4/3/10

«Πόλεμος» για τα φυλάκια

«Από το 1963 από την περιοχή μας έσυραν τη γραμμή της διχοτόμησης και δεν μπορεί να δίνεται σήμερα εικόνα εγκατάλειψης στρατιωτικών θέσεων. Μόνο κάποιος που δεν πιστεύει ότι μπορούμε να αντισταθούμε κάνει κάτι τέτοιο και σηκώνει τα χέρια στην υπεροπλία του Αττίλα. Για μας το θέμα είναι μείζον και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε»

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Αντιπαράθεση Υπουργείου Άμυνας με τον κοινοτάρχη του Κ. Πύργου

Γνώριζαν οι κοινοτάρχες, υποστηρίζει το Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου υποστηρίζει ότι εξέφρασε τους φόβους και τις ανησυχίες των κατοίκων όταν του έγινε, από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, κάποια άτυπη ενημέρωση, για σκέψεις που γίνονταν, σχετικά με το θέμα.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ
Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής θα ενημερωθεί από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.


Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε στο δημοσίευμα της «Σ» σχετικά με τη νέα αμυντική κατάσταση στην παραμεθόριο περιοχή Πύργου-Κάμπου, εκφράζοντας λύπη για τη δημοσιοποίηση «διαβαθμισμένων», όπως τις χαρακτηρίζει, πληροφοριών. Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης ενημέρωσε τους κοινοτάρχες της Περιοχής για τις αλλαγές που επέρχονται.

Στην ανακοίνωση τού Υπουργείου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων έχουν ενημερωθεί πρόσφατα, ενδελεχώς, από τον Αρχηγό της ΕΦ για το νέο τρόπο επιτήρησης». Το Υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι για τον καλύτερο έλεγχο, η στατική επιτήρηση διαμορφώθηκε σε ένα νέο σύστημα, το οποίο συνδυάζει στατική και κινητή επιτήρηση.

Σημειώνει με έμφαση ότι «οι όποιες αλλαγές στη διάταξη των Δυνάμεων γίνονται μέσα στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, με σκοπό την επίτευξη πλήρους και αναβαθμισμένης επιτήρησης και επιπέδου ετοιμότητας».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι υπάρχει σχετική αλληλογραφία του τόσο με τους κοινοτάρχες της περιοχής, όσο και με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, στους οποίους δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις επί των ζητημάτων που έθεσαν.

Καταλήγει ότι «την ερχόμενη Πέμπτη, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κλήθηκε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρία μαζί με τους κοινοτάρχες του Κάτω Πύργου και Κάμπου, για περαιτέρω ενημέρωση».

Ο ΔΗΣΥ
Ο πρώην Υπουργός Άμυνας και επίτροπος του ΔΗΣΥ για θέματα εθνικής ασφάλειας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε στη «Σ» ότι θα αναμένει τη λεπτομερή, διαφανή και άπλετη ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς για ό,τι γίνεται στην περιοχή Πύργου. «Το θέμα -εξηγεί- μας ανησυχεί βαθύτατα, γιατί άπτεται στρατηγικού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αλλαγές έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων. Ακόμη και αναβάθμιση της άμυνας να έγινε με την προσθήκη νέων συστημάτων επιτήρησης, θέλουμε να το ξέρουμε και όχι να είμαστε στο σκοτάδι για ένα τόσο σοβαρό θέμα», καταλήγει ο Σωκράτης Χάσικος.

Δεν ενημερωθήκαμε, λέει ο κοινοτάρχης Κ. Πύργου

Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης δήλωσε στη «Σ» ότι οι κοινότητες της περιοχής δεν ενημερώθηκαν επισήμως για τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν αιφνιδιαστικά. Καμία επίσημη ή ανεπίσημη σύσκεψη δεν έγινε στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, που συνήθως φιλοξενεί αυτού του είδους τις συσκέψεις στην αίθουσα του κοινοτικού συμβουλίου. Ο Κώστας Μιχαηλίδης εξηγεί ότι: «Πριν από μερικούς μήνες, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον Ταξίαρχο Αντρέα Μαρκίδη». «Εντελώς άτυπα», σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ο κοινοτάρχης προσκλήθηκε από τους δύο ανώτατους στρατιωτικούς σε δείπνο και εκεί, μετά από δική του ερώτηση, «ενημερώθηκε ακροθιγώς για κάποιους σχεδιασμούς». Τους απάντησε ότι το θέμα απασχόλησε την κοινότητα, όταν στα αφτιά των κατοίκων έφταναν παρόμοιες κουβέντες και η απάντηση είναι κατηγορηματικά «Όχι». Για το όνομα του Θεού, τους είπε, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στον Πύργο, που έκοψε τον Αττίλα στα δύο και με τα λιανοτούφεκα το 1974 κράτησε τη γραμμή στη μεγάλη προσπάθεια των Τούρκων να ενώσουν Λιμνίτη και Κόκκινα.

Οι δύο ανώτατοι επιτελείς αφουγκράστηκαν την αγωνία του κοινοτάρχη και του είπαν ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Ο Υπουργός Κώστας Παπακώστας, δηλώνει ο Κώστας Μιχαηλίδης, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, δεν ήρθε ποτέ στην περιοχή για να μας ενημερώσει για τα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας. Εμάς, επέμεινε, δεν μας το βγάζουν από το μυαλό, ότι και τους στρατιωτικούς τους στρίμωξαν για να συμφωνήσουν.

«Από το 1963 από την περιοχή μας έσυραν τη γραμμή της διχοτόμησης και δεν μπορεί να δίνεται σήμερα εικόνα εγκατάλειψης στρατιωτικών θέσεων. Μόνο κάποιος που δεν πιστεύει ότι μπορούμε να αντισταθούμε κάνει κάτι τέτοιο και σηκώνει τα χέρια στην υπεροπλία του Αττίλα. Για μας το θέμα είναι μείζον και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε», κατέληξε ο Κώστας Μιχαηλίδης.

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΚΑΜΠΟΥ
«Ο στρατός είναι μέρος της ζωής μας»
Ο κοινοτάρχης Κάμπου Μάρκος Αριστοδήμου δήλωσε στη «Σ» ότι η άμυνα δεν σημαίνει μόνο φυλάκια, αλλά και τοπικό πληθυσμό που να στέκει δίπλα στους στρατιώτες. Με το να ξηλώνουν τα φυλάκια, τονίζει, είναι σαν να σπρώχνουν τον Κάμπο στο μαρασμό. Ο στρατός είναι μέρος της ζωής μας. Ζούμε με το στρατό, τον στηρίζουμε και μας στηρίζει. Τώρα ποιος θα πάει στο κρεοπωλείο του χωριού, ποιος θα έρθει με έξοδο στο χωριό και ποιος θα στηρίξει την κοινότητά μας, που βρίσκεται σε προκεχωρημένη θέση απέναντι από τον Αττίλα.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
Στην εφεδρεία η άμυνα της περιοχής
Ο Ζαχαρίας Κουλίας, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ζητεί εδώ και τώρα την άμυνα της γραμμής αντιπαράταξης να την αναλάβει η εφεδρεία, ώστε οι κληρωτοί να μπορούν να μείνουν στην εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε καλά εκπαιδευμένο και άριστα εξοπλισμένο στρατό, εξηγεί, και δεν μπορούν τα παιδιά να αναλώνονται στο μαρασμό των φυλακίων. Τα στρατιωτικά περίπολα και τις σκοπιές πρέπει να τις αναλάβει η εφεδρεία σε διήμερες περιοδικές κλήσεις. Όσον αφορά τα εξελιγμένα συστήματα και τις διόπτρες που επικαλείται ο στρατός, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι ότι τα παραλάβαμε. «Απλώς κάποιοι λένε ότι τα έχουμε», εξήγησαν, για να σιωπήσουν όσοι αντιδρούν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Ο ΣΤΑΛΙΝΟΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΟΦΥΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΕ ΑΝΩΝΥΜΕ..... ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΜΑ...... ΘΕΣ. ¨ΟΥΜΠΑΛΑ¨ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.