29/5/12

Ο Νεοοθωμανισμός σε σταυροδρόμι (2): Δοκιμάζoνται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και η πολιτική του Αττίλα και του Casus Belli

Η Κύπρος δοκιμάζει τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας
Για να μην παρεξηγηθούμε, το συμπαθές χαμστεράκι στον αδιέξοδο τροχό απεικονίζει την Τουρκία (μπρρ) και φυσικά όχι την Κύπρο!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο της Παρασκευής προσπαθήσαμε να χαράξουμε το γενικό πλαίσιο και να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις για το ρόλο που έχει ανατεθεί στην Τουρκία, στα πλαίσια του Σχεδίου της Διευρυμένης Μέσης Ανατολής, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να τον εκμεταλλευθεί το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου δια του Νεοοθωμανισμού και τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ κινείται για να εξουδετερώσει εκείνες τις πτυχές που θίγουν το δικό του ρόλο και αποστολή στην περιοχή.
Στην όλη θεώρησή μας αφήσαμε σκόπιμα κενό το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφ’ ενός γιατί παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες και αφ’ ετέρου γιατί είναι σε πρόοδο σοβαρές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρώτα απ’ όλα αυτό που θα τεθεί σε δοκιμασία είναι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, που εκφράστηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο με την εισβολή και κατοχή του 40% του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους, το οποία μάλιστα από το 2004 είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτής που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν ορισμένοι ανεύθυνοι και επί της ουσίας περιθωριακοί κύκλοι στην Ελλάδα, για πρόσκαιρα εκλογικά κέρδη.
Η πολιτική της βάρβαρης εισβολής και κατοχής της Τουρκίας θα προσκρούσει από της 1ης Ιουλίου στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, αφού τότε αρχίζει η ιστορική προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και η Άγκυρα φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή της απέναντι στην Ευρώπη, που τη φορά αυτή, σύμφωνα με τους παραδοσιακούς Τούρκους διπλωμάτες, κρύβεται πίσω από την μικρή Κύπρο, και φέρεται αποφασισμένη να κόψει κάθε σχέση και να μην έχει οποιαδήποτε επαφή με την Ε.Ε. το εξάμηνο της κυπριακής προεδρείας, το πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και όλες τις εκφάνσεις του τουρκικού κράτους, είναι αυτό που σχετίζεται με τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η ευρωπαϊκή Κύπρος, αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδείχτηκαν απλοί λεονταρισμοί, μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος στο Οικόπεδο 12, όπου είναι εξασφαλισμένη η υποστήριξη των ΗΠΑ και το Ισραήλ, προχωρεί ακάθεκτη στο δεύτερο γύρω των αδειοδοτήσεων, όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον εταιρείες μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και το Ισραήλ. Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι, παρά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που υπόσχεται ...αποσταθεροποίηση της περιοχής, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμπλοκή στην περιοχή μετά τις ΗΠΑ και του Ισραήλ και όλων των πιο πάνω χωρών, κάτι που θα οδηγήσει στην απομόνωση και θα αποδυναμώσει σε εξαιρετικό βαθμό τις τουρκικές θέσεις γύρω από το κρίσιμο θέμα της ΑΟΖ και του τρόπου οριοθέτησής της.
Μάλιστα, ο «Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ και σύμβουλος του Υπουργού Ενεργείας Πρέσβης Σαγκί Κάρνι (Sagi Κarni), μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κonrad-Αdenauer Stiftung, ανέφερε ότι για τον καθορισμό και την οριοθέτηση της ΑΟΖ «υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες, με την Τουρκία να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Η Τουρκία έχει διαφορετικό τρόπο στον καθορισμό της ΑΟΖ και στον διαχωρισμό της θάλασσας, αλλά είναι μόνη σε αυτό και όλοι οι άλλοι γείτονες στη γύρω θαλάσσια περιοχή εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και μετρήσεις».
Με άλλα λόγια, η Τουρκία βλέπει την πολιτική της σε σχέση με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα να αποδομείται εκ των πραγμάτων, αφού η διεθνής πρακτική που ακολουθεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έχει αρχίσει να αγγίζει την πολιτική της εισβολής και κατοχής στη ΝΑ Μεσόγειο και την πολιτική του casus belli στο Αιγαίο.
Ενώ όμως οι προοπτικές συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Ούζι Λαντάου (Uzi Ladau) με τον Κύπριο ομόλογό του Νεοκλή Συλικιώτη, στις 11 Ιουνίου, ένα επεισόδιο που εκτυλίχτηκε στον εναέριο χώρο της Κύπρου, μεταξύ μαχητικού αεροσκάφους της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και δυο τουρκικών F-16 έρχεται να αναδείξει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία της εισβολής και κατοχής και του casus belli το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΓΕΘΑ, το ισραηλινό μαχητικό φέρεται να εισήλθε πέντε φορές και να πέταξε επί οκτώ λεπτά πάνω από τον εναέριο χώρο των κατεχομένων, ο οποίος με βάση τι διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα συνεχίζει να ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία απογείωσε δυο μαχητικά F-16 και επιχείρησε να αναχαιτίσει το ισραηλινό μαχητικό, αφού θεωρεί ότι ο εναέριος χώρος των κατεχομένων ανήκει στη δική της δικαιοδοσία.
Ανεξαρτήτως του μεγέθους του συγκεκριμένου επεισοδίου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο η πτήση και η όλη κίνηση του ισραηλινού μαχητικού να αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου εμπλοκής της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού αλλά και του στρατού ξηράς του Ισραήλ στο θέμα της ασφάλειας του χερσαίου, του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, στα πλαίσια συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που συνήψαν οι δύο χώρες, με αφορμή την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Ενδεικτικό του προβληματισμού και της ανησυχίας που επικρατεί στην τουρκική πλευρά είναι το δημοσίευμα που απασχόλησε την επικαιρότητα στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο 20 χιλιάδες Ισραηλινοί κομάντος θα εγκατασταθούν στη Λεμεσό, μαζί με το αναγκαίο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στην περιοχή. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι για την προστασία του σταθμού από αέρος θα εγκατασταθούν στην Κύπρο εξελιγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας, καθώς και αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" της Πάφου. Μάλιστα Τούρκος αναλυτής αναφέρει ότι αν γίνει αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που στρατεύματα του Ισραήλ θα σταθμεύουν επίσημα σε μια ξένη χώρα.
Ο ίδιος αναλυτής κάνει αναφορά στις δυνατότητες του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ και στις δυνατότητες των υποβρυχίων του, προσθέτοντας μάλιστα ότι η άσκηση που έκαναν προ εβδομάδων ναυτικές και αεροπορικές μονάδες της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας στην περιοχή ασκήσεως και το Καστελόριζο, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, εννοώντας ότι πίσω από την άσκηση κρύβεται σχέδιο αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρόσχημα της ασφάλειας των θαλασσίων δρόμων μεταφοράς των ενεργειακών πρώτων υλών.
Το θέμα είναι μεγάλο και όπως είπαμε παραπάνω, σχετίζεται και με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, όπου η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά είναι κάτι σαν ...οπτασία που απλά κάθεται στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας, ζητώντας με αναίδεια το μισό Αιγαίο, αφού εν τω μεταξύ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι γράφει στα παλαιότερα των νεοοθωμανικών της τσαρουχιών το διεθνές δίκαιο, και φυσικά συνεχίζει να έχει σε ισχύ το νεοβάρβαρο casus belli .
Το θλιβερό είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα διαλύεται εσωτερικά. Κρίμα!

16 σχόλια:

  1. Βασικός εκφραστής του Νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία είναι το κίνημα Γκουλέν.Υπο αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου η πολιτική της Τουρκίας.

    Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Τουρκία είναι αποκομμένη απο τον Αραβικό κόσμο λόγω Συρίας και Ιράκ (χώρες που ελέγχονται απ οτο Ιράν) και αναζητεί διέξοδο μέσω Ιρακινού Κουρδιστάν (δηλαδή του άξονα Ισραήλ-Κουρδιστάν-Αζερμπαιτζάν)

    Σε ότι μας αφορά ο κίνδυνος λέγεται θράκη , όπως μας έχουν δείξει τα παραδείγματα της Αλεξανδρέττας στην Συρία αλλά και των Τουρκμένων στο Ιράκ όπου υπάρχει "μειονοτητα τουρκική" υπάρχει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

    Η κρίση στο Αιγαίο και την Κύπρο εδω και καιρό είναι τεχνητή και εξυπηρετεί αλλους σχεδιασμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως συμπλήρωμα στα ανωτέρω θα πρέπει να αναλυθεί και ο ρόλος του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονικης το οποίο και αποτελεί την σκέπη του Τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα, εκείνο το αστέρι ο Μακ Βι τι απέγινε άραγε; Αντικαταστάθηκε επάξια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιγκουινε όπως λέει και το τραγούδι το παιχνίδι είναι στημένο και απο πριν ξεπουλημένο και εμείς απλα παρατηρουμε το γνωστό σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἐμεῖς γιατὶ τόσα χρόνια δὲν ἔχουμε δυνάμεις στὴν Κῦπρο, γιατὶ μὲ τοὺς S300 κωλώσαμε;
    Δὲν φταίει ἡ τωρινὴ κατάστασις, ἡ πολιτικὴ τοῦ κατευνασμοῦ φέρνει πάντα πιὸ κοντὰ τὸν πόλεμο.
    Πάρτε κανὰ παράδειγμα ἀπὸ τὸ Ἰσραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πρὸς Ακρίτα 28 Μαΐου 2012 12:06 μ.μ.,

    Ὄχι φίλε μου μὴν εἶσαι ἡττοπαθὴς. εἴμαστε καὶ ἐμεῖς μέρος τοῦ παιγνιδιοῦ καὶ ἔὰν δὲν παίξουμε, τότε τὴν θέσι μας θὰ πάρη ἄλλος.

    Εδῶ τὸ μικροσκοπικὸ Ἰσραὴλ δὲς τὶ δύναμη ἔχει, ἐδῶ στὸ ὑπουργεῖο ἐθνικῆς ἀμύνης, οἱ ὑπάλληλοι ναὶ οἱ ὑπαλληλίσκοι σαμποτάρουν τὸ βλῆμα ΜΑΚΕΔΩΝ ποὺ φτιάχνουν κάποιες ἑλληνικὲς ἑταιρείες καὶ πετᾶνε λεφτὰ παντοῦ καὶ μοῦ λές τὸ παιγνίδι εἶναι στημένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Konion για τους S-300 το "ενδιαφέρον¨ του Ισραήλ ήταν πολύ έντονο αυτό πολύ απλά σημαίνει Ισραήλ-ΗΠΑ επέβαλλαν την απομάκρυνση τους και δεύτερον ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΝΕ πως χρησιμοποιησε το Ισραήλ την άσκηση "Ενδοξος Σπαρτιάτης"

    Αυτα για όσους πετάνε στα νέφη αγαλλιασμένοι για το αγκάλιασμα του νέου μας Συμμάχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Konion μονο ηττοπαθής δεν είμαι όμως δεν έχω και λόγο να τρέφω αυταπάτες

    Μην ξεχνάς τέλος δε τι είναι πίσω απο το μικροσκοπικό Ισραήλ το οποίο και δεν διαθέτει η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ konion

    Σχετικά με τους S-300, οι οποίοι είχαν παραγγελθεί από την Κύπρο και κατέληξαν στην Κρήτη, η ιστορία είναι γνωστή. Ο Σημίτης, ο καθηγητής της πυγοδοσίας, υπέκυψε στις τουρκικές απειλές κι έπεισε τον Κληρίδη, για να μην έχουν "φασαρίες", να αγοράσει η Ελλάδα τους πυραύλους αυτούς.

    Ο Σημίτης, ευθύς εξ αρχής, εγκαινίασε την δική του πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" (βλέπεις; Δεν ήταν ο Νταβούτογλου ο πρώτος διδάξας!), για να μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστος με την ανάπτυξη της "οικονομικά ισχυρής" Ελλάδας, η οποία θα έμπαινε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι κάνοντας την διαβόητη "Ολυμπιάδα", η οποία μας έστειλε στα τάρταρα, μαζί με την ΟΝΕ.

    Για την επίτευξη των μηδενικών προβλημάτων, ο Σημίτης διέγραψε από το λεξιλόγιό του το "ΟΧΙ" κι άφησε μόνο το "ΝΑΙ". Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ' αυτό που κάνει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και κάθε κράτος που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του.

    Πώς, τώρα, φανταζόταν ότι θα μπει στο διεθνές γίγνεσθαι σαν ανυπόληπτος καρπαζοειπράκτορας, αυτό μόνον ο θλιβερός αυτός ανθρωπάκος ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε οτι αφορά την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε όποια προσέγγιση πρώτα πρέπει να εξετάζεται ο ρόλος των ΗΠΑ του Ισραήλ της Ρωσίας και μετά της Τουρκίας

    Μεγάλη πλάνη να περιορίζεται ενα τέτοιο ζήτημα στο επίπεδο Σημίτη και Ελληνοτουρκικής προσέγγισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς skal

    Πολλή ορθή προσέγγιση.Επίσης σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στην εκδήλωση του Δήμου Θέρμης.Ήταν τιμή και χαρά μας..Προσδόκουμε να σας ξαναδούμε το συντομότερο δυνατόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς skal

    Πολλή ορθή προσέγγιση.Επίσης σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην χθεσινή εκδήλωση του Δήμου Θέρμης.Ήταν τιμή και χαρά μας.Προσδοκούμε να σας δουμε το συντομότερο δυνατόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην όλη υπόθεση η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος,ειδικά αυτή την περίοδο.

    Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό στην Αν.Μεσόγειο,επομένως θεωρώ ότι οι πιθανότητες να κινηθεί εναντίον μας αυξάνονται σημαντικά.

    Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα,ποιο κράτος θα στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί εναντίον μας;

    Γι'αυτό λέω λοιπόν,αφήσαμε τα κόμματα να βραχυκυκλώνουν τη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ακρίτας (2:24 μ.μ.)

    Μα και ο Σημίτης προφανώς ενεργούμενο άλλων είναι. Όταν π.χ. μάς έβαλε στην ΟΝΕ, δεν ήξερε ότι χρησιμοποίησε πλασματικά στοιχεία και ότι η ήδη ξεχαρβαλωμένη ελληνική οικονομία θα κατέρρεε υπό το βάρος του €; Δεν ήξερε ότι εξυπηρετούσε τα γερμανικά και μόνο συμφέροντα; Αλλά είναι και εκ φύσεως ψοφοδεής, δεν ήθελε "φασαρίες", για τους λόγους που εξήγησα.

    Δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο. Άλλοτε ενεργεί κανείς υπακούοντας σε ξένα κέντρα και άλλοτε από μόνος του.

    Διαφωνώ με το σχόλιό σου 12:21 μ.μ. και δεν καταλαβαίνω την ανάμειξη του Ισραήλ (τελικά, για όλα τα κακά το Ισραήλ ευθύνεται) στους S-300.

    Επίσης, δεν ξέρω τι θέλεις να πεις με την φράση "ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΝΕ πως χρησιμοποιησε το Ισραήλ την άσκηση "Ενδοξος Σπαρτιάτης". Πώς την χρησιμοποίησε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντώνη
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά και εις το επανειδείν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από μια άποψη, οι ενδείξεις για τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην
    Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι άσχημες. Το άσχημο και ανησυχητικό είναι οι σκιές πάνω από τη Θράκη. Η Τουρκία προ του κινδύνου να χάσει το παιχνίδι στο Αιγαίο και την Κύπρο, θα πυροδοτήσει ζήτημα με τις μειονότητες στη Θράκη. Και τότε, άμα ζορίσουν τα πράγματα μέσα στην περιρέουσα κατάσταση της Ελλάδας, μπορεί να ρίξει πάνω στο τραπέζι το δίλημμα "ή παίρνω αυτό, ή μου δίνετε εκείνο.."
    Η τουρκική τακτική είναι πάντα ίδια και όποιοι το ξέρουν, ανησυχούν βαθειά αυτόν τον καιρό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.