29/7/13

Ο Ελληνισμός και ο Ειρηνικός Ωκεανός

 Κωνσταντίνος Χολέβας
Από τη δεκαετία του 1990 στην αμερικανική αρθρογραφία περί εξωτερικής πολιτικής ο όρος Pacific Rim -δηλαδή οι ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού- κατέκτησε σημαντική θέση. Οι αναλυτές των γεωστρατηγικών επιλογών των ΗΠΑ τόνιζαν ότι το μέλλον βρίσκεται περισσότερο στον Ειρηνικό Ωκεανό παρά στην Ευρώπη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει εκεί να στρέψουν τα οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά ενδιαφέροντά τους.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και της Κορέας, η ύπαρξη επιστημονικού δυναμικού με ειδίκευση στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες, η δημογραφική ακμή της περιοχής και πάνω απ’ όλα η τεράστια αναδυόμενη αγορά της Κίνας βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Μετά τους Αμερικανούς διεθνολόγους, επιχειρηματίες και πολιτικούς, στο παιχνίδι της Απω Ανατολής μπήκαν και οι Δυτικοευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν προσανατολίσει τα πρωτοσέλιδά τους περισσότερο προς την περιοχή του Ειρηνικού παρά προς θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Σε αγγλικές εφημερίδες θα δείτε πρωτοσέλιδη είδηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία βρετανικών συμφερόντων στην Κίνα. Σε κορυφαία γαλλική εφημερίδα -η οποία εκφράζει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα- είδαμε να γίνεται πρωτοσέλιδη είδηση η απόφαση της Κίνας να αλλάξει την κατεύθυνση των υδάτων ενός ποταμού, ενώ στο ίδιο φύλλο το κύριο άρθρο αναφερόταν στα πολιτικά πράγματα της Ιαπωνίας. Στροφή προς τον Ειρηνικό και για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο λοιπόν!

Ο Ελληνισμός μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τη στροφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος προς τον Ειρηνικό. Χωρίς να παραβλάπτονται οι παραδοσιακές σχέσεις μας με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, καλό είναι να συνδέσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με τον αναβαθμιζόμενο πολιτικό και οικονομικό ρόλο των χωρών του Pacific Rim. Τα δύο δυνατά χαρτιά μας είναι η εμπορική μας ναυτιλία και ο Απόδημος Ελληνισμός. Οι εφοπλιστές μας «χτίζουν» τα νέα πλοία τους στα ναυπηγεία της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η δε Ομογένειά μας διαπρέπει στην Αυστραλία, μια τεράστια χώρα που ανήκει και αυτή στη ζώνη του Ειρηνικού. Οι Ελληνες της Αυστραλίας είναι 700.000 και κατέχουν καίριες θέσεις στην πολιτική και επιστημονική ζωή.

Να δώσουμε έμφαση στη ναυτιλία και την Ομογένεια για να έλθουμε πιο κοντά στις αναπτυσσόμενες ακτές του Ειρηνικού.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.