29/7/13

Ρώσοι πλέον οι κύριοι μέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου

Σχεδόν εκμηδενίζονται οι παλιοί Ρώσοι πλέον οι κύριοι μέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου
Λευκωσία: Τα νέα πραγματικά αφεντικά της Τράπεζας Κύπρου μετά το κούρεμα, είναι πλέον Ρώσοι καταθέτες που θα εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο από μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή άλλους πληρεξούσιους αντιπροσώπους.
Οι παλιοί μέτοχοι, οι κάτοχοι ομολόγων και αξιογράφων που έγιναν και αυτοί αναγκαστικά μέτοχοι, προβλέπεται να συμπυκνωθούν σε ποσοστό κάτω του 1% στη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Κύριος ρυθμιστής και μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η «κακή» Λαϊκή, αφού αναμένεται ότι θα εκδοθούν μετοχές υπέρ της σε ποσοστό πάνω από 10%. Θα εκπροσωπείται από τη διαχειρίστρια της Τράπεζας την Άντρη Αντωνιάδου, την οποία διόρισε η Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο κάποια στιγμή το πακέτο των μετοχών της «κακής» Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να πωληθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Το bail in των καταθέσεων φέρνει τα πάνω–κάτω στην Τράπεζα Κύπρου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί τον Σεπτέμβριο θα εκπροσωπεί κυρίως τα συμφέροντα των Ρώσων καταθετών που αποτελούν το 6% των πελατών που είχαν καταθετικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά.

Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα στηριχθεί κατά πλειοψηφία σε Ρώσους μετόχους, αλλά θα διαθέτουν επίσης παρουσία στο συμβούλιο τα ταμεία προνοίας μελών της ΕΤΥΚ και της Cyta και άλλων ταμείων που επίσης κουρεύτηκαν.

Μετά το τελικό «κούρεμα», το Ταμείο Προνοίας των Υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να έχει ποσοστό στο νέο μετοχικό κεφάλαιο κοντά στο 4%, της Cyta στο 1,5% ενώ χιλιάδες θα είναι οι νέοι μικρομέτοχοι που θα προέλθουν από το «κούρεμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν Ρώσους πελάτες και θα αποτελούν τους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου είναι τα δικηγορικά γραφεία Ανδρέα Νεοκλέους, Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Σκορδής και Παπαπέτρου, το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ελεγκτικά γραφεία.

Οι παλιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου στη νέα μετοχική δομή συμπιέζονται μέσω του λεγόμενου dilution και η παρουσία τους εκμηδενίζεται και δεν αποκλείεται να φθάσει στο 0,6% του κεφαλαίου. Η αξία των μετοχών των 80.000 περίπου παλιών μικρομετόχων της Τράπεζας Κύπρου θα απομειωθεί σημαντικά με την έκδοση νέων μετοχών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην τροποποίηση του πρώτου διατάγματος με το οποίο προβλέπονταν τέσσερις κατηγορίες μετοχών: Α’ για τους κουρεμένους καταθέτες με όλα τα προνόμοια και Β’,Γ’,Δ’ για τους υπόλοιπους, παλιούς μετόχους και παλιούς κατόχους αξιογράφων και χρεογράφων, χωρίς δικαιώματα.

Με την αλλαγή του διατάγματος στόχος είναι να υπάρχει μια κατηγορία μετοχών με ίδια δικαιώματα στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Με το διάταγμα η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με ευρωπαϊκή οδηγία και κανονισμούς, που προνούν μια κατηγορία μετοχών και ξεκαθαρίζουν τα χαρακτηριστικά των μετοχικών τίτλων που μετρούν στον δείκτη των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).

Η ευρωπαϊκή οδηγία και οι κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και ΚΕΠΕΥ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.