9/3/10

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα


της Ελίνας Γαληνού
Ενα από τα μεγαλύτερα "ελληνικά" προβλήματα που ευθύνεται για την κακή μας Οικονομία είναι η φοροδιαφυγή. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δημιουργεί ισότιμο πρόβλημα με τον σπάταλο και παρασιτικό δημόσιο τομέα. Στην φοροδιαφυγή οφείλουμε μια ακόμα αρνητική μας "πρωτιά" καθώς και το όνομα "φτωχής χώρας με πλούσιους κατοίκους". Πώς όμως συμβαίνει να γνωρίζουμε αφ΄ενός ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και αφ΄ετέτου, να μην έχουμε κατορθώσει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα έστω εν μέρει;
Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, εξηγείται ως εξής. Οταν η κατανάλωση σε ένα κράτος, εμφανίζεται δυσανάλογα μεγαλύτερη από τα διαθέσιμα εισοδήματα του πληθυσμού της (βάσει δηλωθέντων στοιχείων), εννοείται ότι υπάρχει αδήλωτο εισόδημα που διοχετεύεται στην κατανάλωση. Οταν το επίπεδο διαβίωσης ορισμένων ανθρώπων είναι εκπληκτικά δυσανάλογο με την φορολογική τους δήλωση, εννοείται ότι φοροδιαφεύγουν, αλλιώς πού τα βρίσκουν τα χρήματα ώστε να διάγουν πολυτελή βίο ενώ δηλώνουν εισόδημα π.χ 18.000 ευρώ; Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάμπολλες παράπλευρες λύσεις όπως οι υπεράκτιες εταιρείες, οι καταθέσεις στο εξωτερικό και άλλα που δεν δηλώνονται, αλλά ωστόσο οι κάτοχοί τους τα νέμονται πλουσιοπάροχα εις βάρος των κορόιδων...Και καλό θα ήταν η κυβέρνηση να αρχίσει από αυτούς τον έλεγχο φοροδιαφυγής και όχι από τον μικρομεσαίο μέσω αποδείξεων του ψωμιού και του μανάβη...
Ομως, θα πρέπει να παραδεχτούμε μια αλήθεια. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει ευδοκιμήσει σε μεγάλο βαθμό και δυστυχώς, ως νοοτροπία. Μια εξήγηση σ΄αυτό αποτελεί το γεγονός της εκτεταμμένης διαφθοράς που έχει αναπτυχθεί στο δημόσιο τομέα και άρα, στους εν γένει ελεγκτικούς μηχανισμούς διακίνησης οικονομικών πόρων. Σε πολλούς έγινε τρόπος ζωής να διαπραγματεύονται τις οφειλές τους με "'ενα λαδωματάκι" στον αρμόδιο υπάλληλο κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Και άσε τα κορόιδα τους νομοταγείς να πληρώνουν και να δηλώνουν όσα έχουν...Γιατί όμως τελικά ο Ελληνας ανέπτυξε -κακώς βέβαια- νοοτροπία φοροφυγά που τον καθιστά απαράδεκτο σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους; Ισως θα άξιζε να προβληματιστούν γι΄αυτό πολίτες και πολιτικοί. Οι δικές μας ευθύνες προφανώς εστιάζονται στην εύκολη απόκτηση πλούτου και χαλαρής συλλογικής συνείδησης, δεδομένου ότι ο φοροφυγάς δεν σκέφτεται ότι η δική του "μαγκιά" ζημιώνει το σύνολο. Οι πολιτικοί όμως, ας σκεφτούν και αυτοί με τη σειρά τους πόσο έχουν απογοητεύσει τον κόσμο ως διαχειριστές κρατικών ταμείων που γεμίζουν από τους φόρους του λαού. Οταν ο λαός αυτός βλέπει πολιτικούς βουτηγμένους στα οικονομικά σκάνδαλα να τον φορολογούν αδρά και να μην του επιστρέφεται σχεδόν τίποτα απ΄αυτά που καταβάλει, μπορεί να ενδώσει στην φοροδιαφυγή "ευκαιρίας δοθείσης". Οι Ευρωπαίοι όμως που πληρώνουν ευσυνείδητα τους φόρους τους, βλέπουν ότι το κράτος λειτουργεί ανταποδοτικά προς αυτούς....

7 σχόλια:

  1. Αυτοι που φοροδιαφευγουν ειναι οι ημετεροι των κυβερνωντων και κυριως κρατικοδιαιτοι.Η διεφθαρμενη θεοκρατικη Ελληνικη εξουσια επιβραβευει τον φοροφυγα και κυνηγα αγριως τους εντιμους πολιτες.Προσπαθουν να κανουν συνενοχους τους υγιεις επιχειρηματιες στη φοροδιαφυγη ,προκαλωντας με τη σταση τους και κομπαζοντας για τη σχεση τους με τα ατομα που ασκουν εξουσια.Με αναιδη τροπο απαιτουν να σου κοψουν μικρη αποδειξη για να αποφυγουν να πληρωσουν τις οφειλες τους στο κρατος χωρις ντροπη αν και κατω απο την μεγαλη εικονα του Αγιου που κρεμεται πισω απο το ταμειο.Τι ειναι αυτο που τους κανει τοσο θρασεις αν οχι η διαβεβαιωση της εξουσιας οτι δεν εχουν τιποτε να φοβηθουν αν συστηματικα κλεβουν τον Ελληνα πολιτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά Ελίνα μου,
    Στην Ελλάδα μας σήμερα επειδή δεν παράγουμε τίποτα εκτός από Ναυτιλία και Τουρισμό θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής :
    Στην Ναυτιλία μας, μια από τις παγκόσμιες πρωτιές μας , με τζίρους πολλών τρις ευρώ ,τα κέρδη τους είναι αφορολόγητα και δεν έχουν προσφέρει στον κουμπαρά του κράτους ούτε ένα ευρώ. Ούτε ΦΠΑ δεν πληρώνουν οι αθεόφοβοι με τα απαλλαχτικά τους. Μήπως ήρθε η ώρα να πληρώσουν το κάτι τις σε αυτή την χώρα;
    Στον Τουρισμό μας, το 80% είναι κατευθυνόμενοι τουρίστες «πακέτου» και μάλιστα τελευταία «all inclusive» και πληρωμένα στο εξωτερικό. Εδώ και μια δεκαετία τουριστικοί κολοσσοί έχουν αγοράσει στην Ελλάδα μεγάλα ξενοδοχεία και περιοχές με αποτέλεσμα τα «ψιλά» να μένουν για μας.
    Τα λεφτά που χρωστάμε είναι πολλά και δεν βγαίνουν ούτε από την ΕΒΓΑ , ούτε από τον μαναβομπακάλι της γειτονιάς μας.
    Οι τράπεζες έχουν κέρδη το 2009, 900 δις. Από ποιους τα πήρανε; Από εμάς.
    Και δεν φτάνουν τα κέρδη που είχαν , αλλά το κράτος τους έδωσε και άλλα 28 δις.
    Ας πιάσουν και τους 300 μεγαλογιατρούς , τους 400 μεγαλοδικηγόρους τους 1.500 προμηθευτές που ληστεύουν το Ελληνικό Δημόσιο και φυσικά αυτούς τους 40-50 πολιτικούς που έκαναν μπίζνες και τα πήραν χοντρά. Όταν το κράτος αρχίσει να λειτουργεί ανταποδοτικά προς εμάς ,τότε δεν θα έχουμε λόγους και εμείς να πληρώνουμε ευσυνείδητα τα περισσότερα «κάτι ψηλά».
    Ακούμε χρόνια , ότι το μαχαίρι θα μπει βαθειά μέχρι το κόκαλο , αλλά επειδή χοντρόπετσα γουρουνοειδή δεν τρυπώνται με τίποτα , πάλι σε εμάς θα ξεσπάσουν.

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλη η μεσαία επιχειρηματική τάξη, επιζεί χάρις στην φοροδιαφυγή.
    Αν ποτέ, αποφασιθή να συλλάβουν αυτή τη φοροδιαφυγή, το σύστημα στο σύνολό του, θα καταρρεύση.
    Γι' αυτό, παρά τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση στην παρούσα φάση, να κάνουν κάτι κατά της φοροδιαφυγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο έλληνας φοροδιαφεύγει γιατί μπορεί. Μάλιστα δεν έχει και τύψεις γιατί έτσι κι αλιώς και αυτά που πληρώνει χαμένα πάνε και το βλέπει.
    Σε αρκετές απο τις χώρες της ΕΕ οι πολίτες ΔΕΝ φοροδιαφεύγουν γιατί πολύ απλά ΔΕΝ μπορούν. Το σύστημα δουλεύει και είναι και αυστηρό. Βέβαια δεν πολυσκάνε γιατί βλέπουν ότι τα χρήματα τους στο μεγαλύτερο μέρος τους (πχ 98%) πιάνουν τόπο. Και τα σχολεία τους δουλεύουν, και τα νοσοκομεία τους εξυπηρετούν, και συντάξεις παίρνουν και δρόμους έχουν κλπ κλπ
    Συμπέρασμα; Ο έλληνας θα πληρώσει εφόσον τον αναγκάσεις. Δεν θα σ'τα φέρει οικειοθελώς γιατί δεν είναι ηλίθιος αλλά αν φτιάξεις το σύστημα θα υπακούσει. Αν όμως συνεχίσει να διαπιστώνει ότι τσάμπα πληρώνει, ότι οι πολιτικοί του τα τρώνε και αυτός συνεχίζει να πληρώνει φακελάκια, φροντιστήρια, να περιμένει 2 κ 3 χρόνια για μια σύνταξη της πλάκας κλπ ε, τότε θα κάνει το μπαμ και θα έχει και δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τον "Ανώνυμο από το Αιγαίο"
    Σχετικά με αυτά που λέγατε για την ναυτιλία, είχα πρόσφατα συζήτηση με κάποιον ιδιοκτήτη ναυτιλιακής εταιρείας. Μου έλεγε "αν το κράτος μας έδινε κίνητρα φορολογικά, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε στο ελληνικό νηολόγιο πάρα πολλά πλοία μας που τώρα είναι γραμμένα στα ξένα νηολόγια. Και έτσι, θα μπορούσε η ελληνική ναυτιλία να καλύψει ακόμα και ολόκληρο το έλλειμα της οικονομίας μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα... Ακόμα, αν η φορολογία ακινήτων δεν ήταν τόσο βαριά (ΦΜΑΠ) δεν θα είχαμε ανάγκη να κάνουμε υπεράκτιες εταιρείες για να βάζουμε εκεί τα ακίνητά μας, ενώ τώρα αυτό κάνουμε..." Βεβαίως, εγώ ξέρω ότι στο κόλπο των υπερακτίων εταιρειών καταφεύγουν πολλοί επιχειρηματίες και ιδιώτες για να μην πληρώνουν φόρους αλλά και για να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του "πόθεν έσχες". Οι κάτοχοι ακινήτων που τα έχουν σε off-shore, πληρώνουν ένα 3% στο ελληνικό κράτος -τώρα νομίζω τους ανεβάζει το ποσοστό φορολόγησης. Τα πόσα χάνει το κράτος όμως απ αυτά τα συστήματα, είναι άλλο πράγμα, άσε που κάποιοι λένε ότι είναι αδύνατον να εντοπίσεις πόσα ακίνητα ελλήνων ιδιοκτητών είναι σε off-shore.
    Για το θέμα του τουρισμού με το σύστημα all inclusive, έχετε απόλυτο δίκιο, λειτουργεί εις βάρος μας.
    Χαιρετισμούς στο Αιγαίο μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ stous sympathestatous Elina kai Anonymo apo to Aigaio as mou epitrapei na prostheso ta parakato:

    1. Leme oti eimaste to Noumero 1 stin pangosmia Naftilia, alla den ntrapikame na poulisame tis 3 kalliteres etaireies mas kai malista laikis vaseos, pou droun sto Aigaio kai stin Adriatiki "Minoan Lines", "Anek" kai "Attica" se xenous, Araves k.a).

    2.O Tourismos mas tha dynopathisi fetos akomi perissotero oxi synexizomenis krisis, kymatos apergion, timologikoy antagonismoy apo Tourkia, alla kai "psyxroy klimatos" stis sxeseis mas me tous Germanous, pou symainei drastiki meiosi ton proorismon ton germanikon touroperators pros Ellada. Oi Germanoi touristes apoteloun to noumero 1 tis pelateias mas).

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pros Xenokrati apo Vienni.
    Kapou gia ta provlimata mas ta dimiourgoun oi alloi, kapou kai emeis ta heiroterevoume.
    Konta se afta pou lete kai pou einai sosta, na thimithoume kai to kleissimo ton grafeion EOT?
    Polla hairetismata stin agapimeni mou Vienni. Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.