31/7/13

Νέο σοκ! Τα... κλειδιά της Υγείας στη Μέρκελ

Ρίτα Μελά
Από το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας φαίνεται ότι θα μαθαίνουμε τις ριζικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στον χώρο της Υγείας, μέσω των γερμανικών δελτίων Τύπου που θα ανακοινώνονται με... καθυστέρηση λίγων ημερών και εδώ.
Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την ανακοίνωση που έδωσε στις 26 Ιουλίου στα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ με θέμα: «Υπογραφή συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις στην ελληνική Υγεία». Η ανακοίνωση αναφέρεται στις εκ βάθρων αλλαγές που πρόκειται να συντελεστούν στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ που προετοίμασε, όπως σημειώνεται, «ως επικεφαλής (Domain Leader) το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, το οποίο συντόνισε και προώθησε τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα» όπως αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Υγείας στο ξένο δελτίο Τύπου.

Χθες, τέσσερις ημέρες έπειτα από την επίσημη ενημέρωση που είχαν οι Γερμανοί πολίτες για τις αλλαγές που θα γίνουν στη χώρα μας, το δικό μας υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μεταφρασμένο και αυτούσιο το γερμανικό δελτίο Τύπου, χωρίς περαιτέρω σχόλια! Πρωτοφανές!!!

Οταν η «δημοκρατία» ζήτησε εξηγήσεις από το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο για ποιον λόγο η ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων για τις επερχόμενες αλλαγές στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας έγινε μέσω ενός μεταφρασμένου γερμανικού δελτίου Τύπου, η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: «Ο Γερμανός υπουργός Υγείας έκανε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο και το θεωρούμε πολύ θετικό για τη χώρα μας».

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαρ: «Αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: δηλαδή από την προηγούμενη) τέθηκε σε ισχύ συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υγείας και του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO Europa) για την ενίσχυση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων υγείας της πρωτοβουλίας “Υγεία σε Κίνηση” για τα έτη 2013-2015». Οπως μάλιστα αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής στον εν λόγω τομέα (Domain Leader), το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας συντόνισε και προώθησε τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα και προετοίμασε ουσιωδώς την υπογραφή του συμβολαίου. Ετσι είχε υπογραφεί ήδη τον Απρίλιο 2012 στο Μνημόνιο Συνεργασίας».

Ο υπουργός Υγείας κ. Μπαρ συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας και επισημαίνει ότι η σθεναρή βούληση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις ενισχύεται μετά τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013. Ωστόσο τονίζει ότι: «H περαιτέρω αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί ουσιωδώς από την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να βοηθηθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού το συντομότερο δυνατό».

Από το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, επίσης, μαθαίνουμε ότι η συνεργασία διευρύνθηκε σύμφωνα με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και περιλαμβάνει πλέον τους ακόλουθους τομείς συνεργασίας:

- Παροχή συμβουλών για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος τιμολόγησης στους σταθμούς νοσηλείας (νοσοκομεία). (Ομάδα σχετιζόμενη με τη διάγνωση.)
- Μεταρρυθμιστικά μέτρα στον τομέα της διοίκησης νοσοκομείων.
- Παροχή συμβουλών για τη διαμόρφωση τιμών και την αποζημίωση δαπανών φαρμάκων.
- Διεύρυνση του τομέα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στο ευρύτερο πεδίο της ηλεκτρονικής παροχής υπηρεσιών υγείας («e-Health»).
- Αναδιοργάνωση του εθνικού ασφαλιστικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας ΕΟΠΥΥ και των συνδεδεμένων με αυτόν δομών για την εκ νέου οργάνωση της ασφάλισης υγείας.
- Βασική (στοιχειώδης) περίθαλψη.
- Δημόσια υγεία.
- Τουρισμός υγείας.

Μη σας φανεί παράξενο, λοιπόν, εάν μετά τα γερμανικά δελτία Τύπου «γλυκαθούν» και άλλοι δανειστές μας -που έχουν αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα- και ακολουθήσουν και γαλλικά ενημερωτικά δελτία. Μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν στα ελληνικά γραφεία Τύπου των υπουργείων μας εντατικά μαθήματα ξένων γλωσσών για να μη βρεθούμε και χαμένοι στις... μεταφράσεις.


Βαρνάβας: Προκλητική και υποτιμητική συμπεριφορά

«Θεωρούμε ότι η διείσδυση των Γερμανών στον χώρο της Υγείας, με αυτή την κίνηση του υπουργείου Υγείας, γίνεται με κάθε επισημότητα. Το ελληνικό υπουργείο έχει παραδώσει πλέον τα κλειδιά στους Γερμανούς, που έχουν τον πλήρη έλεγχο του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ». Τα παραπάνω είπε στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο οποίος χαρακτήρισε «προκλητική για τον ελληνικό λαό και άκρως υποτιμητική για το υπουργείο Υγείας τη συμπεριφορά» να ενημερωνόμαστε για τα του οίκου μας από γερμανικά δελτία Τύπου.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τόνισε ότι η τραγική συρρίκνωση του ΕΣΥ συμβαίνει την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δημόσια υγεία, με συνέπεια να μην μπορούν να χειρουργηθούν, να πάρουν τα φάρμακά τους, να βρουν την υγεία τους, καθώς έχασαν την πρόσβαση στις υγειονομικές δομές της χώρας μαζί με την απώλεια της εργασίας τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων της Αττικής (1ης ΥΠΕ) το 2013 και το 2014: «Ενώ φέτος ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία της Αθήνας είναι 611.000.000 ευρώ, τον επόμενο χρόνο θα “ψαλιδιστεί” στα 540.460.000 ευρώ, δηλαδή θα έχουμε μια μείωση της τάξεως του 12%. Την ίδια ώρα Ελληνες και Γερμανοί υπουργοί Υγείας πανηγυρίζουν για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας.

Ρίτα Μελά
δημοκρατία

2 σχόλια:

  1. Στην Ελλαδα του σημερα εχει παραβιασθει η αρχη της λαικης κυριαρχιας που εκφραζεται στο συνταγμα αλλά κανενος δεν καιγεται καρφι!!! Να γιατι δεν εφτιαξαν Συνταγματικο Διακστηριο.... Οσο για τον υστερικο τηλεβιβλιοπωλη ειναι απτο παραδειγμα οτι ο ταγματασφαλιστισμος δεν πεθανε ποτε στη χωρα αυτη..... Πραγματικα ηταν Ελλαδεμπορος (με το κιλο Πλατωνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΓΕΙΑΣ Ο ΦΟΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.