30/5/12

Σημαντική εξέλιξη στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας Συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας – Frontex

Του Νίκου Στέλγια
 Χθες έλαβε χώρα μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και στην Frontex με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της άτακτης μετανάστευσης.

Η υπ αρ. 148 ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πληροφοριών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που καταχωρήθηκε χθες το βράδυ (28.5) στην ιστοσελίδα του έχει ως εξής: «Στις 28 Μαΐου 2012 υπογράφηκε πρακτικό συμφωνίας ανάμεσα στην χώρα μας και στην FRONTEX. Η συγκεκριμένη συμφωνία ρυθμίζει τις βασικές γραμμές της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί για την παρεμπόδιση της άτακτης μετανάστευσης.

Με την υπογραφή του πρακτικού της εν λόγω συμφωνίας προβλέπεται η πραγματοποίηση ανταλλαγής εμπειρίας και πληροφοριών με την FRONTEX και η πραγματοποίηση κοινών αξιολογήσεων αναφορικά με τα μικτά ρεύματα μετανάστευσης. Πέραν αυτού θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και σχέδια από κοινού με την FRONTEX τα οποία υποστηρίζει από οικονομικής πλευράς η ΕΕ».

 Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Άγκυρα οικοδομεί νέους οδούς επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες και τονίζει ότι είναι έτοιμη για συνεργασία σε διάφορα πεδία. Συγκεκριμένα, στο χθεσινό του ανακοινωθέν, το επιτελείο του Αχμέτ Νταβούτογλου τονίζει το εξής: «Η χώρα μας εκπληρώνει τα όσα αναλογούν στην ίδια για την παρεμπόδιση της άτακτης μετανάστευσης που έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας.

Η εγκαθίδρυση της θεσμικής συνεργασίας με την FRONTEX με το εν λόγω πρακτικό συμφωνίας δείχνει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της άτακτης μετανάστευσης και την σημασία που αποδίδουμε στην συνεργασία αυτή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα θέτει επί τάπητος το μέλλον των σχέσεων της με την Ε.Ε. και ζητά από τις Βρυξέλλες την άρση της βίζας στους πολίτες της. *Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.