31/7/13

Το καθηγητικό κατεστημένο κρατά το κρατικό μονοπώλιο και οι Έλληνες αιμοδοτούν τα αγγλικά πανεπιστήμια

Στις 10 πιο κοινές χώρες προέλευσης αλλοδαπών φοιτητών στη Βρετανία η Ελλάδα και η Κύπρος
Οι αλλοδαποί φοιτητές αποτελούν τεράστια πηγή εισοδήματος για τα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς πληρώνουν διπλάσια από τους γηγενείς φοιτητές. Ελληνες και Κύπριοι είναι μεταξύ των δέκα λαών που πληρώνουν αδρά για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας.
 Τα έσοδα από τους μαθητές εκτός Βρετανίας έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και τώρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της συνολικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, γράφει ο Telegraph.

Τη σεζόν 2011-12, 302.680 μαθητές από χώρες εκτός της ΕΕ πήγαν στην Αγγλία καταβάλλοντας συνολικά 3.200.000.000 λίρες. Η μέση αμοιβή για τα πανεπιστήμια ανήλθε σε 10.738 λίρες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 38% των φοιτητών πήγαν στο Νησί μέσω πρακτόρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνολική προμήθεια μπορεί να αγγίζει τα 120.000.000 στερλίνες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι μόνο το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ είχε περάσει στα βιβλία του 2.200.000 λίρες σε πληρωμές προμήθειας σε ταξιδιωτικούς πράκτορες.
H Kύπρος είναι η δέκατη πιο κοινή χώρα προέλευσης των μη Βρετανών φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια το 2010/11, με 11.320 εγγεγραμμένους.
«Θα ακολουθήσουν» τα χνάρια του Στέλιου Χατζηιωάννου, του ελληνικής και κυπριακής καταγωγής ιδρυτή της easyJet που πήγε στο LSE για να μελετήσει την οικονομία το 1984;», διερωτάται ο συντάκτης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση. Περίπου 11.630 Έλληνες φοιτητές εντάχθηκαν σε βρετανικά πανεπιστήμια το 2010/11. «Η ιδρυτής της Huffington Post Arianna Huffington (πρώην Stassinopolous), έκανε το ίδιο ταξίδι στη δεκαετία του 1960, όταν μετακόμισε από την γενέτειρά της την Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά στο Girton College, Cambridge», γράφει ο Telegraph.
Aκολουθούν στην όγδοη θέση η Γαλλία, στην έβδομη η Μαλαισία, στην έκτη οι ΗΠΑ, στην πέμπτη η Γερμανία, στην τέταρτη η Ιρλανδία, στην τρίτη η Νιγηρία, στην δεύτερη η Ινδία, ενώ τους περισσότερους φοιτητές στο Νησί στέλνει η Κίνα.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.