30/5/12

Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε θα βγει από το ευρώ.


Φαίδωνας Φαίδωνος
Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗ.ΣΥ
Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές 
Τα Ευρωπαϊκά κράτη και οι λαοί της Ευρώπης απέδειξαν ότι μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πορεύονται  διευρύνοντας  το οικοδόμημα της συνεννόησης και  της συνεργασίας . Για 60 χρόνια κτίζεται και συνεχώς μετεξελίσσεται το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και τώρα. Δεν μπορεί το συλλογικό καλό να το υπερνικήσουν αδυναμίες, χρηματοοικονομικά   συμφέροντα και αστοχίες αμαρτωλών κυβερνήσεων, το όραμα για την Ενωμένη Ευρώπη είναι ισχυρότερο και ιστορικά έχει  το ηθικό πλεονέκτημα για να νικήσει και θα νικήσει !!!!
Ζούμε στην εποχή που ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ αλλά και η εύκολη και γρήγορη διάχυση των απόψεων και θέσεων είναι μια δεδομένη κατάκτηση της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.
Ακαδημαϊκοί και αναλυτές παγκόσμιας εμβέλειας τους ακούμε να μας αναλύουν με πειστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει και ούτε μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της άρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα χρεοκοπήσει και θα οδηγηθεί εκτός του ευρώ. Την ίδια ώρα του ίδιου επιπέδου αναλυτές και ακαδημαϊκοί αναλύουν ότι το κόστος από πιθανή χρεωκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για την ευρωζώνη και για άλλα κράτη ως επίσης επισημαίνεται ότι σειρά θα πάρουν και άλλα μέλη για έξοδο από το ευρώ.  Συνεπώς λένε αυτοί οι αναλυτές ότι δεν θα αφήσουν οι εταίροι την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ούτε και να βγει από το ευρώ γιατί το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο που θα κληθούν να πληρώσουν από ότι να επωμιστούν το κόστος να  κρατήσουν την Ελλάδα εντός και τις υποχρεώσεις της σε  διαχειρίσιμη κατάσταση.
Ακούγοντας αυτά τα πειστικά επιχειρήματα αλλά πλήρως συγκρουόμενα όχι μόνο ο μέσος πολίτης αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά αλλά και με ιδιαίτερες γνώσεις σε διάφορους κλάδους δεν μπορούν να καταλήξουν σε σίγουρο και ασφαλές συμπέρασμα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείτε κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να συνεχίσει να αυτοτροφοδοτείται η ύφεση και να οδηγείτε η οικονομία σε φαύλο κύκλο.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι εδώ που διαπιστώνει κάποιος ότι οι ακαδημαϊκοί και οι αναλυτές  δεν μπορούν να χαράξουν και να εμπνευστούν το μέλλον του κόσμου. Η αποστολή τους είναι  να ερευνούν, να μελετούν, να τεκμηριώνουν και να εισηγούνται επί του αντικειμένου τους. Είναι η ώρα που παρόλη την αμφισβήτηση της πολιτικής και των πολιτικών οφείλουν οι πολιτικοί ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών να μπουν μπροστά και να πάρουν αποφάσεις αναδημιουργώντας το μέλλον μας και όχι απλά να παραμένουν  διαχειριστές  της παρούσας κατάστασης.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ούτε θα βγει από το ευρώ γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναπτύξει τα τελευταία 60 χρόνια μια απίστευτη συλλογική σοφία στη διαχείριση δύσκολων  πολιτικών και οικονομικών θεμάτων και προβλημάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιπαράθεση συμφερόντων και η σύγκρουση αντιμαχόμενων θέσεων είναι μια συνεχής και ασταμάτητη διεργασία. Πάντοτε όμως αυτό το οικοδόμημα που λέγετε Ευρωπαϊκή Ένωση με πιο πρόσφατο επίτευγμα του το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καταφέρνει να ξεπερνά τους σκοπέλους και την αμφισβήτηση προχωρώντας προς τα εμπρός και φέρνοντας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο σε αξιοζήλευτη παγκόσμια θέση.

Μπορεί κάποιος να θυμηθεί ή να ενημερωθεί ότι το 1957 πολλοί μιλούσαν ότι η Ε.Ο.Κ δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας , το 1965 με την πολιτική της άδειας καρέκλας του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκολ προμήνυαν την διάλυση της Ε.Ο.Κ, το 1986 πολλοί αμφισβήτησαν το εγχείρημα του Ζακ Ντελόρ για την δημιουργία της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς με την επικύρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης, το 1992 πολλοί είπαν ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ανεφάρμοστη και θα αποτύχει η μετεξέλιξη της Ε.Ο.Κ σε Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο είπαν και για την συνθήκη της Νίκαιας που υπογράφει το 2001 . Από το 1994 μέχρι το  1998 που γινόταν η προπαρασκευή για την δημιουργία της κοινής νομισματικής πολιτικής και του κοινού νομίσματος πολλοί νομπελίστες οικονομολόγοι και πολλοί αναλυτές μιλούσαν για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ότι δεν πρόκειται τα Ευρωπαϊκά Κράτη να αποκτήσουν κοινό νόμισμα. Το 2002 όταν κυκλοφόρησε το κοινό νόμισμα η ισοτιμία ευρώ σε δολάριο ήταν 0,8 και πολλοί μίλησαν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει το Ευρώ ενώ  σήμερα παρόλη  την δίνη της οικονομικής κρίσης η ισοτιμία είναι 1,26 δηλαδή το ευρώ έγινε ισχυρότερο νόμισμα από το δολάριο. Σήμερα νομπελίστες και αναλυτές μιλούν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην συνέχεα μιλούν ότι Ισπανία , Ιταλία , Πορτογαλία και Ιρλανδία θα ακολουθήσουν επιφέροντας το οριστικό τέλος του κοινού νομίσματος. Κάποιοι προχωρούν μιλώντας και για το τέλος του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Είμαι βέβαιος ότι και πάλη τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν όπως έγινε στην διαχρονική και εξελικτική πορεία του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Τα Ευρωπαϊκά κράτη και οι λαοί της Ευρώπης απέδειξαν ότι μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πορεύονται  διευρύνοντας  το οικοδόμημα της συνεννόησης και  της συνεργασίας . Για 60 χρόνια κτίζεται και συνεχώς μετεξελίσσεται το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και τώρα. Δεν μπορεί το συλλογικό καλό να το υπερνικήσουν αδυναμίες, χρηματοοικονομικά   συμφέροντα και αστοχίες αμαρτωλών κυβερνήσεων, το όραμα για την Ενωμένη Ευρώπη είναι ισχυρότερο και ιστορικά έχει  το ηθικό πλεονέκτημα για να νικήσει και θα νικήσει !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.