29/7/13

Συνθήκη Σεβρών : Ένας θρίαμβος που κατέληξε σε τραγωδία

Στις 28 Ιουλίου του 1920 τερματίζεται και τυπικά για την Ελλάδα και την Τουρκία ο Πόλεμος. Σε μια αίθουσα του δημαρχείου των Σεβρών, κοντά στο Παρίσι, υπογράφεται η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Είναι η γνωστή συνθήκη των Σεβρών που έκανε το όραμα της “Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών” να μοιάζει εφικτό. Τελικά αποδείχτηκε εφιάλτης που ακόμη και σήμερα μας στοιχειώνει.

Πως φθάσαμε στη Συνθήκη
Με την ανακωχή του Μούδρου, ο δρόμος για την ουσιαστική διεκδίκηση μικρασιατικών περιοχών, όπου κατοικούν συμπαγείς ελληνικοί-χριστιανικοί πληθυσμοί είχε ανοίξει.

Κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμμαχικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου 1919, οι Αγγλογάλλοι και οι Αμερικανοί, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Ιταλού εκπροσώπου, δίνουν στην Ελλάδα την άδεια να καταλάβει την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης με αποστολή -επισήμως- την τήρηση της τάξης και στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, μέχρι να επιτευχθεί η σύναψη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ουσιαστικά, οι Αγγλογάλλοι χρησιμοποιούν τον ελληνικό στρατό εναντίον της Τουρκίας και επιπλέον να περιορίσουν τα ιταλικά επεκτατικά σχέδια.

Η επιχείρηση για τη στρατιωτική κατάληψη της Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί, στις 2 Μαΐου 1919. Κατά την αποβίβαση τους οι ελληνικές δυνάμεις γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους,αλλά δέχονται επίθεση από ομάδες Τούρκων ενόπλων και απαντούν. Κατά τις συγκρούσεις χάνουν τη ζωή τους 2 Έλληνες και 5 Τούρκοι στρατιώτες.

Στις 28 Ιουλίου του 1920 σε μια αίθουσα του δημαρχείου των Σεβρών, κοντά στο Παρίσι, υπογράφεται η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν (και υπογράφουν) ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι Άθως Ρωμανός.

Η συνθήκη, γενικά, είναι άκρως καταδικαστική για την Τουρκία.

Οι όροι της Συνθήκης.
Η Ελλάδα, κατοχύρωνε επισήμως την Δυτική Θράκη ενσωμάτωνε την Ανατολική, μέχρι περίπου την Κωνσταντινούπολη Έπαιρνε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και επισημοποιούσε την παρουσία της στην περιοχή της Σμύρνης και στην ενδοχώρα της .

Η Ελλάδα φαινόταν να έχει ήδη εξασφαλίσει τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου και την Κύπρο , ενώ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις και για τη Βόρειο Ήπειρο.

Διχασμός ακόμη και τότε

Οι βενιζελικοί πανηγύρισαν την υπογραφή της συνθήκης και θεώρησαν ότι αυτή παγίωνε τα ελληνικά δίκαια.
Τον ενθουσιασμό αυτόν δεν συμμεριζόταν η κωνσταντινική αντιπολίτευση, πουεξακολουθούσε να καθορίζεται από τα διχαστικά σύνδρομα και να παρουσιάζει τη συνθήκη ως αποτυχία.
Και οι δύο, πάντως πλευρές, δεν φαίνονταν να εντοπίζουν τους πραγματικούς κινδύνους που δημιουργούσε για την Ελλάδα η ασταθής διεθνής κατάσταση και οι αυξανόμενες στρατιωτικές δυσκολίες στη Μικρά Ασία.


Στην Τουρκία κυρίαρχος των εξελίξεων ήταν πλέον ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος είχε ξεκινήσει το κίνημα αντίστασης εναντίον των Ελλήνων.

Για τον Τούρκο ηγέτη η Συνθήκη των Σεβρών δεν ήταν παρά ένα «κουρελόχαρτο» ανάλογο με εκείνο της Ανακωχής του Μούδρου (1918), που θα ακυρωνόταν στην πράξη με την ένοπλη αντίσταση του τουρκικού λαού εναντίον των ξένων εισβολέων. Κύριος στόχος ήταν φυσικά οι Έλληνες .
Στο πλευρό του και το νεαρό σοβιετικό καθεστώς της Ρωσίας, το οποίο είχε κάθε λόγο να αντιπαρατίθεται στην Αντάντ αλλά και ειδικά στην Ελλάδα (που είχε συμμετάσχει στην εκστρατεία της Ουκρανίας του 1919 εναντίον των μπολσεβίκων).

Οι ...σύμμαχοι και οι συνέπειες

Οι σύμμαχοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επιβάλουν στην Τουρκία όσα προέβλεπε η Συνθήκη. Άπαντες εμφανίζονται από ουδέτεροι εως εχθρικοί .

Όσα είχε κερδίσει η Ελλάδα έπρεπε να τα κατοχυρώσει στο πεδίο της μάχης, αντιμέτωπη με το εθνικιστικό κίνημα του Κεμάλ. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η σουλτανική εξουσία κατέρρευσε και οι κεμαλικοί κυριάρχησαν.

Η πραγματικότητα αυτή οδήγησε τοσοβιετικό καθεστώς του Λένιν, στην υποστήριξη των Τούρκων με τους οποίους στις 3 Δεκεμβρίου 1920 υπογράφει την Συνθήκη του Αλεξαντροπόλ. Αναμενόμενη εξέλιξη , αν υπολογίσει κανείς τη στάση που είχαν κρατήσει οι σύμμαχοι της Αντάντ (αλλά και η ίδια η Ελλάδα) απέναντι στην επανάσταση του.

 Ο δρόμος από τον θρίαμβο των Σεβρών στην τραγωδία της Μικράς Ασίας είχε ανοίξει.

OnAlert

5 σχόλια:

  1. Όσο ήταν μια "μεγάλη επιτυχία", η απόβαση στην Σμύρνη, χωρίς απολύτως κανένα εχέγγυο για την ασφάλεια των Ελλήνω και λοιπών χριστιανών κατοίκων της Ιωνίας, άλο τόσο ήταν μεγάλη "επιτυχία" η διαβόητη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία θα εφαρμοζόταν στους Τούρκους ... από τους δυστυχείς διχασμένους Έλληνες, τους οποίους πολεμούσαν οι πάντες!

    Καιδεν πάει να λέει ότι θέλει, ο τέως πρέσβυς της Αγγλίας στην Αθήνα κ. Lewyen (διορθώστε με!)!

    Η υπόθεση ήταν υπονομευμένη εξ αρχής. Κανείς εκ των "Συμμάχων"(!) δεν ήθελε την Ελλάδα στην Μικρά Ασία. Κανείς τους δεν μας στήριζε. Ιδίως οι διπρόσωποι Άγγλοι οι οποίοι ήθελαν να απσχολήσουν τον Μουσταφά Κεμάλ για να πάρουν άκοπα τα πετρέλαια της Μοσούλης, οι διεφθαρμένοι Γάλλοι (το 1922 θεωρούσαν τους Τούρκους πατροπαράδοτους συμμάχους των, αυτοί που απέκλεισαν την Αθήνα δις, ο Κωνσταντίνος ήταν απλά μια δικαιολογία! Μας κατεπρόδωσαν. Τέτοιοι ... "Σύμμαχοι" ...!) και οι τότε αισχροί Αμερικανοί (το 1820-1824 ήσαν παλαιοί συνεργάτες των Τούρκων στο λαθρεμπόριο οπίου), όπως ήταν o Ύπατος Αρμοστής Ναύαρχος Bristol (ένα πουλημένο μισελληνικό κάθαρμα!), ο Colby Mitchell Chester λαμόγιο, οι οποίοι αρχικά δεν γνώριζαν ούτε που πεφτει η Ελλάς και η Σμύρνη!

    Ναι ξέρω, θα με χαρακτηρίσετε αιθεροβάμωνα, επειδή δεν θέλω να πιστέψω σε τόση ατιμία!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκ του αποτελεσματος κρινοντας, η Ελλαδα επεσε στην ιδια παγιδα που επεσε και ο σανταμ χουσειν, Της δειξανε το κουβειτ και μετα ηρθε η καταστροφη και ο ξεριζωμος του ελληνισμου απο αρχεγονες κοιτιδες.
    Ιδια παγιδα και στο κυπριακο, ανατροπη μακαριου και μετα η καταστροφη και ο ξεριζωμος!
    Εγω δεν πιστευω οτι ο βενιζελος δεν ηξερε, ή ο Ιωαννιδης. Ξερανε, απλα δεχτηκαν να παιξουν τον προδοτικο τους ρολο, καλυπτομενοι πισω απο μεγαλοιδεατισμους οι οποιοι επεισαν χιλιαδες απλοϊκους πολιτες.
    Η πτωση της οθωμανικης αυτοκρατοριας, ουσιαστικα ωφελουσε το ελληνικο στοιχειο, σαν το πλεον δυναμικο απο καθε πλευρα. Μετα την οθωμανικη αυτοκρατορια πιθανοτατα να ειχαμε μια νεα Ελλαδα. Αυτο φυσικα δεν το ηθελε ο σιωνισμος ο οποιος και φροντισε μεσω των υποτελων του, αγγλων και του πρακτορα τους, βενιζελου, να περιορισει σε ενα κρατος φυλακη για τον ελληνισμο. Σε ενα κρατος δηλαδη υπο πληρη ελεγχο του σιωνισμου, κατι για το οποιο φροντισε ο ροτσιλντ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι "Σύμμαχοι" πότε ήταν διαφορετικοί με την Ελλάδα;
    Ηθελαν πάντα μια Ελλάδα ναι μεν ανεξάρτητη (υπό την "προστασία" τους), πλήν όμως μικρή και αδύναμη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά κατά την οποία μια Ελληνική Κυβέρνηση, ενέδιδε σε όλα προκειμένου υποτίθεται να προσεταιριστεί τους ..... "Συμμάχους" εξυπηρετόντας τους.

    Συνέβη αργότερα το 1941, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κορυζής, (τμηματάρχης της Τραπέζης της Ελλάδος) ανακοίνωνε στους εμβρόντητους Άγγλους, ότι ο αγώνας θα συνεχιζόταν εναντίον των Γερμανών, χωρίς να εξασφαλίσει ούτε ένα αντάλλαγμα για την Ελλάδα. Ούτε καν να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την μεταπολεμική ακεραιότητα της Ελλήνικής Επικράτειας!

    Συνέβη πάλι το 1950 (?) όταν ο Παπάγος παρεχώρησε στους Αμερικανούς βάσεις στην Ελλάδα, χωρίς πάλι να ζητήσει έστω κάτι, π.χ. το πλήρη εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων!

    Στην αντίστοιχη περίπτωση, ο Στρατηγός Φράνκο, δίδοντας δύο βάσεις στην Ισπανία στην Ρότα και αλλού, εξασφάλισε ετήσια αποζημίωση 400.000.000 δολάρια.

    Ο Βενιζέλος, δυστυχώς, πήγε στην Μικρά Ασία, εντελώς προσωρινά, χωρίς απολύτως έστω και έναν τίτλο παραμονής της Ελλάδος στην Ιωνία.

    Αγνόησε τους πολεμικότατους Έλληνες του Πόντου, με τους οποίους θα μπορούσε να πλευροκοπήσει τον Κεμάλ. Έστειλε ένα εκστρατευτικό σώμα στρατού στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσει τα Γαλλικά οικονομικά συμφέροντα, υπό τις διαταγές Γάλλων στρατηγών, .... και να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες δυνάμεις φανατισμένων μπολσεβίκων και ενός εχθρικότατου πληθυσμού, καταδικάζοντας έτσι σε θάνατο τους Έλληνες της περιοχής. Εστάλησαν αργότερα σε γκουλάγκ!

    Μελετώντας την ιστορία, φρίττει κανείς από την προχειρότητα των πράξεων του Βενιζέλου.

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Γ. Η κ. Αθηνά Κακούρη έγραψε το βιβλίο «Ξιφίρ Φαλέρ» στο οποίο εξιστορεί, διηγηματικά, τα τραγικά γεγονότα της εποχής. Ίσως όχι τόσο καλό, όπως το «1821 Η Επανάσταση που δεν ολοκληρώθηκε». Δίδει όμως μια εικόνα του τι συνέβη τότε στην Πατρίδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χέρι χέρι ο φασισμός με την ηλιθιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.