16/1/19

FT : Ο Τραμπ θέλει να γίνει αντι-Ομπάμα της Μέσης Ανατολής

Η εμμονή του προέδρου των ΗΠΑ με το Ιράν και η στήριξη στη Σαουδική Αραβία. H ανοχή στους αυταρχικούς σουνιτικούς ηγέτες και η κόντρα με την Τουρκία. Η απόφαση αποχώρησης από τη Συρία και οι συγκρίσεις με τον Ομπάμα.

Για όσους έχουν ερωτήματα σχετικά με το ποιο είναι το δόγμα Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ο Μάικ Πομπέο πρόσφερε ένα χρήσιμο στοιχείο. Το έκανε την περασμένη εβδομάδα σε μια σημαντική ομιλία για την εξωτερική πολιτική, η οποία έβριθε αντιφάσεων και μερικές φορές άγγιζε τα όρια του παραλογισμού.
Αν υπήρχε κάποιο νόημα όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική, τούτο ήταν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται σε ότι υπερασπιζόταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Εν ολίγοις, το δόγμα Τράμπ για τη Μέση Ανατολή αφορά την υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες είναι οι αντίθετες από εκείνες του Ομπάμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών έμενε πιστός στην αμερικανική παράδοση όταν επέλεγε να μιλήσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Στο ίδρυμα αυτό είχε δώσει το 2009 ο Ομπάμα την ομιλία με την οποία προσπάθησε να επουλώσει το τραύμα που είχε προκαλέσει στην εικόνα της Αμερικής η απάντηση της στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η εισβολή στο Ιράκ αντιμετωπίστηκαν ως πόλεμος κατά του Ισλάμ. Είχε έρθει η ώρα να κλείσει αυτό το ρήγμα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.