31/7/13

Τα αμερικανικά όπλα «σημαδεύουν» την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία

Παραμονές της διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διασώσει το «δυτικόφιλο» τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης από την ήττα. Την κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνουν οι αναλυτές
Νικολάι Σουρκόφ
Η Ρωσία, καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσει με όπλα τη συριακή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η παροχή βοήθειας στους αντάρτες και τα σχέδια που αποσκοπούν σε στρατιωτικό «χτύπημα» της Συρίας, αντιτίθενται στις συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τη σύγκληση διεθνούς συνδιάσκεψης για την ειρήνευση στη χώρα. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η απόκτηση αμερικανικών όπλων από τους αντίπαλους του Μπασάρ Αλ – Άσαντ, θα περιπλέξει περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση στη χώρα.
«Αν οι αμερικανοί εταίροι μας, για την επίλυση του συριακού προβλήματος, βασίζονται στον εξοπλισμό της ένοπλης αντιπολίτευσης και στη δημοσιοποίηση σχεδίων για επιθέσεις ενάντια στις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης, σχέδια που προφανώς επεξεργάζονται, τότε, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφωνηθέντα για τη διενέργεια μιας συνδιάσκεψης χωρίς προαπαιτούμενα», τόνισε ο Σ. Λαβρόφ.
Μακρύς ο δρόμος για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
Ο ρώσος ΥΠΕΞ, τόνισε επίσης, ότι σύμφωνα με την άποψη της Μόσχας, το γεγονός της χρήσης χημικών όπλων από τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας δεν έχει επίσης αποδειχθεί. Το θέμα αυτό, αποτελούσε για τον Λευκό Οίκο την «κόκκινη γραμμή», μετά την οποία οι ΗΠΑ άρχισαν να θέτουν το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας. Ο Σ. Λαβρόφ είχε τότε παροτρύνει να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα των χημικών όπλων. Όπως υπενθύμισε, οι ρώσοι εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν το περιστατικό της 19ης Μαρτίου μετά από την αξιολόγηση των στοιχείων, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το σαρίν δεν το είχαν χρησιμοποιήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά οι αντάρτες.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου  Όπλων, Ίγκορ Κορότσενκο, πιστεύει ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την παροχή στρατιωτικής στήριξης στην αντιπολίτευση, θα οδηγήσει σε περεταίρω κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Η απόφαση της Ουάσιγκτον, δυστυχώς, θα οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία και σε αδυναμία να βρεθεί τρόπος για τη διευθέτηση της ένοπλης σύρραξης στη Συρία που να βασίζεται στην αρχή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών».
Οι επιπτώσεις στην περιοχή:
 «Κίνητρο για νέες μάχες και όχι για διαπραγμτεύσεις»
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι αντάρτες  με την παραλαβή των όπλων από τις ΗΠΑ θα αποκτήσουν κίνητρο για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα και όχι για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η απόφαση αυτή της Ουάσιγκτον στην πραγματικότητα τορπιλίζει όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. Επίσης, μετά από την απόφαση αυτή, κάθε διεθνές φόρουμ σχετικά με το θέμα θα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την εξέλιξη», εξήγησε ο Ίγκορ Κορότσενκο. Συνεχίζοντας, σημειώνει πως οι αντάρτες θα εξοπλιστούν με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικές ρουκέτες, εκτοξευτήρες οβίδων, καθώς και με  πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα. «Εκτός από τον οπλισμό, στην ένοπλη αντιπολίτευση θα παρέχονται διάφορα μέσα διαβιβάσεων και πληροφοριών, οπτικά συστήματα για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και διόπτρων νυχτερινής όρασης. Επίσης, οι αντάρτες θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των τακτικών μονάδων του συριακού στρατού», είπε ο αμυντικός αναλυτής. Και κατάλήγει πως με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί σημαντικά η στρατιωτική ικανότητα των ανταρτών, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την επιτυχή έκβαση των ενεργειών των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Στρατιωτική εισβολή: μια δαπανηρή και αντιπαραγωγική παρέμβαση
Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, συνέπεσε με μια σειρά από ήττες των ανταρτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις και την εμφανή πλέον αντιπαράθεση που σημειώνεται μεταξύ των ‘κοσμικών’ δυνάμεων και των ισλαμιστών στο σώμα της συριακής αντιπολίτευσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει τη στήριξη του «δικού της» μετριοπαθούς τμήματος των ανταρτών, αποτρέποντας την ολοκληρωτική τους διάλυση (ήττα).
Ένας ακόμα λόγος για να ανησυχεί η Μόσχα, είναι τα σχέδια των ΗΠΑ για την εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Συρίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από τα αμερικανικά μαζικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, οι ρώσοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες αμφιβάλουν για την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
 «Μου φαίνεται, ότι η δήλωση του στρατηγού Ντέμπσι (Dempsey) (Προέδρου του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων), έγινε για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά και το αντίστροφο: Για να προσπαθήσει να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι μια δαπανηρή και αντιπαραγωγική δραστηριότητα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μπατιούκ, επικεφαλής του Κέντρου Αμυντικών και Πολιτικών Ερευνών του Ινστιτούτου Αμερικής και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Ο κύριος ερευνητής του Κέντρου για τη Διεθνή Ασφάλεια του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, Βλαντίμιρ Σότνικοφ είπε: «Η ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στην περιπέτεια της Συρίας θα είναι μια αρκετά δαπανηρή υπόθεση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη στιγμή μάλιστα, που δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».
Η επικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ελένα Σουπόνινα εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα περιοριστούν μόνο στην προμήθεια όπλων στους αντιπάλους του Άσαντ. «Στο εγγύς μέλλον θα μιλάμε μόνο για την προμήθεια όπλων σε ελεγμένες, μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης» δήλωσε η Σουπόνινα. Επίσης πρόσθεσε, ότι παρά τις ηχηρές ανακοινώσεις οι ΗΠΑ «ενεργούν πολύ προσεκτικά, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι ανάμεσα στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης, υπάρχουν πολλοί εξτρεμιστές και ο έλεγχος για το ποιός είναι ο τελικός παραλήπτης των όπλων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διενεργηθεί».
Πηγές: Ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.