28/7/13

Συρία: Υπό τον έλεγχο του στρατού η συνοικία Χαλντιγέ στη Χομς

Ο στρατός ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας Χαλντιγέ της Χομς. Η αντιπολίτευση «καταδικάζει» τις εκτελέσεις αιχμαλωτισμένων στρατιωτών στη Χαν αλ Άσαλ.
Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών και της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατέλαβε σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας Χαλντιγέ, μια από τις μεγαλύτερες στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησής του εναντίον αυτής της θέσης των ανταρτών, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Η κατάληψη της Χαλντιγέ, που είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, σημαίνει ότι πλέον το καθεστώς δεν έχει παρά μερικούς θύλακες της Χομς να εκκαθαρίσει ως την πλήρη ανακατάληψη της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας και «πρωτεύουσας της επανάστασης» για τους αντικαθεστωτικούς.

Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός ελέγχει «το 80» της συνοικίας και εικόνες που απεικονίζουν πτώματα, κατά τα φαινόμενα ανταρτών, ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια.

Περίπου επτά συνοικίες της παλαιάς πόλης της Χομς συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο στρατός και η Χεζμπολάχ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χαλντιγέ αφού κέρδισαν έδαφος [τις τελευταίες 24 ώρες]», είπε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στο μεταξύ, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ) καταδίκασε σήμερα τη «μαζική εκτέλεση» αιχμαλώτων στρατιωτικών από αντάρτες στη Χαν αλ Άσαλ και ανακοίνωσε ότι συνέστησε μια επιτροπή για να ερευνήσει το επεισόδιο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο τουλάχιστον 150 στελέχη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν στις μάχες για την Χαν αλ Άσαλ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βόρεια επαρχία Χαλέπι. Πάνω από 50 εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτελέστηκαν από τους αντάρτες μετά την πτώση της πόλης την Δευτέρα.

«Ο Συνασπισμός καταδικάζει την πράξη αυτή και ανακοινώνει την σύσταση μιας επιτροπής έρευνας, τονίζοντας την ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον όσων η εμπλοκή στο έγκλημα αυτό αποδειχθεί», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Ο Συνασπισμός πρόσθεσε πως οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν πως «ένοπλες ομάδες οι οποίες δεν σχετίζονται με την γενική διοίκηση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» διέπραξαν τις εκτελέσεις.

Η 9η ταξιαρχία του ΕΣΣ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη της Χαν αλ Άσαλ την Δευτέρα, αλλά εικόνες που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο απεικονίζουν μαχητές της αλ Νόσρα, μας οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα, και της Λίουα Άνσαρ αλ Χιλάφα, που λένε ότι αυτοί κατέλαβαν την περιοχή.

«Ο συνασπισμός και η γενική διοίκηση του ΕΣΣ καταδικάζουν οποιαδήποτε παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, όποιος κι αν την έχει διαπράξει», ανέφερε ο ΣΕΣ.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.