31/5/12

Σενάρια πολέμου για την Συρία Η Τουρκία και η Δύση τινάζουν στον αέρα όλους τις οδούς επικοινωνίας με την Δαμασκό.


Η Τουρκία αποσαφηνίζει στην Δαμασκό ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής όλων των επίσημων επαφών μαζί της.
Του Νίκου Στέλγια
Άκρως σημαντικές εξελίξεις για το πολιτικό μέλλον και την ακεραιότητα των εδαφών της Συρίας λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες. Η Τουρκία ακολουθεί το παράδειγμα διάφορων δυτικών χωρών και κλείνει όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της στην Συρία. Παράλληλα, αποσαφηνίζει στην Δαμασκό ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής όλων των επίσημων επαφών μαζί της.

Την Τετάρτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι η Άγκυρα προχωρά στο κλείσιμο του προξενείου της στην επαρχία Χάλεπ της Συρίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η τουρκική κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση της Συρίας σε ότι αφορά το πρόσφατο αιματοκύλισμα στην γειτονική χώρα.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απομακρύνει το προσωπικό του προξενείου του Χαλεπιού και επιβάλλει στον διπλωματικό ακόλουθο της Συρίας στην Άγκυρα την άμεση απομάκρυνση του από την τουρκική πρωτεύουσα.

Την Τετάρτη το απόγευμα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι πέντε Τούρκοι διπλωμάτες από την διπλωματική αποστολή επέστρεψαν εσπευσμένα στην χώρα τους. Την ίδια στιγμή, τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης της χώρας τόνισαν ότι η κρίση της Συρίας ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για μια γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη το επόμενο διάστημα.

Μεγάλο ενδιαφέρον φέρουν οι αναλύσεις των κύκλων του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κύκλους, η κρίση της Συρίας ενδέχεται να οδηγήσει στην διάλυση της πολιτικής ενότητας της Συρίας και στην αποσκίρτηση των Κούρδων της Συρίας.

Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι οι δυτικές δυνάμεις έχουν ήδη θέσει επί τάπητος διάφορα στρατιωτικά σχέδια. Όλα δείχνουν ότι την συγκεκριμένη άποψη συμμερίζονται και διάφορα ισραηλινά μέσα.

Ενδεικτικά, η ιστοσελίδα «debka», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, μετέδωσε την πληροφορία ότι η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία πρότειναν στις ΗΠΑ αεροπορική επιδρομή στο προεδρικό παλάτι της Συρίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, η Ουάσιγκτον δεν συμφώνησε με το συγκεκριμένο σχέδιο.  

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.