31/7/13

Κύπρος: Έντονος προβληματισμός για προκλήσεις

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μελετώνται τρόποι αντίδρασης στην τουρκική επιθετικότητα
Σε σοβαρές ανησυχίες εμβάλλουν την Κυβέρνηση οι συνεχείς παρενοχλήσεις των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ

Έντονα προβληματίζει την Κυβέρνηση η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Το πρόσφατο επεισόδιο, κατά το οποίο τουρκική πυραυλάκατος, οπλισμένη με πυραύλους επιφανείας, ανέκοψε την πορεία ιταλικού σκάφους πόντισης καλωδίων που ενεργούσε για λογαριασμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ενέργεια ενδεικτική της επιχειρούμενης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή, που εμβάλλει σε σοβαρό προβληματισμό τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, οι οποίες εκτιμούν πως οι τουρκικές παρενοχλήσεις θα έχουν και διάρκεια αλλά και, ενδεχομένως, «ποιοτική αναβάθμιση» στη συνέχεια.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι επιχειρούν, παρανόμως και διά της στρατιωτικής ισχύος, να δημιουργήσουν «τετελεσμένα αποτροπής» όσον αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε σχέση με το φυσικό αέριο, επισήμανε στη «Σ» καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως «η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους».
Σημείωσε, περαιτέρω, πως η τουρκική τακτική, αν και αναμενόμενη, τείνει να δημιουργήσει «επικίνδυνες και, οιονεί, ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην περιοχή, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στο ευρύτερο σύστημα ασφαλείας».

Η κυπριακή αντίδραση

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυπριακή αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα θα αποτελέσει το αντικείμενο διαβουλεύσεων σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο εντός των αμέσως προσεχών ημερών, «καθώς είναι ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι, με τη στάση τους, απειλούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση συνδυασμένων μέτρων αντίδρασης, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, με την εμπλοκή «όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων παραγόντων», ώστε να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι «η αυθαιρεσία και η παρανομία δεν μπορεί να αποτελέσουν νόμο στη θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
Όπως πληροφορούμαστε, η Κυβέρνηση, πέραν από την καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων κυβερνήσεων, προσανατολίζεται να κινηθεί προς τέσσερις κυρίως κατευθύνσεις: τη διαμόρφωση και ενεργοποίηση ενός ευρέος δικτύου στρατηγικών συμμαχιών με χώρες της περιοχής, την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας, κυρίως στο επίπεδο της ενεργειακής ασφάλειας, την ουσιαστική αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΕΦ με την απόκτηση των κατάλληλων στρατιωτικών μέσων, καθώς και την «ευαισθητοποίηση» όσων χωρών εμπλέκονται με συμφέροντα στις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε νέα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ή εμπλέκονται στις διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού αερίου.
Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν σκέψεις επί χάρτου και η τελεσφορία τους θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, και από τον παράγοντα χρόνος, από το πόσο γρήγορα, δηλαδή, αλλά και αποτελεσματικά θα μπορέσει να δράσει η Κυπριακή Δημοκρατία προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές

Εν τω μεταξύ, αρμόδια κυβερνητική πηγή διέψευσε στην εφημερίδα μας ότι η εντολή προς το ιταλικό σκάφος Odin Finder να επιστρέψει στο λιμάνι της Πάφου, έπειτα από την παρενόχληση της τουρκικής πυραυλακάτου, δόθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση. «Σε ουδεμία περίπτωση έγινε κάτι τέτοιο», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι η οδηγία δόθηκε από την ίδια την ιταλική εταιρεία.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.