30/7/13

Κατεχόμενα: Τα δυο σενάρια της επόμενης ημέρας των «εκλογών»

Του Νίκου Στέλγια
Οι «εκλογές» έδειξαν «κυβέρνηση συνεργασίας»
Ποια είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας; Ποιες είναι οι μεγάλες εκπλήξεις των χθεσινών «εκλογών»;
Οι «βουλευτικές εκλογές» της Κυριακής έδειξαν «κυβέρνηση συνεργασίας» και πρωτιά του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). Από τη Δευτέρα, η ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκοκυπριακής Αριστεράς αναζητεί την συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής δεξιάς για την δημιουργία της νέας «κυβέρνησης συνεργασίας».
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα στην νέα «βουλή» η κατανομή εδρών έχει ως εξής:


Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 21
Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 14
Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 12
Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (TDP): 3

Στις χθεσινές «εκλογές» υπήρξαν κάποιες σημαντικές «εκπλήξεις», οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου στο τ/κ πολιτικό πεδίο. Οι συγκεκριμένες εκπλήξεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
• Ο πρώην «πρωθυπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ιρσέν Κιουτούκ δεν κατάφερε να εισέλθει στην νέα «βουλή».
• Το τ/κ κίνημα των σοσιαλδημοκρατών πραγματοποίησε μεγάλη ανατροπή την τελευταία στιγμή των «εκλογών». Μέχρι το χθεσινό βράδυ, η είσοδος του κινήματος στην «βουλή» ήταν αμφίβολη. Ωστόσο, τα ποσοστά του κόμματος σταθεροποιήθηκαν τις νυχτερινές ώρες και με βάση τον νέο «εκλογικό νόμο», το TDP κατόρθωσε να στείλει στην νέα «βουλή» τρεις βουλευτές.
• Μεγάλα ονόματα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς δεν εκλέγονται στην νέα «βουλή». Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα ονόματα του κ. Κιουτσούκ, Νετζνέτ Νουμάν, Ερτουγρούλ Χασίπογλου, Μουτλού Ατάσαγιαν και Αχμέτ Τσαλούντα. Επίσης, στην νέα βουλή δεν θα συμμετάσχει και ο πρώην «πρόεδρος της βουλής», Χασάν Μπόζερ.
• Τα αποτελέσματα των χθεσινών «εκλογών» δείχνουν ότι η διάσπαση στους κόλπους της τ/κ Δεξιάς έχει προκαλέσει μεγάλη τρικυμία στο τ/κ πολιτικό πεδίο.

Τα δυο σενάρια της επόμενης ημέρας 

Από την νύχτα της Κυριακής, ο ηγέτης του CTP, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου έχει αναλάβει το δύσκολο καθήκον του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης συνεργασίας». Ο κ. Γιοργκαντζίογλου ξεχωρίζει με το ήπιο, δημοκρατικό και κεντροαριστερό προφίλ του. Στο παρελθόν, μιλώντας στην «Κ», ο ηγέτης του CTP υπογράμμισε την σημασία της άμεσης επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος με βάση το δικοινοτικό και ομοσπονδιακό μοντέλο.

Από σήμερα, ο κ. Γιοργκαντζίογλου θα επιχειρήσει να έλθει σε συνεννόηση με την τ/κ Δεξιά για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». Ο ηγέτης της τ/κ κεντροαριστεράς αρχικά θα συναντήσει τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, από τον οποίο θα αναλάβει την εντολή του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης». Στην συνέχεια, ο κ. Γιοργκαντζίογλου θα συναντήσει τον κ. Κιοουτσούκ και θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την νέα «κυβέρνηση συνεργασίας CTP – UBP». Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι η Άγκυρα «καλωσορίζει» το συγκεκριμένο σενάριο. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό το συγκεκριμένο σενάριο, το CTP θα επιχειρήσει να έρθει σε συνεννόηση με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς. Οι τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι εστιάζουν στο συγκεκριμένο σενάριο.  


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.