31/7/13

Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ

Αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ο «στρατηγικός ρόλος» της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον «στρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας, καθώς και ότι η χώρα αποτελεί «σημαντικό παράγοντα ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα ενόψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα:
«Συναντήθηκα σήμερα (χθες) με τον υπουργό Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον κ. Τσακ Χέιγκελ, με τον οποίο είχαμε μία πολύ εγκάρδια και φιλική συνάντηση και συνομιλία, για θέματα ευρύτερου διμερούς, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ζήτησε τη γνώμη μου για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη Συρία, για την Αίγυπτο, για τη Λιβύη. Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας, μιας και εμείς είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, πάντοτε με σκοπό να καλλιεργηθεί προβληματισμός που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι προσβλέπουμε και προσδοκούμε. Στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής. Γι' αυτό και μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης ότι «σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητήσει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του εδώ και που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Άμυνας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι και αυτές έχουν δοκιμαστεί από την οικονομική κρίση, κρατούν σε υψηλότατο επίπεδο το αξιόμαχό τους. Η χώρα μας μπορεί να είναι υπερήφανη ότι διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στον κόσμο και η ευθύνη της κυβέρνησης και όλων μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό αυτό επίπεδο, παράλληλα με το «εύψυχον», δηλαδή το υψηλό φρόνημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς όλους τους γείτονές μας. Παράλληλα, στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διατηρεί μια ξεχωριστή θέση που την καθιστά έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η πατρίδα μας σήμερα εδώ στις ΗΠΑ και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσα ότι αυτό τής το αναγνωρίζει η μεγάλη αυτή χώρα, το αναγνωρίζει συνολικά ο δυτικός κόσμος. Αυτές τις αξίες και τις αρχές, της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε παράλληλα με την κύρια αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της πατρίδας μας».

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χέιγκελ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος παρέστη σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραστεί σήμερα σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, Kαθημερινή

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.