτό, τόνισε, θα είναι μια αυτοκτονία για τον τουρκικό λαό».  Είχε επεσήμανει επίσης ότι η δημιουργία αυτόνομων Κουρδικών περιοχών στο Β. Ιράκ και στη Συρία θα γίνει πόλος έλξης και των Κούρδων της Τουρκίας. (elzoni.gr)
Ο  δημοσιογράφος Τζενγκίζ Τζαντάρ (Ραντικάλ) σε σχόλιο του είχε επίσης αναφέρει  ότι «από τώρα και στο εξής θα πρέπει να διαβάζουμε το Κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Συρία!». (elzoni.gr)
με πληροφορίες από το ekurdnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.