31/7/13

Ισραήλ και προστασία της ΑΟΖ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Η σύμπηξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Κράτος του Ισραήλ, όπως τονίστηκε, είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας μας
 
Οι σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και οι προοπτικές ανακάλυψης πετρελαίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης (και πιθανότατα σε άλλα γεωλογικά μορφώματα στην περιοχή) διανοίγουν, αναντίρρητα, νέες προοπτικές για τις χώρες της περιοχής αλλά ταυτόχρονα προβάλλουν άρρητη την ανάγκη προστασίας των κοιτασμάτων από διάφορους κινδύνους.

Στον τομέα της ασφάλειας των κοιτασμάτων και των κατασκευών εκμετάλλευσής τους, το παράδειγμα του Ισραήλ οριοθετεί το επίπεδο ασφάλειας τούτων, σε συνάρτηση πάντα με τις υφιστάμενες απειλές στην περιοχή, τη συνεχιζόμενη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον παράγοντα Τουρκία που με επιτήδειο τρόπο προσπαθεί να ποδηγετήσει την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής.
Σχετικές με αυτό το θέμα είναι οι προσπάθειες της γείτονος χώρας όπως αναπτύξει συγκεκριμένη ναυτική δύναμη για την προστασία των πλατφορμών εξόρυξης, που αναμένεται να αυξηθούν σε τουλάχιστον είκοσι μέχρι και 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της χώρας. Προς τούτο, οι εκτιμήσεις του Ναυτικού του Ισραήλ είναι ότι απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα πολεμικά σκάφη για περιπολίες εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ χωρητικότητας 1.200 τόνων. Τα σκάφη αυτά θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από οπλικά συστήματα, ικανά να αντιμετωπίσουν στρατιωτικές απειλές κατά των πλατφορμών εξόρυξης και εξερεύνησης, όπως επιθέσεις από εχθρικά πολεμικά ταχύπλοα σκάφη, τορπίλες, πυραύλους, τρομοκρατικές επιθέσεις και καταδρομικές δολιοφθορές.
Στρατιωτικές πηγές από το Ισραήλ εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός ικανοποιητικού συστήματος ασφάλειας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ κοστίζει, περίπου, 700 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί και 100 εκατομμύρια ετησίως για να συντηρηθεί. Υπάρχουν σχετικά παραδείγματα δημιουργίας ναυτικής δύναμης για προστασία των εγκαταστάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων, κυρίως από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Νιγηρία, που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσόγειου και να μειώσουν τουλάχιστον κάποιο κόστος. Παραμένει το γεγονός όμως ότι η δημιουργία ικανής δύναμης προστασίας πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα των συνεργασιών μεταξύ των φιλικά διακείμενων χωρών της περιοχής, ειδικά ως προς τα συνορεύοντα κοιτάσματα και εγκαταστάσεις.
Η διατάραξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μετά το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά τον Μάιο του 2010 και η προσπάθεια από αμερικανικής πλευράς όπως εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, φαίνεται πως δεν έχει τερματιστεί ακόμα. Πληροφορίες που διαρρέουν από Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα στην Jerusalem Post, αναφέρουν πως «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται όπως επιτευχθεί διπλωματική συμφωνία, αλλά να ταπεινώσει το Ισραήλ».
Σε σχέση με τα πιο πάνω, τονίζεται ότι η ύπαρξη αποτρεπτικής δύναμης κατά επιθέσεων ή δολιοφθορών στην υποδομή για το φυσικό αέριο ή και το πετρέλαιο αποτελεί αρχή εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της ενεργειακής σημασίας και αξίας των κοιτασμάτων. Προς τούτο, η σύμπηξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Κράτος του Ισραήλ, όπως τονίστηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
σημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.