27/7/13

Κρυμμένος στο υπέδαφος παραμένει ακόμη ο "θησαυρός"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πού βρίσκονται τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα πετρώματα και ορυκτά, των οποίων η αξία αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ. Με βήμα σημειωτόν η αξιοποίηση.
Η επιστροφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Γιάννη Μανιάτη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να επιταχύνει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, όπου, με εξαίρεση την κινητικότητα στην κατεργασία χρυσού της Βόρειας Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια η πρόοδος είναι πολύ μικρή. Η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με το «αντάρτικο» των τοπικών κοινωνιών, κρατούν ανεκμετάλλευτο τον «θησαυρό» που βρίσκεται στο ελληνικό υπέδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πιστοποιημένα κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας για μόνο τρία πολύτιμα μέταλλα, τον χρυσό, τον άργυρο και τον χαλκό αποτιμώνται σε περίπου 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Μέγεθος στο οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί η αξία των πολυτιμότερων και σπανιότερων μετάλλων και ορυκτών, που υπολογίζεται σε αρκετά δισ. ευρώ.

Ένα βήμα μπρος...

Η δυναμική της αξιοποίησης των ορυκτών μετάλλων, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011, με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας, έχει ανακοπεί σήμερα και, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στον συγκεκριμένο τομέα «σημειώνεται ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Έτσι, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα Έβρου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, έχει «παγώσει», παρότι ο φάκελος του project είναι πλήρης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις ελληνικές καλένδες έχει οδηγηθεί, επίσης, το εγχείρημα της πραγματοποίησης ερευνών από το ΙΓΜΕ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στην ακτογραμμή του Βορείου Αιγαίου για σπάνιες γαίες, μία ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων με παρόμοιες χημικές ιδιότητες και ασυνήθιστες ονομασίες, όπως Λανθάνιο, Πρασεοδύμιο και Προμήθειο. Χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αντιπυραυλικά συστήματα κ.ο.κ.) και προσώρας η Κίνα παράγει σχεδόν το 100% της παγκόσμιας προσφοράς.

«Χαμένη» στη μετάφραση παραμένει και η επένδυση, προϋπολογισμού της τάξης των 40 εκατ. ευρώ στον ζεόλιθο Θράκης, που σχεδίαζε η εταιρεία Geo-vet. Την άνοιξη του 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, προχώρησε (χωρίς διαγωνισμό) στη μίσθωση στην Geo-vet της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου, με στόχο η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για την εξόρυξη και παραγωγή του ορυκτού. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή βρίσκει, μέχρι σήμερα, αντίθετες σχεδόν όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο προσανατολίζεται στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος, όμως, επί μακρόν «βρίσκεται στα χαρτιά».

Πολυάριθμα «εξωτικά» ορυκτά και πετρώματα παραμένουν αναξιοποίητα και εμφανίζουν σοβαρές προοπτικές εκμετάλλευσης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη μετατροπή της χώρας σε Ελντοράντο, όπως επισημαίνουν στο «Κ» στελέχη του μεταλλευτικού κλάδου. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο διατομίτης, που αξιοποιείται ως φίλτρο της ζάχαρης και χυμών, ο βολαστονίτης, που χρησιμοποιείται στην κερομοποιία, και ο βερμικουλίτης, που διαθέτει θερμομονωτικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, στη Θράκη, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία ενέργειας ΕΙΑ, έχει εντοπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαιούχου σχιστόλιθου, η κατεργασία του οποίου θα μπορούσε να παράξει σχιστολιθικό αέριο (shale gas), που αποτελεί υψηλής αξίας ενεργειακή πηγή.



* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 20ης Ιουλίου 
capital


2 σχόλια:

  1. Ρε παιδια να σοβαρευτουμε λιγο. Τι ειναι τα 20 δις στα δεν ξερω ποσα μας εχουν φορτωσει (350 μεχρι τωρα). Αλλου ειναι το ζουμι. Κηρυξει του χρεους ως επαχθους και δολιου (δεν φταιει ΚΑΙ ο δανειστης???) και εκτυπωσις νομισματος απο μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (πραγματικα Ελληνικη) με ταυτοχρονη θωρακιση της βασικης παραγωγης εν Ελλαδι. Ειναι δυνατον να στελνουμε θεσεις εργασιας στος εξωτερικο και να περιμενουμε να ζησουμε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω και εγώ. Σε ότι αφορά δε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια η ιδέα αποδείχθηκε απάτη. Αν δεν κάνω λάθος ξεκίνησε ως προσπάθεια για να ελέγξουν τις τιμές τους χάλυβα. Άρα ως κοινή βιομηχανική πολιτική. Γιατί ποτέ δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο; παρα μόνο για την κοινή αγροτική πολιτική; Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο λόγο η γερμανία σ αυτό. Αναρωτιέμαι, έκλεισε κάποιο εργοστάσιο ζάχαρης στην γερμανία; ή μόνο εδώ; Γιατί στην γερμανία εάν έκλειναν είχαν τον κόσμο να τον απορροφήσουν και αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.