14/3/10

Ετήσιο μνημόσυνο Θεόφιλου Γεωργιάδη

«μπορεί ο Θεόφιλος Γεωργιάδης να έφυγε νωρίς από κοντά μας, όμως στο σύντομο πέρασμα του από τη ζωή πρόλαβε να αφήσει τέτοιες παρακαταθήκες, τόσο σε εμάς τους ζώντες, όσο και στις μελλοντικές γενιές, τις οποίες δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε».
Παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη που τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι μεγάλη η συγκίνηση όλως μας καθώς μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα έναν σπουδαίο Κύπριο αγωνιστή, τον Θεόφιλο Γεωργιάδη».

Όπως είπε, «μπορεί ο Θεόφιλος Γεωργιάδης να έφυγε νωρίς από κοντά μας, όμως στο σύντομο πέρασμα του από τη ζωή πρόλαβε να αφήσει τέτοιες παρακαταθήκες, τόσο σε εμάς τους ζώντες, όσο και στις μελλοντικές γενιές, τις οποίες δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «και αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη, επιτελούμε οφειλόμενο χρέος».

Ανέφερε ότι «μνημονεύοντας και τιμώντας σήμερα τον Θεόφιλο, καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», επισημαίνοντας ότι «η ανάμνηση του αγνού αγώνα και της άδολης προσφοράς του αποτελεί πυξίδα και ασφαλή κατεύθυνση πορείας, αφού η πατρίδα μας συνεχίζει να υπόκειται τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής».

«Για τριάντα-έξι σχεδόν χρόνια, ο λαός μας συνεχίζει να βιώνει τις τραγικές συνέπειες αυτού του δίδυμου εγκλήματος. Για τριάντα- έξι σχεδόν χρόνια, η τουρκική σημαία παραμένει χαραγμένη στον Πενταδάκτυλο, χαράσσοντας τις ψυχές μας και θυμίζοντας μας την τουρκική κατοχή», συμπλήρωσε.

Όσο όμως παραμένει εκεί, συνέχισε, «μας θυμίζει το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας και τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων για απαλλαγή του νησιού μας από την κατοχή».

Σημείωσε ότι «τριάντα-έξι χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά, δεν αποδείχτηκαν όμως αρκετά για να οδηγήσουν το λαό μας στη λησμονιά. Κάθε άλλο. Οι ανείπωτες δυσκολίες και αντιξοότητες που έζησε αυτός ο τόπος όλα αυτά τα χρόνια με τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοούμενους, τους νεκρούς, ατσάλωσε τη θέληση, την πίστη και την ελπίδα του λαού μας για επανένωση της πατρίδας μας».

Η Κύπρος, είπε, « πρέπει να επανενωθεί και θα επανενωθεί γιατί δεν αποδεχόμαστε να χαρίσουμε σπιθαμή γης από την πατρίδα μας στον κατακτητή», διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι «αυτό το πείσμα, η πίστη και η ελπίδα διακατέχουν και καθοδηγούν και τις ενέργειες του Προέδρου Χριστόφια».

Υπογράμμισε ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Για να δει το κοινό μας όραμα να παίρνει σάρκα και οστά. Για να δει την πατρίδα μας πραγματικά ελεύθερη, επανενωμένη και απαλλαγμένη από την κατοχή. Και για να δει τα παιδιά μας να χαίρονται και να ευημερούν σε μια ειρηνική πατρίδα που θα στεγάζει όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Στον αγώνα μας για δικαίωση, πρόσθεσε, « έχουμε ως βασικό όπλο τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όπως κατ΄ επανάληψη έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η δική μας πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού», τόνισε.

Στόχος μας, συνέχισε, «παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μια λύση, εξήγησε, «που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό μας, το έδαφος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική».

Ανέφερε, επίσης, ότι «στη βάση αυτών των απαρέγκλιτων παραμέτρων έχουμε εισέλθει στις συνομιλίες, οι οποίες σήμερα διάγουν μια κρίσιμη καμπή», επισημαίνοντας ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε θετικά».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι ενέργειες και η δράση μας όμως δεν περιορίζονται μόνο στη διεξαγωγή των συνομιλιών. Με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστόφια», πρόσθεσε, « η πλευρά μας έχει αναλάβει σημαντικότατες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης του διεθνούς παράγοντα για την ανάγκη να στραφούν στην Τουρκία και να την πείσουν επιτέλους να διαφοροποιήσει την αδιάλλακτη στάση της».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «έχουμε καταστήσει σαφές τόσο στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και αλλού, πως μόνο με κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας θα είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «ο Θεόφιλος μπορεί να έφυγε από τη ζωή, αλλά η φωνή, το έργο, η προσφορά και η γενικότερη στάση ζωής του παραμένουν μέχρι σήμερα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και αγώνα».
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο χώρο της δολοφονίας του, στην αυλή της οικίας του όπου βρίσκεται η προτομή του.

iKypros

4 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΥΚΑΣΙΕ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΗΘΙΚΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΕΤΑΙ. Η ΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΓΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ. ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΜΑςΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΔΕΝ ΑΡΓΗΣΕ ΠΑΡΑ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΓΝΟΙ, ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΖΩΝΤΑΝΗ.
    ΑΦΟΒΟΣ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντροπή στον Συλικιώτη για τη βεβήλωση της μνήμης του Θεόφιλου Γεωργιάδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.