30/7/13

"Μυστικές φυλακές της CIA" στην Πολωνία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης συμφώνησε να εξετάσει και μια δεύτερη υπόθεση σε βάρος της Πολωνίας από μέρους ενός προσώπου που καταγγέλλει πως κρατείτο παράνομα σε μια μυστική φυλακή της CIA στο πολωνικό έδαφος.
Το αίτημα προς το ΕΔΑΔ υπεβλήθη από τους δικηγόρους του γεννημένου στη Σαουδική Αραβία Αμπού Ζουμπέιντα, ο οποίος έχει αναφέρει ότι είχε φυλακιστεί σε μια εγκατάσταση στη βορειοανατολική Πολωνία, η οποία εντασσόταν στο παγκόσμιο δίκτυο των μυστικών φυλακών της CIA για την κράτηση και την ανάκριση προσώπων φερόμενων ως μελών της αλ Κάιντα.
Η υπόθεσή του καταγράφεται σήμερα ότι είναι «διαβιβασθείσα», κάτι το οποίο σημαίνει πως το ΕΔΑΔ έκρινε ότι το αίτημά του προς το ίδιο δεκτό και ότι ήλθε σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση για να την καλέσει να απαντήσει σε όσα καταγγέλλονται εναντίον της.

Το Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, ήδη εξετάζει μια παρόμοια υπόθεση, αυτή του Σαουδάραβα Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, ο οποίος έχει καταγγείλει την κράτησή του σε μυστική φυλακή της CIA περίπου την ίδια περίοδο με τον Αμπού Ζουμπέιντα.

Και τα δύο πρόσωπα αυτά κρατούνται σήμερα στη φυλακή των ένοπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Ο Αμπού Ζουμπέιντα κατήγγειλε ότι είχε μεταφερθεί στην μυστική εγκατάσταση στην Πολωνία τον Δεκέμβριο του 2002 κι ότι παρέμεινε εκεί ως τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παραδεχτεί ότι διέθετε ένα δίκτυο μυστικών εγκαταστάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε διεθνές επίπεδο και ότι κρατούσε σε αυτές υπόπτους για συμμετοχή στην αλ Κάιντα. Η κράτησή τους στο εξωτερικό σήμαινε ότι τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούσαν να έχουν τα δικαιώματα και την νομική προστασία που θα είχαν εάν βρίσκονταν στο έδαφος των ΗΠΑ, βάσει των αμερικανικών νόμων, κατά το σκεπτικό της Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική κυβέρνηση ουδέποτε έχει αποκαλύψει την τοποθεσία οιασδήποτε από τις φυλακές αυτές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο τερματιζόταν η χρήση τους αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2009.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι η CIA διέθετε μυστική φυλακή στο έδαφος της χώρας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.