28/5/12

Επισήμως σε εφαρμογή το τουρκικό «Σχέδιο Β» Αλλαγή ονομασίας της «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου»-Σχέδιο Β και για τις περιουσίες


Στα λεγόμενα διαβατήρια, στο πεδίο της υπηκοότητας, ξεχωρίζει ο όρος «Τουρκοκύπριος (Turkish Cypriot)».
Του Νίκου Στέλγια
Τέλος εποχής στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής και νέο ξεκίνημα για το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου»... Με άλλα λόγια, επίσημη δρομολόγηση του περίφημου «Σχεδίου Β» της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας... Αυτό δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς», στα πλαίσια της έκδοσης των λεγόμενων νέων βιομετρικών διαβατηρίων, η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχωρά σε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Συγκεκριμένα, τροποποιεί την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», στη νέα περίοδο, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιλέγει την ονομασία «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου (Cyprus Turkish Republic)».

Στα λεγόμενα διαβατήρια, στο πεδίο της υπηκοότητας, ξεχωρίζει ο όρος «Τουρκοκύπριος (Turkish Cypriot)».Στα πλαίσια της νέας αλλαγής, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιλέγει την επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί στην Ισλαμική Συνδιάσκεψη. Ως γνωστόν, στους κόλπους της Συνδιάσκεψης, η τ/κ ηγεσία συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή και με την ονομασία «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου».Η «Χαβαντίς» υπενθυμίζει ότι η νέα πρωτοβουλία της τ/κ πλευράς βασίζεται σε «υπουργική απόφαση», η οποία λήφθηκε στις 23 Μαΐου 2012.
 
Σχέδιο Β και για τις περιουσίες
Η Άγκυρα κινείται τώρα για ενίσχυση της «επιτροπής αποζημιώσεων»
Φωτογραφία
Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για την «επόμενη φάση του Κυπριακού», εντάσσουν και τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, που προορίζεται να διαδραματίσει ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος προχωρούν σε κινήσεις ενίσχυσης της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, την οποία θα χρησιμοποιήσουν ως όχημα για επιβολή νέων τετελεσμένων. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ενίσχυση αυτή θα είναι τόσο «θεσμική» όσο και οικονομική και θα εντάσσεται μέσα στη λογική της εφαρμογής εναλλακτικών σεναρίων στο Κυπριακό. Θα αφορά, δηλαδή, στην ενεργοποίηση και εφαρμογή του τουρκικού σχεδίου Β στο Κυπριακό, το οποίο ήδη άρχισε να υλοποείται.
 
Πληροφορίες για τις οποίες είναι ενήμερη και η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουν πως η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο θέμα της Αμμοχώστου και στην περίπτωση κατά την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή ο ελιγμός με την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Πώς θα εμπλακεί η «επιτροπή» σε αυτό τον τουρκικό σχεδιασμό;
 
Μια επιλογή είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση διεθνώς της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων των κατεχομένων, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει έχοντας «νομιμοποίηση». Ήδη ως γνωστό, από το ΕΔΑΔ θεωρείται εσωτερικό ένδικο μέσο, αν και είναι κατασκεύασμα της κατοχικής δύναμης. 
 
Πώς θα αναβαθμισθεί η «επιτροπή» αποζημιώσεων; Τούτο θα γίνει με την εξέταση περισσοτέρων 
αιτήσεων που υποβλήθηκαν από Ελληνοκύπριους. Τούτο, ασφαλώς, προϋποθέτει πρωτίστως ενίσχυση των μηχανισμών της και σε κάποιο βαθμό αύξηση και των χρημάτων που διακινούνται μέσα από την «επιτροπή». Θα επιχειρηθεί με ένα χρηματικό ποσό που δεν θα είναι μεγάλο να εξετασθούν περισσότερες περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων, ώστε να περάσουν στα χέρια του κατοχικού καθεστώτος ε/κ περιουσίες σε διάφορες περιοχές. Αυτό θα συμβάλει στα σχέδια τους για αξιοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 
Στην περίπτωση της Αμμοχώστου το θέμα τίθεται σε διαφορετική βάση. Οι Τούρκοι θεωρούν πως οι περιουσίες στην κλειστή περιοχή ανήκουν στο ΕΦΚΑΒ και πως οι Ελληνοκύπριοι τις «υφάρπασαν». Ως εκ τούτου προτεραιότητα τους είναι, σε περίπτωση που κάνουν την κίνηση για να ανοίξει η κλειστή περιοχή, που δεν είναι προτεραιότητα, να γίνει ανοικοδόμηση της με εμπλοκή τουρκικών εταιρειών. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα από την ανοικοδόμηση και την εμπλοκή των εταιρειών καθώς και των επενδύσεων που θα γίνουν, θα επιδιωχθεί και η οικονομική ενίσχυση της επιτροπής. Κι αυτό για να μπορεί να δίνει πιο άμεσα αποζημιώσεις για ελληνοκυπριακές περιουσίες, που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.
 
Είναι σαφές πως μέσα από τις κινήσεις αυτές, θα επιδιωχθεί και μιας μορφής «διευθέτηση» του περιουσιακού, μέσα από τις αποφάσεις της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, όπως ήταν και εξ αρχής ο στόχος τους.

Αναβαθμίζουν και τηνΜόρφου
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ενίσχυσης φαίνεται να γίνονται από τουρκικής πλευράς και στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε υπό τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ιρσέν Κουτσιούκ, συνάντηση των μελών του «υπουργικού συμβουλίου» στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι σκέψεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των εκπροσώπων πολιτών και «φορέων» για αναβάθμιση της περιοχής. Σύμφωνα με όσα έγραψε σε άρθρο της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (24.5.2012), «εάν ληφθεί υπόψη ότι το νερό που αναμένεται να έρθει από το Dragon στο Αναμούρι της Τουρκίας, θα διοχετεύεται κυρίως στην περιοχή της Μόρφου, τότε γίνεται αντιληπτό ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα του τομέα των εσπεριδοκαλλιεργητών». Επίσης φαίνεται ότι μελετήθηκε το θέμα της πανεπιστημιούπολης του λεγόμενου Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής, πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από Τούρκο υπουργό αθλητικό κέντρο, ενώ σχεδιάζεται η παραχώρηση οικοπέδων σε νέους για να παραμείνουν στην περιοχή. 

Στο χορό και πάλι για διεκδίκηση περιουσιών
ΕΒΚΑΦ
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗπλευρά αξιοποιεί πολιτικά κατά καιρούς το θέμα με τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ. Η διεύθυνση του θρησκευτικού αυτού Ιδρύματος, εξαγγέλλει προσφυγές στα δικαστήρια, στο ΕΔΑΔ και επιμένει πως είναι ιδιοκτήτης μεγάλων εκτάσεων. Υποστηρίζει ότι το 25% του εδάφους της Κύπρου ανήκε στο ίδρυμα κατά την Οθωμανική περίοδο και ότι το ποσοστό έπεσε στο 8%, όταν οι περιουσίες μεταβιβάστηκαν «παράνομα», κατά την έκφραση του Ιδρύματος, στους Ελληνοκυπρίους. Γίνεται αναφορά από τη διεύθυνση του Ιδρύματος σε περιουσίες στο Βαρώσι, τη Λάρνακα και την Καρπασία. Εξήγησε τέλος ότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ δόθηκε στους Τ/κ το 1957. Στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί και σχέδιο δράσης, που είχε ετοιμασθεί προκειμένου να εκμεταλλευτεί την περιοχή των Βαρωσίων, της νέας πόλης της Αμμοχώστου για «ανόρθωση της οικονομίας στα κατεχόμενα. Το σχέδιο περιλάμβανε ανέγερση τουριστικών μονάδων 20.000 κλινών, ανέγερση 5.000 καταστημάτων και δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας. Το ΕΒΚΑΦ θεωρεί ως ‘’καταπατητές’’ των «περιουσιών του» την Εκκλησία της Κύπρου, τις τουριστικές επιχειρήσεις που ανήκουν στους Ελληνοκυπρίους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τον Δήμο Αμμοχώστου, την ελληνοκυπριακή σχολική εφορεία, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες και το Υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας. Παρά τις εξαγγελίες, το ΕΒΚΑΦ δεν προσέφυγε ποτέ στο ΕΔΑΔ, ούτε και προχώρησε στην αξιοποίηση περιουσιών. Όπως πάντως πληροφορούμαστε, με τη βοήθεια ειδικών από την Τουρκία είχε γίνει στο παρελθόν καταγραφή περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές που υποστηρίζουν ότι ανήκουν στο Ίδρυμα.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.