31/5/12

Τα σουνιτικά καθεστώτα βοηθούν τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας Οπλα και χρήματα από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αδελφούς Μουσουλμάνους

Τα σουνιτικά καθεστώτα βοηθούν τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας
Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού περιπολούν με βαρύ - πιθανότατα εισαγόμενο - οπλισμό έξω απο την πόλη Ιντλίμπ, στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία. REUTERS/Stringer
 
Τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να σταλεί οπλισμός και χρηματική βοήθεια στους ενόπλους που επιχειρούν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Το χέρι στην τσέπη έχουν βάλει τα συντηρητικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου, κυρίως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά και οργανώσεις με παράδοση στην ημινόμιμη δράση και την συλλογή χρημάτων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου.

Αυτό δήλωσαν, ανωνύμως, στην εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου, αξιωματούχοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. «Μεγάλες ποσότητες όπλων και χρημάτων περνάνε τώρα τα σύνορα με κάθε δυνατό τρόπο. Οι αμοιβές των ενόπλων επαναστατών έχουν αυξηθεί. Ενας επικεφαλής ομάδας συχνά παίρνει 320 ευρώ το μήνα, ένας απλός ένοπλος 190 ευρώ το μήνα» τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Η διάθεση των σουνιτικών συντηρητικών καθεστώτων του αραβικού κόσμου να συμβάλουν έμπρακτα στην ανατροπή του σιίτη (αλεβίτη) αλ Ασαντ, είναι παλαιά, δεδομένης της συμμαχίας της Δαμασκού με το σιιτικό καθεστώς των μουλάδων του Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η διάθεση βρίσκει σιωπηλούς συμμάχους τους Αμερικανούς, οι οποίοι επίσης επιδιώκουν να πλήξουν έναν βασικό σύμμαχο της Τεχεράνης (αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας) στη Μέση Ανατολή.

Παρ' όλα αυτά, η στρατιωτική μηχανή του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ παραμένει εξαιρετικά ισχυρή. «Ο πυρήνας του συριακού στρατού και των συριακών μυστικών υπηρεσιών δεν έχει πληγεί. Η νέα βοήθεια που λαμβάνουμε από το εξωτερικό έχει διαφοροποιήσει πολύ την κατάσταση αλλά δεν έχει ανατρέψει τα δεδομένα. Ο αργός στραγγαλισμός του καθεστώτος είναι ο μόνος τρόπος να ανατραπεί» τόνισε μιλώντας στους Τάιμς στέλεχος των ενόπλων αντικαθεστωτικών της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.