28/1/19

Εθελοντής στο Άουσβιτς


Ο εικονιζόμενος Βίτολντ Πιλέτσκι, είναι, ίσως, ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που οικειοθελώς έγινε κρατούμενος στο Άουσβιτς. Ήρωας του πολέμου, μαχητής του πολωνικού στρατού είχε ακούσει φήμες για το στρατόπεδο του θανάτου από το 1940. Με πλαστή ταυτότητα παραδόθηκε στους Ναζί σε μία εκκαθαριστική επιχείρηση κατά των Εβραίων. Τον έστειλαν στο Άουσβιτς και έγινε ο κρατούμενος Νο 4859. 
Δημιούργησε μία παράνομη οργάνωση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 κρατούμενοι. 
Συγκέντρωνε υλικό, αποδείξεις, μαρτυρίες και τα έστελνε στο εξωτερικό. Δεν τον πίστεψαν. Έκανε αυτή τη δουλειά για 3 ολόκληρα χρόνια. Όταν κατάλαβε ότι οι κόποι του πάνε χαμένοι, απέδρασε μαζί με άλλους συγκρατούμενούς του, αφοπλίζοντας τους φρουρούς. 
Ελεύθερος συνέχισε τις προσπάθειές του να μάθει η διεθνής κοινή γνώμη τις θηριωδίες των Ναζί. Δεν τον πίστεψαν ξανά.
Η δικαίωση ήρθε το 1945 με την απελευθέρωση των κρατουμένων από το στρατόπεδο συνώνυμο της φρίκης.
Το μεταπολεμικό κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του Πολωνίας, τον θεώρησε "συνεργάτη των Ναζί" και με απόφαση το Στρατοδικείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας εκτελέστηκε στις 15 Μαΐου 1948.
Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη η τοποθεσία της ταφής του.
Το ηθικό δίδαγμα; Ας το βγάλει ο καθένας ανάλογα με τη συνείδησή του.



Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

5 σχόλια:

  1. Πριν την απελευθέρωση όταν έφτασε στην Βαρσοβία ο Πιλέτσκι έγινε μέλος της αντικομουνιστικής οργάνωσης ΝΙΕ/Niepodległość που ήταν συνδεδεμένη με την λεγόμενη εξόριστη κυβέρνηση και τους Άγγλους. Μετά την απελευθέρωση της Βαρσοβίας έγινε μέλος του δεύτερου σώματος στρατού που υπάγονταν επίσης στην παραπάνω κυβέρνηση και ενεργούσε με βάση τις εντολές της. Κατά το 1946 ένα μικρό μέρος του σώματος αυτού υπάχθηκε στο πρώτο σώμα που βρίσκονταν στην δυτική Γερμανία ως στράτευμα κατοχής μέχρι το 1947, ενώ το υπόλοιπο διαλύθηκε.

    Ο Πιλέτσκι σχεδιάστηκε το Σεπ. 1945 να σταλεί στην Πολωνία αρχικά με την εντολή να μεταφέρει παράνομα χρυσό στην χώρα, πράγμα που τελικά δεν έγινε. Αμέσως μετά όμως με εντολή του τότε στρατηγού και αργότερα βασικού πολιτικού της λεγόμενης εξόριστης πολωνικής κυβέρνησης στο Λονδίνο Władysław Anders, στάλθηκε στην Πολωνία να δημιουργήσει ένα δίκτυο κατασκόπων στο εσωτερικό της Πολωνίας το οποίο θα διοχέτευε πληροφορίες στην δύση.

    Στις αρχές του 1946 αποφασίστηκε από την εξόριστη κυβέρνηση να διαλυθούν τα τμήματα από αντικομουνιστές αντάρτες που βρίσκονταν στα δάση της Πολωνίας και περίμεναν να ξεκινήσει μαζική ένοπλη αντίσταση εναντίων των κομμουνιστών και να σταλούν στην δύση. Ο Πιλέτσι απέρριψε την διαταγή αυτή και θέλησε να διανέμει τους αντάρτες ως πολίτες στο εσωτερικό της χώρας.

    Στους κομμουνιστές ήταν γνωστό εξαρχής ότι είχε πολεμήσει εναντίων του κόκκινου στρατού κατά την επέμβαση των δυτικών μετά την οκτωβριανή επανάσταση υποστηρίζοντας τους Λευκούς αντάρτες, όντας αξιωματικός του πολωνικού στρατού κατά την περίοδο 1919-1920. Το 1947 είχε γίνει γνωστό στον Władysław Anders ότι πρόκειται να συλληφθεί και τον ειδοποίησε. Ρωσικές πηγές λένε ότι του δόθηκε η δυνατότητα να αποχωρίσει από την Πολωνία και αυτός την απέρριψε… λίγο πριν την σύλληψή του.

    Τώρα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα μονοί σας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ποιές αρχές του 1946 ", μας λές πώς προέκυψαν; Εγιναν τίποτα εκλογές; Θύμισε μας σε παρακαλώ...
      Πώς προέκυψε η μεγάλη αγάπη των Πολωνών στα κομουνιστικά καθεστώτα;

      Διαγραφή
    2. Τα "κομουνιστικά καθεστώτα" δεν τα ξέρεις..... Την άποψη οτι, "ότι δεν μοιάζει με μένα είναι απορριπτέο" είχαν και οι χιλιάδες ναζιστές που εργάστηκαν μετά τον πόλεμο στις δυτικές δομές τύπου Νάτο και όχι μόνο. Γι αυτό έκαναν ότι έκαναν.

      Αλλά μετά από όλα αυτά που πέρασε ή πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, αυτό βρήκες να σχολιάσεις διαβάζοντας το κείμενο και το σχόλιο που επί κειμένου που ακολούθησε; για εκλογές;

      Αν ναι τότε δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ, γιατί μετά από όσα έγιναν στην πατρίδα μας τα τελευταία 10 χρόνια δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας.... Σόρρυ

      Διαγραφή
  2. http://www.filosofia.gr/item.php?id=1821 .ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ .ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.