31/7/13

Εξοδο των «μη επαρκών» υπαλλήλων ζητεί η Λαγκάρντ

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα αφορά 15.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.
Μετά την Κομισιόν και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε χθες θέμα περαιτέρω μείωσης του προσωπικού του δημόσιου τομέα, κυρίως με απολύσεις των μη επαρκών υπαλλήλων. Σε δηλώσεις της μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο και ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 1,72. δισ. η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι η πρόοδος στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα «δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Εκτίμησε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου ανειδίκευτου προσωπικού ώστε να δημιουργηθεί χώρος και να προσληφθεί νέο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα» και πρόσθεσε ότι «οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή τους. Επανέλαβε ότι η υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 και είπε ότι αποχωρήσεις θα συνοδεύονται από αντίστοιχες προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μετά το 2015 ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κάτω από τις 600.000, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα, αλλά το καλύτερο Δημόσιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες και τον τρόπο που τις επιτελεί».

Η αντιπολίτευση
Η έκθεση της Κομισιόν και οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προκάλεσαν εξάλλου τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η επίτευξη των στόχων του “ελληνικού προγράμματος”, είναι η επίτευξη των στόχων που υπηρετούν την ανάκαμψη της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου με μόνιμους φόρους και χαράτσια για την εργατική λαϊκή οικογένεια, φοροαπαλλαγές και προνόμια για την πλουτοκρατία» και ότι «η διέξοδος βρίσκεται στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μέτρα που τσακίζουν τον λαό, την Ε.Ε. και την εξουσία των μονοπωλίων». Η ΔΗΜΑΡ, τέλος, εκτιμά ότι από το νέο Μνημόνιο «θα έπρεπε να αναδειχθούν άλλα ορόσημα, διαφορετικά από αυτά που επέβαλε η τρόικα» και αναφέρεται στην ολοκλήρωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην εφαρμογή του νέου φόρου ακινήτων, που πρέπει να εισπράττεται χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη της ΔΕΗ, στην αναθεώρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην αποτροπή «κάθε περαιτέρω επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων για τον αποκλεισμό κάθε προοπτικής αύξησης των μαζικών απολύσεων».
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.