30/7/13

Σαρρής:"Δεν θέσαμε θέμα δικαστικής προσφυγής για το κούρεμα"


Καταιγιστικές ερωτήσεις δέχθηκε ο τέως Υπουργός Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος  της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής από την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία. Ο κ Σαρρής, αν και δήλωσε ότι στο Γιούρογκρουπ στις 14 Μαρτίου, η πλευρά μας πολέμησε μέχρι δακρύων, παραδέχθηκε ότι δεν θέσαμε θέμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το αντισυνταγματικό του κουρέματος, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο.
Τόνισε ότι οι πιέσεις των Γερμανών και των συμμάχων του προς την κυπριακή πλευρά ήταν ασφυκτικές, ενώ απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν πιστεύει ότι στόχος των Γερμανών ήταν η καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.
Για πρώτη φορά, από επίσημα χείλη είχαμε παραδοχή ότι ο ΕLΑ είναι υποχρέωση, από την οποία η Κύπρος, δεν μπορεί  να απαλλαγεί. Επεσήμανε παράλληλα ότι στο σημείο που βρισκόταν η Κύπρος, δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή από αυτή που υιοθετήθηκε.
Έριξε παράλληλα τα βέλη του στην προηγούμενη κυβέρνηση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αν το μνημόνιο υπογραφόταν εγκαιρα, η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική.

Ο ... αμαρτωλός ΕLΑ
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι μετά την Κρατικοποίηση της Λαϊκής, τον Μάιο του 2012, η τράπεζα ήταν εκτεθειμένη στον ΕLΑ σε ποσό ύψους 3,8 δις. Πρόσθεσε ότι το κράτος δεν έθεσε κανέναν περιορισμό στον ΕLΑ. Τόνισε πως μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας, επιτεύχθηκε σταθεροποίηση του καταθετικού περιβάλλοντος.  «Όταν τον Μάιο άρχισε η αμφισβήτηση της επιβίωσης της λαϊκής και όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αμφιβολίες επ’ αυτού, σε  συνδυασμό με άλλες εξελίξεις, η Λαϊκή δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας, γι αυτό και η μόνη της λύση ήταν ξανά ο ΕLΑ».
Η εναλλακτική επιλογή, πρόσθεσε,  ήταν η άτακτη χρεοκοπία,  με συνέπεια να πρέπει να βρεθούν περίπου 8 δις για να πληρωθούν οι εξασφαλισμένοι καταθέτες..
«Αν δεν υπογράφαμε τότε για λήψη ρευστότητας από τον ΕLΑ  και έκλεινε η λαϊκή,  το πρόβλημα θα ήταν σοβαρότερο σήμερα για την κυπριακή οικονομία», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Τα λάθη
Αναφερόμενος στα λάθη που έγιναν, και στην υποβολή του Προεδρου της επιτροπής ότι οι  ζημιές  του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα δεν αποκαλύπτονταν διότι υπήρχε μορφή συγκάλυψης, ο κ. Σαρρής αρκέστηκε να πει ότι «δεν υπήρξε αναγκαία αντικειμενικότητα και αναγκαίο θάρρος προκειμένου να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ήταν αμφιβόλου ποιότητας».
«Προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε την εικόνα της κατάστασης που ήταν υπό έλεγχο, χωρίς να αποκρύψουμε ότι είχαν γινει λάθη», δήλωσε χαρακτηρισιτκά, σε σχέση με την εικόνα των ισολογισμών της τράπεζας, στο κομμάτι του ελληνικού χαρτοφυλακίου.

Συμφώνησε στα περί κακής εταιρικής διακυβέρνησης
Σε κάποιο σημείο της ακρόασης, ο Πρόεδρος της επιτροπής ανέγνωσε αποσπάσματα από τη μελέτη που εκπόνησε η ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα  τον περασμένο Νοέμβριο. Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά γίνεται σε κακή εταιρική διακυβέρνηση και κακή εποπτεία στις τράπεζες, με τον Μιχάλη Σαρρή να συμφωνεί.
«Μια υγιής τράπεζα», ανέφερε ο κ. Σαρρής, «πρέπει να έχει ισχυρή θέση και να έχει ισχυρά ερωτήματα προς τον εκτελεστικό της Πρόεδρο. Όταν  εκτελεστικός και ΔΣ είναι ίσοι ή όταν οι εκτελεστικοί ελέγχουν το συμβούλιο, αυτό  είναι συνταγή καταστροφής και επαυξάνει το ρόλο του επόπτη».
«Στην έκθεση,  γίνεται επίσης αναφορά  ότι προσωπικές και πολιτικές σχέσεις έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά της τράπεζας», υπέβαλε ο κ. Πικής στον Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος με τη σειρά του συμφώνησε.
Προχωρώντας, ο κ. Πικής έθεσε ενώπιον του κ. Σαρρή δημοσίευμα της  εφημερίδας  Πολίτης με τίτλο «Από τον Φεβρουάριο γνώριζε το Προεδρικό – “έκρυψαν” για το σενάριο κουρέματος».  Το δημοσίευμα αναφέρεται σε εμπιστευτικό σημείωμα της  Ευρωπαίκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκε στο προεδρικό πριν τις  προεδρικές εκλογές και μιλούσε για bail in τραπεζών στις 3 από 4 προτεινόμενες λυσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο φαίνεται να μην δόθηκε στη νέα κυβέρνηση, κάτι που ενδεχομένως να τη βοηθούσε στις διαβουλευθείς του Μαρτίου.
Αφού μελέτησε το έγγραφο, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι δεν περίελθε σε γνώση του κανένα τέτοιο έγγραφο.

Προειδοποιούσαν οι FT, αλλά…
O Πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε σε αναφορές της  Εκπροσώπου της ΚΤ, μέσα από επιστολή,  πριν το περίφημο Eurogroup, με τις οποίες τόνιζε ότι δεν τίθετο θέμα απομείωσης των καταθέσεων, επισημαίνοντας μάλιστα πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική.   Σχολιάζοντας τα λεγόμενα της Εκπροσώπου Τύπου της ΚΤ Αλίκη Στυλιανού, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ήταν αποτέλεσμα δημοσιεύματος των Financial Times, ως ενδεικτικό μιας προδιάθεσης που έβλεπε τα φώτα της δημοσιότητας περί ενδεχομένου κουρέματος καταθέσεων. Μάλιστα, πρόσθεσε, στις 21 Φεβρουαρίου  ήταν εμφανής η θέση της εφημερίδας για το θέμα.  «Είχε εκληφθεί», πρόσθεσε, όπως «ως πληροφορίες που διοχετεύονταν στον Τύπο από ΔΝΤ και ΕΕ».

«Δεν τέθηκε θέμα δικαστικής γνωμάτευσης για το κούρεμα»
Αναφερόμενος στη νύχτα του Eurogroup, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η πλευρά μας πολέμησε μέχρι δακρύων. Αν και τόνισε ότι η πλευρά μας επεσήμανε στους τροϊκανούς ότι ενδεχόμενο bail in , αντίκειται στο Σύνταγμα της ΚΔ και στην σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η τοποθέτηση  της τρόικας ήταν ότι οι επιμέρους νομικές διευθετήσεις χωρών δεν τους αφορούν. Τόνιζαν δε ότι δεν υπήρχε σύγκρουση αυτής της πρόνοιας με την υποχρέωση των καταθετών  να συνεισφέρουν στο σχέδιο διάσωσης μιας χωράς. «Αυτή ήταν η δική τους ερμηνεία», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυπριακή πλευρά δεν ζήτησε προσφυγή για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερο χρόνο στην πλευρά μας.
Το κούρεμα, συνέχισε, ήταν εισήγηση της ΕΕ. «Οι Γερμανοί ήθελαν δραματικό κούρεμα και οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Τη Δευτέρα και αφού συνειδητοποίησαν τι έκαναν, μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν να προστατεύσουμε αν θέλουμε τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων»

Πώληση τραπεζών στην Ελλάδα: Κακώς έγινε μέσα σε τρεις ημέρες
Ο κ. Σαρρής ερωτήθηκε από την επιτροπή, κατά πόσον οι τράπεζες συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα, με τον κ. Σαρρή να υποστηρίζει ότι αν και υπήρξε σχετικό αίτημα από την κυπριακή πλευρά, εντούτοις η τρόικα δεν το αποδέχθηκε.  «Όταν δόθηκε το πράσινο φως για να έρθουν στις Βρυξέλλες, η Τράπεζα Κύπρου θεώρησε ότι ήταν αργά για οποιαδήποτε συμμετοχή της», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ερωτηθείς, αν κατά τη σύμπτυξη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής,  λήφθηκαν οι απόψεις των ιδίων των τραπεζών, ο κ. Σαρρής απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως αυτή ήταν η λύση που μας επιβλήθηκε. «Στις συναντήσεις που είχαμε, η μια επιλογή ήταν να κλείσουν και οι δύο τράπεζες και η δεύτερη να διασωθεί η μια με τον τρόπο που τελικά έγινε».
«Η παρουσία τους θα ήταν ηθικά πιο σωστή αλλά δεν θα άλλαζαν τα πράγματα σημαντικά», υπέδειξε.
Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι κακώς η διαδικασία πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα έγινε μέσα σε τρεις ημέρες. «Για μας», πρόσθεσε,  «είχε τεράστια σημασία η διαδικασία αυτή να γίνει εντός δύο – τριών μηνών, για να πουλήσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα με investment bankers με το σωστό τρόπο.  Αντ’ αυτού, πρόσθεσε, έγινε με αυτό τον τρόπο, λόγω της αποξένωσης της παρουσίας μας στην Ελλάδα. «Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει», ανέφερε.

Η στάση της Ελλάδας στην πώληση των ελληνικών παραρτημάτων
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά των εργασιών των δυο τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πίεζε για να μειώσει την αξία των τραπεζών και μετά από διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να ληφθεί υπόψη η αποτίμηση που έκανε η Pimco,  στο ποσό των 16,2 δις.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι τα χαρτοφυλάκια  των τριών κυπριακών τραπεζών είχαν αξία 19,2 δις.
Προτάθηκε η πώληση στα 16 αλλά η ελληνική Κυβερνηση τόνισε ότι δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση, αντιπροτείνοντας 10 ή 12 δις.  Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, συμφωνήθηκε να ληφθεί υπόψη  η έκθεση Πίμκο, η οποία ήθελε την αξία στα 16,2 δις.

«Δεν ενδιαφέρει του Ευρωπαίους το Εθνικό πρόβλημα»
Επίμονα ήταν τα ερωτήματα της επιτροπής, στο κατά πόσον στις διαπραγματεύσεις είχε γίνει αναφορά στο γεγονός ότι  η Κύπρος είχε υποστεί εισβολή και εθνοκάθαρση και ότι μεγάλο μέρος είναι κατεχόμενο από το 1974;
«Οι Ευρωπαίοι δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα, σε ότι αφορά τα οικονομικά», ήταν η απάντηση του κ. Σαρρή. «Τους είπαμε επανειλημμένα ότι αυτή η λύση θα έβλαπτε την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά αυτοί υποστήριζαν ότι υπήρχαν ιδιάζουσες συνθήκες στην Κύπρο, και θα μπορούσε η λύση αυτή να επιτευχθεί χωρίς να προκληθεί ζημιά στην Ευρώπη», πρόσθεσε. .

«Κάποιοι ήθελαν την καταστροφή»
«Ναι, πιστεύω υπό διαφορές προσεγγίσεις, ότι κάποιοι είχαν στο μυαλό τους την καταστροφή της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο», απαντησε ο κ Σαρρης σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως οι  Γερμανοί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος,  χωρίς να παράγει τίποτα, έχει τόσο μεγάλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σκληρότερη, πρόσθεσε, ήταν η στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της όπως η Αυστρία, η  Ολλανδία και η Φινλανδία. «Ουδείς είχε ελαφρά στήριξη προς την Κύπρο. Είτε κάποιοι ήταν σφόδρα εναντίον της Κύπρου είτε τηρούσαν ουδέτερη στάση», επεσήμανε.

«Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για Διαγραφές χρεών»
Πάντως ο κ. Σαρρής υποστήριξε πως αν γίνονταν διαγραφές μεγάλων χρεών επί προεδρίας του, ο ίδιος θα το γνώριζε, προσθέτοντας πως ποτέ δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη του.

Θα έπρεπε να υπογράφαμε νωρίτερα το μνημόνιο
Ερωτηθείς από την κα Ηλιανα Νικολάου αν η καθυστέρηση της υπογραφής του μνημονίου είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσε χαμένες μάχες όπως η ΑΤΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις, αντί να δει που και πως θα έβρισκε τα λεφτά που χρειαζόταν. «Αν δείχναμε συνέπεια στην υλοποίηση των μέτρων, η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική», πρόσθεσε.

Η εκροή καταθέσεων με κλειστές τράπεζες
Ερωτηθείς για τις εκροές καταθέσεων κατά την απόφαση για Bail in, και ενώ οι τραπεζες ήταν κλειστές τον Μάρτιο,ο κ. Σαρρής, ανάφερε ότι δεν μπορεί να δώσει εξήγηση για το φαινόμενο αυτό
«Οι Γερμανοί είπαν ότι άμεσα πρέπει να κλείσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν ξέρω πως έγινε εκροή με κλειστές τις τράπεζες», είπε.
Πηγή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.