31/7/13

Τζ. Ασάνζ: «Εξτρεμισμός εθνικής ασφαλείας» από τον Μπ. Ομπάμα

Δριμύ κατηγορώ κατά της αμερικανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ μετά τη καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ.
Με αφορμή τη δίκη του Μάνινγκ ο Ασάνζ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για «εξτρεμισμό εθνικής ασφαλείας».
Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 130 ετών. Το στρατοδικείο τον αθώωσε για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.
Χαρακτηρίζοντάς τον 25χρονο στρατιώτη ως «την πιο σημαντική δημοσιογραφική πηγή που υπήρξε ποτέ», ο Ασάνζ υποστήριξε ότι ο δικαστικός αγώνας του Μάνιγνκ δεν ήταν δίκαιος και ζήτησε να ανακληθεί η ετυμηγορία.

«Η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάνινγκ σε ένα κελί και τον άφησε γυμνό στην απομόνωση προκειμένου "να σπάσει", μια πράξη που θεωρείται καταδικαστέα από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. Αυτό δεν είναι δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου και παραμένει για παραπάνω από ένα χρόνο.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ είπε ότι η WikiLeaks και η νομική ομάδα του Μάνινγκ δεν θα σταματήσουν έως ότου ανακληθεί η απόφαση: «Αποτελεί ένα παράδειγμα εξτρεμισμού εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια άδικη απόφαση, η οποία δεν πρέπει να γίνει δεκτή και πρέπει να ανακληθεί».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν ο Μάνινγκ είχε στην πραγματικότητα δώσει στη WikiLeaks τα απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιώντας πάντα τη λέξη «υποτιθέμενη» όταν αναφερόταν στη διαρροή. Τόνισε ότι η WikiLeaks δεν αποκαλύπτει ποτέ τις πηγές της και πάντα τις προστατεύει.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.