31/5/12

Σε απομόνωση οδηγείται η οικονομία της Ελλάδας

Μόνο μετρητοίς οι εισαγωγές Σε οικονομική απομόνωση οδηγείται αργά, αλλά σταθερά η Ελλάδα, εξαιτίας του «φόβου της δραχμής». Χθες, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ασφάλισης πιστώσεων, η Euler Hermes, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Είχε προηγηθεί από το περασμένο φθινόπωρο ένας άλλος εκ των τριών μεγάλων του κλάδου, η Coface.
H απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην εισαγωγή πρώτων υλών και εμπορευμάτων στη χώρα μας, καθώς οι Ελληνες εισαγωγείς για να παραλάβουν εμπορεύματα από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού θα πρέπει να πληρώνουν τοις μετρητοίς και προκαταβολικά. Κάτι τέτοιο, υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η διακοπή της ασφάλισης των παραγγελιών προς την Ελλάδα θα απαιτήσει επιπλέον κεφάλαια τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για την προπληρωμή και εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων, καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών.

ΠετρέλαιοΣτον κρίσιμο τομέα του εφοδιασμού της αγοράς με πετρέλαιο, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο λόγω του εμπάργκο στο Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, η Glencore και η Vitol αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές των ΕΛΠΕ, χορηγώντας ανοικτή πίστωση 300 εκατ. ευρώ.


ΣXETIKA ΘEMATA
Μπλοκάρει το εμπόριο ο φόβος της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα_(...OIKONOMIA...)
Οι επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο στην εξωστρέφεια_(...OIKONOMIA...)
Από δύο εταιρείες προμηθεύεται πετρέλαιο η Ελλάδα_(...OIKONOMIA...)

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.