30/7/13

"Καρφώνουν" Σαρρή και Αναστασιάδη οι Γερμανοί για το Μνημόνιο και το Κούρεμα

Σκληρή απάντηση στον τέως Υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή από την Γερμανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με αφορμή τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη κατάθεση του την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, αναφέρει ότι τα αίτια για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθούν στην Κύπρο.
«Η επιχειρηματική στρατηγική των κυπριακών τραπεζών ήταν ριψοκίνδυνη και μη βιώσιμη. Ούτε η Ευρωζώνη ούτε η Γερμανία υπέδειξαν την στρατηγική αυτή στις κυπριακές τράπεζες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται, ότι η Κύπρος και η Ευρωζώνη συμφώνησαν περί τα τέλη Μαρτίου σε ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο είχε στόχο την σταθεροποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ως κεντρικό στοιχείο.

«Κομβικής σημασία για το σύνολο της Ευρωζώνης ήταν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να εκπονηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να περιοριστεί το ύψος του Προγράμματος στα 10 δις ευρώ, και να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι πιστωτές των τραπεζικών ιδρυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσθέτει επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για τη συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ είναι εσφαλμένος.

«Επρόκειτο για μια σαφή επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να περιοριστεί η επιβράδυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.»

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνωντας ξεκάθαρα υπονοούμενα για καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος. «Αυτό που προέχει τώρα είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Και εδώ ζητείται προ πάντων η συμβολή της Κύπρου. Το πρόγραμμα θα αποδειχθεί επιτυχημένο, μόνο εάν η Κύπρος το ενστερνιστεί και το εφαρμόσει με αποφασιστικότητα», καταλήγει.
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.