31/5/12

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ Ο Κεμαλισμός στο απόσπασμα

Λιάνα Μυστακίδου
Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος  Μεχμέτ Σεβκέτ Εϊγκί στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Μιλλί Γκαζέτε αναρωτιέται «αν ένας Κεμαλιστής μπορεί να γίνει  δικαστής ή εισαγγελέας», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει τις πτυχές του φανατισμού, ανεξάρτητα από τις διαφορές κοσμικών και μουσουλμάνων.Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, γράφει: «Μπορούν οι Κεμαλιστές να ασκήσουν καθήκοντα δημοσίων λειτουργών; Μπορεί να γίνουν δικαστές, εισαγγελείς, δάσκαλοι, νομάρχες, έπαρχοι; Κατά την άποψη μου δεν μπορούν και θα σας εξηγήσω το λόγο.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να επισημάνω ότι ο Κεμαλισμός είναι μια ιδεολογία ή κάτι σαν ιδεολογία που δημιουργήθηκε μετά το θάνατο του Κεμάλ, από τους ντονμέδες (εξισλαμισμένοι Εβραίοι), τους «κρυπτο» (Χριστιανούς, Αρμένιους κ.α) και εκείνους που είναι προσκολλημένοι σε αυτούς.

Θεμέλιο αυτής της ιδεολογίας είναι η αντιπαλότητα με το Ισλάμ. Αλλά το Ισλάμ είναι θεμέλιο της εθνικής μας ταυτότητας και του πολιτισμού μας.

Ένας Κεμαλιστής μπορεί να γίνει δικηγόρος, αλλά δεν μπορεί να γίνει δικαστής ή εισαγγελέας, γιατί δεν θα είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός στα θέματα θρησκείας, πίστης, συνείδησης, ιδεών και ελεύθερης επιλογής.

Όταν επίσημη ιδεολογία ήταν ο Κεμαλισμός (κάτι που ισχύει κατά κάποιο τρόπο και σήμερα)γνωρίζουμε όλοι τι έκαναν οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι νομάρχες και οι έπαρχοι.

Ο Ισμέτ Ινονού δεν ήταν Κεμαλιστής, αλλά για πολιτικού λόγους προβλήθηκε ως Κεμαλιστής.

Όλοι γνωρίζουμε τα πεπραγμένα του. Στην εποχή του έκλεισαν χιλιάδες τζαμιά, πουλήθηκαν ή ενοικιάστηκαν. Εξορίστηκαν θεολόγοι, ιεροκήρυκες, σεΐχηδες.
Ο Κεμαλισμός είναι μια αντίδραση δεν είναι δράση. Είναι η ιδεολογία μιας μικρής μειοψηφίας.

Εάν εμφανιστεί στις εκλογές ένα κόμμα που θα ονομάζεται Κεμαλικό δεν θα πάρει ποσοστό πάνω από 2%.

Ο Κεμαλισμός υπήρξε πάντα τροχοπέδη για την Τουρκία. Είναι άλλο πράγμα η αγάπη προς τον Κεμάλ και άλλο ο Κεμαλισμός. Εξάλλου έχει πολλά είδη. Ίσως να υπάρχουν πενήντα είδη Κεμαλισμού.

Σαν Μουσουλμάνος δεν δέχομαι την ιδεολογία του Ισλάμ, πόσο μάλλον τον Κεμαλισμό. Η ιδεολογία αυτή επηρέασε αρνητικά τη γλώσσα, την ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Εάν σήμερα υπάρχει εκμετάλλευση της θρησκείας στην Τουρκία αιτία είναι ο Κεμαλισμός. Ποιοι έκαναν τα πραξικοπήματα της 27ης Μαΐου, της 12ης Μαρτίου, της 12ης Σεπτεμβρίου και της 28ης Φεβρουαρίου; Τα έκαναν οι Κεμαλιστές για να παραμείνουν στην εξουσία . Η χώρα τσακίστηκε τόσες φορές εξαιτίας αυτών των πραξικοπημάτων.

Ο Κεμαλισμός θεωρεί στοιχείο του εκσυγχρονισμού το καπέλο, το οποίο επέβαλε με τη βία. Όσοι αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν να φορέσουν τα καπέλα οδηγήθηκαν στην αγχόνη.

Ο εκσυγχρονισμός επιτυγχάνεται με τα καπέλα; Η Ινδία που κατασκευάζει ατομική βόμβα έχει πρωθυπουργό που φορεί σαρίκι. Εάν βάλεις στο κεφάλι της μαϊμούς καπέλο θα γίνει πιο έξυπνη και πιο πολιτισμένη;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.