28/7/13

Πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εννοεί μιαν «αξιοπρεπή λύση»;


Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Ολοένα και πυκνώνουν δηλώσεις και δημοσιεύματα για νέες συνομιλίες στο Κυπριακό, που αναμένεται να επαναρχίσουν το Φθινόπωρο. Ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί βέβαιο ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Σε ομιλία του, στις 18/7/2013, σε εκδήλωση στο Προεδρικό για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή, είπε: «Το φθινόπωρο θα αρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε μια λύση που θα είναι αξιοπρεπής.
Βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Όμως, όσο μας αφορά, δεν θα υστερήσουμε σε προσπάθειες προκειμένου να πετύχουμε». Αφού υπενθύμισε όσα είπε σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα και για την αναγκαιότητα η Τουρκία να κατανοήσει ότι υπάρχει πόνος στον κυπριακό Ελληνισμό, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η λύση πρέπει να ξεπερνά τα αρνητικά συναισθήματα του βίαιου ξεριζωμού, των νεκρών, των τραυματικών εμπειριών, του φόβου. Αυτό είναι που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της λύσης, αλλά βεβαίως και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο οι ρυθμίσεις στα χαρτιά».

Ο Ν. Αναστασιάδης είπε και τα εξής: «Η λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, η οποία θα κληθεί να την εφαρμόσει και θα ζήσει με αυτήν. Η λύση πρέπει να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, να μη δημιουργεί πρόσθετες ανασφάλειες και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, που αποτελεί το πιο ασφαλές υπόβαθρο για μια δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λύση. Σε αυτήν την προσπάθεια θα επιδιώξω να έχω μαζί μου ει δυνατόν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και προσδοκώ στη συμπαράσταση της ίδιας της κοινωνίας». «Όραμά του», κατέληξε, είναι «να δω τα τουρκικά στρατεύματα να επιβιβάζονται στα πλοία και να αποχωρούν από την Κύπρο. Να δω πρόσφυγες να επιστρέφουν στις υπό κατοχήν περιουσίες και στην υπό κατοχήν πατρίδα μας». Θα μπορούσε κάποιος τρίτος παρατηρητής να υποδείξει ευθέως στον Ν. Αναστασιάδη: «Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι πιο πάνω θέσεις με την επιδιωκόμενη από την ελληνική πλευρά λύση τουρκοφρενούς διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που συνιστά την πιο ωμή έκφραση ρατσισμού, ανελευθερίας και αντιδημοκρατικότητας»;
Ουδείς λησμονεί το πάθος και την ορμή, με τα οποία ο Ν. Αναστασιάδης υπεράσπισε, το 2004, το σχέδιο Ανάν και μας εκβίαζε κι από πάνω. Σήμερα, μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί ότι, «άλλαξεν, σιόρ, ο άνθρωπος»; Θα φανεί πάρα πολύ σύντομα. Όμως, ο Πρόεδρος καλείται να εξηγήσει στους καχύποπτους πολίτες τι ακριβώς εννοεί με μιαν «αξιοπρεπή λύση»; Πώς θα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα; Πώς θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, αφού η διζωνική συγκρούεται και αντιμάχεται αυτό; Τι σημαίνει «δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λύση»; Εννοεί τα κατοχικά τετελεσμένα; Πώς δεν θα δημιουργεί πρόσθετες ανασφάλειες; Προεκλογικά, για να δελεάσει το ΕΥΡΩΚΟ, ο Ν. Αναστασιάδης… λησμόνησε αναφορά στη διζωνική. Μετά την εκλογή του, θυμήθηκε όσα δεν θέλησε ποτέ να ξεχάσει.

Τη λύση που ο Πρόεδρος προδιαγράφει η Τουρκία δεν τη θέλει, επειδή απαιτεί δύο συνεταιρικά κράτη. Απορούμε: Γιατί η Τουρκία θα συναινέσει σε μια «δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λύση;» όταν γνωρίζει τη φοβερά μειονεκτική οικονομική, πολιτική, διπλωματική και αμυντική θέση της ελληνικής πλευράς; Τα πιο πάνω ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Είναι η αποτύπωση της αγωνίας και της ανησυχίας του κυπριακού Ελληνισμού, που παρατηρεί μιαν εξόφθαλμη προσπάθεια, εκτός και εντός Κύπρου, να διασυνδεθεί η οικονομία με το φυσικό αέριο και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος καλείται να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Να θυμάται: Ο λαός θα αποφασίσει για τη λύση, αφού την κρίνει και τη μετρήσει.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.