25/1/19

Πέντε Λόγοι για τους οποίους η Αμερικανική Εκστρατεία κατά της Βενεζουέλας Μπορεί να Ναυαγήσει

Elias Marat, Ζero Hedge, 24-1-2019
 Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Tα γεγονότα την Βενεζουέλα συγκλόνισαν τον κόσμο την Τετάρτη, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν η 23 Ιανουαρίου ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του Νικόλα Μαδούρο και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου του αμερικανικού παρεμβατισμού.

Ιδού πέντε λόγοι για τους οποίους είναι απίθανο το νέο  δράμα στο νότιο-αμερικανικό αυτό έθνος είναι η «επωδός» την οποία τα καθεστωτικά ΜΜΕ διασαλπίζουν.
1.- Προσωρινός πρόεδρος… ποιος, τι;
Την Τετάρτη, εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, οι ΗΠΑ και ένας αριθμός Λατίνο-αμερικανικών κρατών –μαζί μ τον Καναδά και κάποιες περιφερειακές οργανώσεις- αναγνώρισαν τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Κουάϊντο, που αυτό-ανακηρύχτηκε σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
΄Ενας σχετικά άγνωστος 35χρονος βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ελέγχει την εθνοσυνέλευση, δεν μπορεί, έτσι με ένα χτύπημα των δακτύλων του, να αναλάβει την προεδρία, ακόμη και αν έχει νεύματα ενθάρρυνσης από μερικές ισχυρές δυνάμεις της περιοχής, ή του κόσμου.
Θα ήταν σαν η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής Νάνσυ Πελόζι, ανταποκρινόμενη στην μεγάλη διαδήλωση γυναικών με το σύνθημα «Δεν είναι ο Τραμπ Πρόεδρός μου», ανακήρυσσε τον εαυτό της προσωρινή πρόεδρο των ΗΠΑ και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας –με τις ευλογίες της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και του Ελ Σαλβαντόρ. Μια τέτοια κίνηση αναγνώρισης ενός μη εκλεγμένου προέδρου ως του νομίμου ηγέτη μιας χώρας θα αποτελούσε βιασμό του Συντάγματος όσο και του Διεθνούς Δικαίου –και αυτό ισχύει για την Βενεζουέλα όσο και για τις ΗΠΑ.
Ο Κουάϊντο εντάχτηκε μόλις το 2015 στον κατακερματισμένο κόσμο της αντιπολίτευσης –που έχει δει ένα γαϊτανάκι αρχηγών να πηγαινοέρχονται- και ανασύρθηκε από την σκιά στο τοπικό και διεθνές προσκήνιο μόνο πριν λίγους μήνες.
Ο άνθρωπος δεν έχει δείξει σημάδια ότι η κήρυξη του πραξικοπήματος και οι προσκλήσεις του στον στρατό θα έχουν περισσότερη επιτυχία από τις πολλές προηγούμενες απόπειρες της αντιπολίτευσης, μετά το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του 2002.

2.-Ξένες Συμμαχίες
Η Βενεζουέλα δεν έχει μείνει μόνη στην διεθνή αρένα και ορισμένες ισχυρές χώρες αρνήθηκαν να μπουν στην γραμμή μαζί με τις ΗΠΑ και να αρνηθούν να αναγνωρίζουν τον Πρόεδρο Νικόλα Μαδούρο ως τον νόμιμο ηγέτη της χώρας.
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία, το γειτονικό βαρέων-βαρών Μεξικό και άλλες μικρότερες χώρες γνωστοποίησαν όλες ότι, παρά τους ευσεβείς πόθους των αντιπάλων του Μαδούρο, οι σχέσεις τους με την κυβέρνησή του θα συνεχισθούν όπως πάντα.

3.- Οι ένοπλες δυνάμεις είναι καλά οπλισμένες, οργανωμένες και ετοιμοπόλεμες.
Παρά μερικές απόπειρες ανταρσίας στις γραμμές των εθνικών δυνάμεων, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας παραμένει σταθερά στο πλευρό του Προέδρου Μαδούρο.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Αμύνης Παντρίνο Λόπεζ απευθύνθηκε στο έθνος, κατήγγειλε «το εγκληματικό σχέδιο των ΗΠΑ που κατάφωρα απειλεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας» και κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να μην ανοίξει την πόρτα στον εμφύλιο πόλεμο, δηλώνοντας ότι παραμένει στο πλευρό « του αρχιστρατήγου μας, του πολίτη Νικόλα Μαδούρο».
Οι μεγάλες και πολύ καλά οπλισμένες ένοπλες δυνάμεις τη Βενεζουέλας θα παίξουν τον αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το δράμα. Διαθέτουν σύγχρονα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα, αεριωθούμενα, τεθωρακισμένα και τα τελευταία επιθετικά τουφέκια ΑΚ-103 από την Ρωσία. Και επιπλέον των 120.000 ανδρών του τακτικού στρατού, υπάρχει ένας αριθμός ενόπλων μονάδων πολιτοφυλακής μεταξύ του πληθυσμού.

4.- Μην υποτιμάτε την υποστήριξη του πληθυσμού
Ενώ ο Πρόεδρος Μαδούρο έχει πολλούς κατηγόρους, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι και σε εκατομμύρια, αυτός ο αμφιλεγόμενος πρώην οδηγός λεωφορείου και εκλεγμένος πρόεδρος, έχει ισάριθμους, αν όχι και υπεράριθμούς υποστηρικτές. Αν δεν διέθετε αυτήν την στήριξη θα είχε φύγει προ πολλού. Ωστόσο, με διάφορους νομικούς ελιγμούς, ο πρόεδρος διατήρησε λαϊκή υποστήριξη και την χρησιμοποίησε για να εξουδετερώσει την μαζική αντιπολίτευση, σε κάθε φάση και εν μέσω ουρανομήκους  πληθωρισμού και ύφεσης.
Και σε πείσμα όλων αυτών, η λαϊκή απήχηση του Μαδούρο και ο ενθουσιασμός που εξακολουθεί να εμπνέει η μορφή σοσιαλισμού του Τσάβες στους φτωχούς της χώρας, παρά τα προβλήματα, επέτρεψε στην κυβέρνηση να κερδίσει τον αγώνα για τις καρδιές και τον νου μερικών από τους πιο κουρασμένους και ανήσυχους υποστηρικτές της. Παρά τα ελαττώματα, η πλειονότητα του λαού της Βενεζουέλας ποτέ δεν θα διανοείτο να συνταχτεί με τους Αμερικανούς, που απειλούν πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής του.
Εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να συνασπίσει μια εύθραυστη και εθνικιστική χώρα είναι η επιδρομή ενός εξωτερικού εχθρού.

5.- Οι ΗΠΑ δεν έχουν όρεξη για πόλεμο.
Μετά τις καταστροφές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, είναι οι ΗΠΑ διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν μιαν ψευδώνυμη «ανθρωπιστική επέμβαση» εναντίον μιας χώρας πλημμυρισμένης με όπλα, διπλάσιας από το Ιράκ και της οποίας η διάλυση θα προκαλούσε αστάθεια σε όλο το ημισφαίριο; Είναι εύγλωττο σχετικά ένα βίντεο που παρουσιάζει ενθουσιώδεις  άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας να υπόσχονται στην Ουάσιγκτον ένα «Λατινοαμερικανικό Βιετνάμ», αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εισβάλουν.
Ο κίνδυνος  είναι να βαδίσουν οι ΗΠΑ στην παγίδα και να μην μπορούν να βγουν, και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να έχει όρεξη για τέτοιες οδύνες –ιδιαίτερα όταν ορθώνονται αντίπαλοι όπως η Κίνα και ο κόσμος παρακολουθεί με περιέργεια το χάος της «στάσης εργασιών» του αμερικανικού κράτους.
Και ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να επιλέξουν να «ηγηθούν από τα μετόπισθεν» και να αφήσουν περιφερειακές χώρες, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία, να κάνουν τον πόλεμο, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούγκε έδειξε ελάχιστη προθυμία για στρατιωτική επέμβαση, ενώ ο κραυγαλέος Βραζιλιανός ηγέτης Τζαίρ Μπολσονάρο, μοιάζει να γαυγίζει πολύ αλλά να μην δαγκώνει.
Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να μιλούν δυνατά και να επιβάλλουν κυρώσεις με ανεύθυνη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά παραμένει άκρως αμφίβολο ότι θα ήσαν διατεθειμένες να υποστούν το στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος ενός ανοικτού πολέμου κατά του λαού της Βενεζουέλας.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει πια να έχει μάθει ότι είναι ένα πράγμα ν’ αρχίσεις έναν πόλεμο και ένα άλλο, πολύ διαφορετικό, για να τον τελειώσεις.

7 σχόλια:

  1. Even though I know well how the US uses temporary governments, now might be the time for us to do the same.
    STOP RECOGNIZING TSIPRAS AND SYRIZA AS A LEGITIMATE GOVERNMENT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Niko, as an idea is great. Who is prepared to come out and start a revolution like this?
      Koulis who said at the Economist today that he will never call someone (Tsipras without saying it) a betrayer because he disagree with him. Koulis already forgot that 153 sold Macedonia a few hours earlier.

      Διαγραφή
  2. 1)'' Ένας σχετικά άγνωστος 35χρονος βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ελέγχει την εθνοσυνέλευση, δεν μπορεί, να αναλάβει την προεδρία"
    Άρα δεν είναι τυχαίος,είναι Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης,δηλ.ο Κυρίαρχος του Πολιτεύματος.Αλλά,εντάξει,επειδή εκεί υπάρχει Προεδρική Δημοκρατία, ένας από τους δύο πυλώνες του πολιτεύματος.
    Ο άλλος πόλος ο Πρόεδρος καταφανώς κάνει κατάχρηση ,περιθωριοποιώντας την Εθνοσυνέλευση και περνώντας αρμοδιότητες της στο Ανώτατο Δικαστήριο κυβερνώντας ουσιαστικά με προεδρικά διατάγματα.

    2)Πράγματι,η Βενεζουέλα έχει πολλούς φίλους:
    i.-Κινήματα φιλικά στην Ευρώπη.Ερμηνεία :όσους μπουκώνει με χρηματοδοτήσεις όπως τους Podemos στην Ισπανία•εδώ σταματώ.
    ii.-Κίνα,εννοείται ότι υπάρχει για λεηλασία, θα φορτωθεί για Σαγκάη.
    iii.-Toυρκία,μεταφέρει ο ηλίθιος ο Μαδούρο το χρυσό του στην Τουρκία.Άμα τον ξαναδεί,εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη.
    iv.-Ρωσσία, η ύαινα της στέπας.
    v.-Κούβα,οποιαδήποτε χώρα έπαιρνε τζάμπα πετρέλαιο θα την υποστήριζε αυτόν που θα του το χάριζε.

    3)Πάντα οι ένοπλες δυνάμεις στα φασιστικά,κομμουνιστικά και απολυταρχικά καθεστώτα έχουν τη μερίδα του λέοντος.Όπως και επί Τσαουσέσκου στη Ρωμανία,και επί Καντάφι και πλείστα άλλα παραδείγματα.

    4)Τον υποστηρίζει ο λαός,πώς το ξέρετε,επειδή το φωνάζουν κάποιοι για να λάβουν τα κουπόνια και τα επιδόματα;Αν αλλάξει κατεύθυνση ο αέρας, είστε σίγουρος ότι θα αντιτάξουν τα στήθια τους;

    Παραδέχεσθε πάντως,ότι, " με διάφορους νομικούς ελιγμούς, ο πρόεδρος
    (σσ ο Μαδούρο) διατήρησε λαϊκή υποστήριξη και την χρησιμοποίησε για να εξουδετερώσει την μαζική αντιπολίτευση).
    Τι νομικοί ελιγμοί είναι αυτοί Κύριε,μήπως ντρέπεσθε να το ονομάσετε συνεχές πραξικόπημα,μέχρι να αναλάβει την εξουσία η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας Ή το Κόμμα Εργαζόμενων ή οποιαδήποτε μαλακία τους έρθει στο κεφάλι.
    Και εν τω μεταξύ η Παιδική θνησιμότητα φθάνει στα ουράνια,ο λαός τρώει ζωοτροφές, οι κόρες του Τσάβες μπαίνουν ,ως δυσεκατομμυριούχοι στις λίστες του Forbs.

    Ντροπή να δημοσιεύονται τέτοια άρθρα στον Ελληνικό Τύπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε db, Don't bite us please. Μεγάλη λύσσα βλέπω να σε τρώει με τον Τσάβες- Μαδούρο και το νόμιμο καθεστώς της Βενεζουέλας. Πως εξηγείται; Από εκεί είσαι, Αμερικανός πετρελαιάς; Και σου εθνικοποίησαν την μηχανή αφαίμαξης της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει να ευτυχούν όλα τα έθνη.Αγαπώ όλους τους πολιτισμούς (να σου πω την αμαρτία μου,φοβάμαι τον Μουσουλμανισμό.Φοβάμαι ότι θα έχουμε την τύχη των Αιγυπτίων•δηλ βίαιη αραβοποίηση,καθώς και την μοίρα όλων των Μεσανατολικών λαών).
    Όχι δεν είμαι Βορεοαμερικανός πετρελαιάς (Αιτωλοακαρνάνας καπνωπαραγωγός είμαι,κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου•πάνε και τα καπνά πέρασαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας).
    Νόμιμο καθεστώς,χα χα ας γελάσω.
    Όσο νόμιμα ήταν τα καθεστώτα της Πολωνίας,Ουγγαρίας,Τσεχοσλοβακίας,Ανατ.Γερμανίας...το 1946-49, μέχρι που ...
    Έτσι κι αλλιώς το λέει ο αρθρογράφος:" με διάφορους νομικούς ελιγμούς, ο πρόεδρος διατήρησε λαϊκή υποστήριξη και την χρησιμοποίησε για να εξουδετώσει..."

    Βλέπω παλιές φωτογραφίες από τη ζωή στη Βενεζουέλα και στενοχωριέμαι.
    Το ίδιο και για άλλες εμπόλεμες περιοχές που μαστίζονται από Εμφύλιο.Και συνήθως υποκινητές είναι οι ιδέες του φασισμού,κομμουνισμού και διάφορων τυραννίδων.
    Άπαξ και βρεθεί ο καλός πωλητής,συγγνώμη ο χαρισματικός πολιτικός,συγγνώμη ο καλός παραμυθάς•δεν έχει τύχη καμμιά δημοκρατία,κανένας λαός, βλ.Brexit(Φαράτζ,Τζόνσον κτλ),αλλά και ΗΠΑ με Τραμπ (αλλά εκεί δουλεύουν τα αντίβαρα του πολιτεύματος Κογκρέσο και Δικαστική εξουσία).

    Και μιας και μιλάμε για τη Βενεζουέλα•έπεσε πάνω της αυτή η πανούκλα των κοινωνικών-φιλολαϊκών-σοσιαλιστικών ιδεών και ένας λαός που στο σύνολο του έπρεπε να ευτυχεί,ζητιανεύει,πένεται,πεθαίνει (παιδική θνησιμότητα),μεταναστεύει,εξορίζεται.
    Αλλά το ίδιο δεν συνέβει εκεί πιο κάτω στην Αργεντινή.
    Μια από τις πιό πλούσιες χώρες προπολεμικά και τώρα ...Είχε κι αυτή, την τύχη να επιπέσει πάνω της η πανούκλα του Περονισμού.Πείστηκε ο λαός να ζήσει με ζητιανιά,με επιδόματα.Ανακήρυξαν την Εβίτα Περόν ως Αγία (έχει την πατέντα της κρατικής φιλανθρωπίας, της ελεημοσύνης).

    Δράττομαι της ευκαιρίας να πω μια πραγματική Ιστορία.Δύο ξαδέρφια έφυγαν κατά την δεκαετία του 1920 για την Αμερική•για την Αργεντινή ο πρώτος,για τις ΗΠΑ.Επειδή μαθαίνω νέα τους,ο Αμερικάνος πλούσιος με την οικογένεια του να ευημερεί (με εγγόνια, δικηγόρους και επιχειρηματίες ) και ο Αργεντινός τα εγγόνια του στα συσσίτια της Ορθόδοξης εκκλησίας του Μπουένος Άιρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ db

      Την κυβέρνηση τσίριζα την θεωρείται νόμιμη; δημοκρατική; αριστερή; το “διάφορους νομικούς ελιγμούς” ισχύει για τον Αλ6ς; την Ε.Ε.;

      Οι Εμφύλιοι (εκτός από τις ιδέες του φασισμού,κομμουνισμού και διάφορων τυραννίδων) υποκινούνται από Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους; την μαμά Αμερική;

      Στις ΗΠΑ τα αντίβαρα του πολιτεύματος Κογκρέσο και Δικαστική εξουσία μήπως λέγονται και αλλιώς “το βαθύ κράτος των ΗΠΑ”;

      Στην Βενεζουέλα εκτός από την “πανούκλα των κοινωνικών-φιλολαϊκών-σοσιαλιστικών ιδεών” βλέπετε εκεί στην Αιτωλοακαρνανία κάποια άλλη πανούκλα (ειδικά, made not in Venezuela) να έχει πέσει στην Βενεζουέλα;

      Για την Αργεντινή και την πανούκλα του Περονισμού τι να πει κανείς... ανακήρυξαν και την Εβίτα Περόν ως Αγία... καμιά σχέση με τις δημοκρατικές και πολιτισμένες χώρες που ανακηρύσσουν Καραμανλή, Παπανδρέου, Ομπάμα (Νόμπελ Ειρήνης) σαν μη Αγίους ε;

      Ομογενείς στην Αμερική που να σιτίζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερική τι λέτε υπάρχουν; Αμερικανοί που να σιτίζονται από Εκκλησίες, μκο, κράτος κ.λ.π. υπάρχουν στην Αμερική; άστεγοι; και πόσοι;

      Δράττομαι και εγώ της ευκαιρίας να ρωτήσω την γνώμη σας με σκοπό να συμβουλέψω ένα φίλο μου που θέλει να φύγει από την Ελλάδα, σε ποιά χώρα να πάει. Του είπα Αγγλία να μην πάει γιατί εκεί δεν θα έχουν βενζίνη τα βενζινάδικα και τρόφιμα τα super market (λόγο Brexit), αλλά άμα είναι τόσο χάλια στην Αργεντινή και στην Αμερική να του πω να πάει κάπου αλλού. Ποιά είναι η γνώμη σας μιας και βλέπω ότι έχετε εσωτερική πληροφόρηση για την Αργεντινή και την Αμερική;

      Διαγραφή
  5. Ο κυριοτερος ειναι οτι τον στηριζει ο δικος μας.
    Α ρε Τραμπ,δεν ηξερες δεν ρωταγες ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.