30/7/13

Σειρά επιθέσεων και εκρήξεων με 86 νεκρούς στο Ιράκ

Περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.
Τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε μια σειρά επιθέσεων και εκρήξεων που σημειώθηκαν κυρίως σε περιοχές σιιτών, στο κεντρικό και νότιο Ιράκ.Οι περισσότερες επιθέσεις είχαν ως στόχο τις πολυσύχναστες αγορές της Βαγδάτης, όπως αυτές των συνοικιών Σαντρ Σίτι, Χαμπιμπίγια, Μπάγια, αλ Χορέγια, Ρισάλα και αλ Σάαμπ.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές και μποτιλιαρίσματα στα σημεία ελέγχου καθώς οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας ερευνούν όλα τα οχήματα για εκρηκτικά.
Στο νότιο Ιράκ, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά σε ένα χώρο στάθμευσης στην πόλη Κουτ. Εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν επίσης σε μια αγορά της Βασόρας και στην Σαμάουα, περιοχές όπου κατοικούν κυρίως σιίτες.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε πως θεωρεί υπεύθυνη για το νέο κύμα βίας την Αλ Κάιντα. Η κλιμάκωση των επιθέσεων στοχεύει «στο να αποθαρρύνει το λαό, να διευρύνει τις θρησκευτικές διαιρέσεις και να παραλύσει τη ζωή στη χώρα», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Η χώρα αντιμετωπίζει έναν ανοιχτό πόλεμο που υποκινείται από δυνάμεις οι οποίες στοχεύουν να βυθίζουν τη χώρα στο χάος και να προκαλέσουν εμφύλιο», προσέθεσε στην ανακοίνωση.
Στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, πέντε πολίτες και εννέα άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν σε εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων.
Στο μεταξύ, στο Τικρίτ, 170 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, 10 ένοπλοι σκοτώθηκαν από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας οι οποίες εξαπέλυσαν συντονισμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή.
Οι παντός είδους επιθέσεις στο Ιράκ έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, εντείνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι στο χείλος εμφυλίου πολέμου, όπως έγινε το 2006-7.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.