10/7/09

Παρέμβαση Κ. Καραμανλή για εξυγίανση στο Δημόσιο

Μόνιμος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι στο «τρένο» της παγκόσμιας ανάκαμψης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και όπως είπε, μόνος τρόπος είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Επίσκεψη στο ΥΠΟΙΟ
Ο κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αύξησης εσόδων του Δημοσίου με περιορισμό της φοροδιαφυγής, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για χειροπιαστά αποτελέσματα. Παράλληλα, ζήτησε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι οι μέχρι χθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι πλέον σήμερα επιτακτικές.
«Η ελληνική οικονομία δέχθηκε - και δέχεται - σοβαρές πιέσεις, οι οποίες προστίθενται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της, σε στρεβλώσεις και προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους στο χθες. Το μεγαλύτερο βάρος για την οικονομία μας είναι το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Μόνο για την αποπληρωμή των τόκων του θα πληρώσουμε φέτος 12 δισ. ευρώ», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Το 2009 είναι χρονιά δύσκολη για όλους. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Είναι βεβαίως θετικό το γεγονός ότι, κάτω από τις πιο δύσκολες διεθνείς περιστάσεις, η χώρα μας επιδεικνύει καλύτερες αντοχές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης με μικρό, αλλά πάντως θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Επίσης αναμένεται να έχει ανεργία χαμηλότερη, κατά μια ποσοστιαία μονάδα, από το μέσο όρο της Ευρωζώνης».
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι και πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, που αποτελεί ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά», τόνισε.
«Για την περιστολή της φοροδιαφυγής εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες: Με διασταυρώσεις στοιχείων. Με την περαιτέρω αναβάθμιση και αυστηρή εποπτεία του ελεγκτικού μηχανισμού. Με την αξιοποίηση σύγχρονης τεχνογνωσίας για την είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών. Αλλά και με μέτρα και ρυθμίσεις που κλείνουν οριστικά το δρόμο σε όσους φοροδιαφεύγουν», επεσήμανε ο πρωθυπουρός, ζητώντας εξάλλου να εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς.
Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει:
- Στην εφαρμογή του νέου συστήματος για τον έλεγχο στο χώρο του φαρμάκου και των υλικών στον τομέα της Υγείας.
- Στην ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων.
- Στη μείωση του αριθμού των φορέων του δημοσίου.
- Στη δημιουργία ενιαίας αρχής για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
- Σε νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.
- Στην απελευθέρωση μιας επιπλέον σειράς κλειστών επαγγελμάτων και στην αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ από το οποίο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «επιταχύνονται οι ρυθμοί υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Έχει ήδη προκηρυχθεί πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ιδίως για δράσεις που αφορούν μεγάλα έργα, καθώς και την ενίσχυση της αγοράς, με πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σε ό,τι αφορά τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές των πρώτων υποδομών και ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. «Στο εξής, κάθε μήνα που περνά, θα προκηρύσσεται κι ένα νέο έργο», τόνισε χαρακτηριστικά .
«Μόνιμος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι στο τρένο της διεθνούς ανάκαμψης και μάλιστα με καλύτερους όρους, σε σχέση με πριν. Μπορούμε να το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε! Αρκεί να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς χρονοτριβή. Ζήτησα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών. Δεν πρέπει στην μεγάλη αυτή προσπάθεια να πάει χαμένη ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής.

ΠΑΣΟΚ: Μόνη διέξοδος η αλλαγή κυβέρνησης
«Μόνη διέξοδο αποτελεί η αλλαγή κυβέρνησης, για να αλλάξει ο τόπος πολιτική», παρατήρησε από την πλευρά της, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
«Ο τόπος δεν κυβερνιέται, η οικονομία βουλιάζει. Αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορεί, όσο κι αν προσπαθεί, να την κρύψει ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε:
«Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Καραμανλής προτίμησε για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τη διεθνή οικονομική κρίση. Προτίμησε να μην αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες του και να μην πει την αλήθεια:
Ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατατέθηκε πριν λίγους μήνες στην Ε.Ε., έχει εκτροχιαστεί.
Ότι ήδη, για το α’ 5μηνο του 2009, το ταμειακό έλλειμμα έχει υπερδιπλασιαστεί από πέρυσι, και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για όλο το έτος θα προσεγγίσει το 8% του ΑΕΠ.
Ότι το μεγάλο φαγοπότι στα Υπουργεία, στα Νοσοκομεία, στα ΝΠΔΔ, συνεχίζεται, με τις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, να εκτοξεύονται περίπου κατά 16% το α’ εξάμηνο, ενώ είχαν προϋπολογιστεί στο 9%.
Ότι οι κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ 2007-2013 μοιράζονται χωρίς κριτήρια στο βωμό ρουσφετολογικών, πελατειακών διευθετήσεων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
Ότι μόνο με τα τελευταία φορομπηχτικά μέτρα, οι ετήσιες επιβαρύνσεις ξεκινούν από 86 ευρώ για τον νέο της γενιάς των 700 ευρώ, και φτάνουν τα 402 ευρώ για ένα ζευγάρι συνταξιούχων, τα 655 ευρώ για μια μικρομεσαία εισοδηματικά οικογένεια και τα 976 ευρώ για μια οικογένεια της μεσαίας τάξης.»
Για «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» έκανε λόγο με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή και τη δημοσίευση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο πεντάμηνο του 2009.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε αν «μπορεί ο πρωθυπουργός να μας πει ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο για την πορεία του οποίου ενημερώθηκε». «Δεν υπάρχει -είπε- κανένα σχέδιο, κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέους φόρους, κάθε μέρα ανακαλύπτουμε ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τις δαπάνες». Όλες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης γίνονται «στην πλάτη του ελληνικού λαού», παρατήρησε.

ΣΥΡΙΖΑ:O πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα της οικονομίας
Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει απωλέσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα μιας οικονομίας, σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή θυμίζουν εκτός τόπου και χρόνου εμμονές σε νεοφιλελεύθερα δόγματα.
«Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει απωλέσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα μιας οικονομίας, η οποία σε όλους τους τομείς της κινείται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης και ενός προϋπολογισμού, ο οποίος σημειώνει ένα πρωτοφανή εκτροχιασμό, την ίδια ώρα που η ανεργία καλπάζει ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνητικές πολιτικές που αφήνουν στο απυρόβλητο τη φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου και επιβάλουν αδιάκοπα κύματα φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δίνουν τη χαριστική βολή στο οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της χώρας».
«Από την άλλη πλευρά», επεσήμανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η σιωπή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νεοαποικιακό καθεστώς Επιτήρησης, που στη βάση του προκρούστειου Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. έχει επιβληθεί στη χώρα, επιβεβαιώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαθέτει εναλλακτική πρόταση που να αμφισβητεί το απαράδεκτο σημερινό νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό πλαίσιο».
«Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται μια νέα ριζοσπαστική προοδευτική πορεία η οποία θα αμφισβητήσει ευθέως το απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., θα εφαρμόσει μια νέα δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση και θα ανασυγκροτήσει το κράτος ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο για μια στρατηγική παραγωγικής αναδιάρθρωσης και αειφόρου ανάπτυξης της χώρας», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
Με αφορμή εξάλλου την αναφορά του κ. Καραμανλή περί εξάντλησης κάθε αυστηρότητας για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει πιστός στη συνταγή του: "λόγια, λόγια, λόγια". Εδώ δεν μπορεί να καλέσει στο γραφείο του και να ψέξει τους υπουργούς που είναι στο ρεπερτόριο των ανθρώπων της νύχτας...».
NAYTEMΠOΡΙΚΗ

6 σχόλια:

  1. Τα τελευταία χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις ολοένα και λιγώτερο νομιμοποιούνται να ζητούν φορολογικό ήθος από τους άτυχους υπηκόους τους. Τούτο διότι η διαφθορά και το διαγούμισμα του δημόσιου χρήματος ολοένα και αυξάνονται, ενώ ο διαβόητος νόμος περί ευθύνης(?) υπουργών θυμίζει το γιοφύρι της Αρτας.
    Γιγάντιες υποθέσεις οικιοποίησης δημόσιων πόρων αποκαλύπτονται κάθε τόσο, χωρίς να υφίσταται το παραμικρό ουδείς αυτουργός, πέραν του πολιτικού λεγόμενου κόστους, που μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προξενεί σε όσους πληρώνουν το μάρμαρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Θυμάμαι ακόμη τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης όταν είχε πρώτο-βγει στην αρχή της πενταετίας για την επανίδρυση του κράτους. Όσοι έχουν πάρε δώσε με το επανιδρυμένο κράτος, έχουν μια πικρή γεύση στο στόμα όποτε ακούν τις ίδιες επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες.

    2) Είναι αλήθεια αστείο να προσπαθεί μια κυβέρνηση να μαζέψει μεγάλα ποσά από φόρους, όταν στην ουσία επί πεντέμισι χρόνια αυτό που κάνει είναι να μειώνει τους φόρους (και συγκεκριμένα στα υψηλότερα εισοδήματα: κατάργηση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας,κατάργηση φόρου ανάδιανεμόμενων κερδών εταιρειών, μείωση φόρου εισοδήματος από 35% στα 25%). Όταν ψάχνεις για χρήματα πας εκεί που υπάρχουν, μέχρι και ο τελευταίος διαρρήκτης-λωποδύτης γνωρίζει αυτήν την αρχή, η κυβέρνηση φαίνεται να την αγνοεί, η μήπως απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που κατέχουν; Ύστερα όλοι απορούν πως είναι δυνατόν να είμαστε η ποιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Για να υποψιαστούν μερικοί σας αναφέρω ότι στην Νορβιγία ο φόρος εισοδήματος είναι 50% και ο φόρος ΦΠΑ ανέρχεται στα 24%, και όλα αυτά σε μια χώρα που όχι απλά δεν χρωστάει, αλλά έχει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο! Επίσης, έχει τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο που παράγει. Στο Ελλάδιστάν το ΦΠΑ είναι 19% και ο φόρος εισοδήματος 25%... Η εικόνα είναι ίδια σε μια σειρά από άλλες Σκανδιναβικές χώρες, όπως Φιλανδία, Σουϊδία και Δανία. Απορούν ακόμη κάπιοι γιατί αυτά τα κράτη έχουν από τα ποιό λειτουργικά κράτη και την καλύτερη παιδεία στον κόσμο; Υπάρχει αύθονο χρήμα για να το κάνουν! Να αναφέρω ότι η Δανία παρά το κράτος δικαίου που έχει είναι επίσης από τις ποιό ανταγωνιστικές ελέυθερες αγορές στον κόσμο – δηλαδή είναι καπιταλστικά κράτη μέχρι τα μπούνια – για να μην με κατηγωρίσουν μερικοι για κομουνιστή. Όπως επίσης και τα υπόλοιπα Σκανδιναβικά κράτη. Αλλά από ότι φαίνεται, οι αξίες των ανθρώπων εκεί δεν είναι το πως να πάρουν φθυνα ένα SUV, για να βγάζουν καμια κυριλέ γκόμενα και να το παίζουν μούρη στους υπόλοιπους χοριατλαμάδες της μικροκοινωνίας τους. Είναι σωβαροί οι άνθρωποι στην Σκανδιναβία...
    3) Την εποχή που όλα απαιτούν ένα οικονομικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται στην κατανάλωση, η κυβέρνηση επιμένει να συνεχίζει παρωχημένες οικονομικές συνταγές, με διαχειριστικού τύπου φόροελαφρύνσεις στην αγορά αυτοκινήτων και αλλού. Η κρίση θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταβολής της Ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία με βάθος, μια οικονομία που θα παρήγαγε αγαθά, μια οικονομία που θα εξήγαγε, μια οικονομία που θα παρήγαγε τεχνολογία - ώστε να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και προστιθέμενη αξία αγαθών και τέλος μια πράσινη οικονομία. Άλλωστε, αν μπορούσαμε να μειώσουμε την κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην βιομηχανία, αυτόματα θα σήμαινε ότι το κόστος παραγωγής θα μειωνόταν, το περιβάλλον θα βελτιωνόταν αλλά το σημαντικότερο – η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας θα βελτιωνόταν μιας και τότε θα πουλούσαμε ποιο φθηνά. Όμως, η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο μόνος παράγοντας ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας είναι το εργατικό κόστος, γι 'αυτό και τα μέτρα που παίρνει κατά καιρούς κατά των κεκτημένων των εργαζομένων.

    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε βαρεθεί πια με τον κάθε τσαρλατάνο πρωθυπουργο και με τις δήθεν εξαγγελίες για μεταρύθμιση και ανάκαμψη.
    Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οτι φαίνονται όλο και πιο γελοίοι οταν μιλάνε για πάταξη της φοροδιαφυγής την στιγμή που γνωρίζουν απόλυτα ποιοί φοροδιαφεύγουν και ποιοί κλέβουν δημόσιο χρήμα?
    Βέβαια αυτοί απο τη μεριά τους κάθε
    τόσο θα βγαίνουν πότε σαν ζήτουλες
    και πότε σαν φοροεισπράκτορες και
    θα μας ζητούν τον ιδρώτα μας και τον χρόνο μας αλλά κι εμείς απο τη μεριά μας όσο μπορούμε θα
    κρατάμε για τους εαυτούς μας τα
    παραπάνω.
    Οταν η κλοπή ασκείται σε δημόσια
    υπηρεσία, αυτόματα παύει να είναι κλοπή και είναι δημόσιο αγαθό,
    αρκεί βέβαια να μην γίνεται αντιληπτή.
    Και τελικά η σύγχρονη πολιτική ζωη έχει δείξει πως όταν ο κάθε
    ''χοντρός'' ή κάθε '' κωλοτούμπας'
    μιλά για μεταρυθμίσεις και τέτοια πάλι κάποια μαλακία ετοιμάζουν .

    ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λέει, αλλά τα έχει ξαναπεί και δεν τα εφάρμοσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να με συμπαθατε ,

    αλλα δεν θα κατσω να διαβασω τις δηλωσεις ,
    εχασα το χρονο μου κοιτωντας τες στις ειδησεις να μην ξαναματαεπαναλαβω παλι το ιδιο σφαλμα ,

    εξαλου σιγουρα διαβαζοντας τες δεν θα αποδωσουν το κυρος και την βαρυτητα που εμπνεουν οταν τις βλεπει και ακουει απο την τηλεοραση,

    οι ιματζ μεικερς εχουν κανει φοβερο εργο,
    σιγουρα βεβαια ο επαιξε ρολο και το κληρονομικο του χαρισμα ,
    το εχει στο αιμα του ,

    ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ,
    αμα ειναι για το καλο της πατριδας aντεχουμε θυσιες,
    σιγουρα θα πιασουν τοπο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάνω από τα μισά χρήματα που ξοδεύονται στο δημόσιο δεν πιανουν τόπο.Οι 'Διευθύνοντες' δεν ξέρουν από οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.