25/3/10

Δεκαεφτά νησιά μας διέπλευσαν οι Τούρκοι!

Την ίδια στιγμή, μήνυμα δυσαρέσκειας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο εκπέμπει προς την Αγκυρα η Αθήνα, με την απόφαση να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στην Τουρκία. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών γίνεται λόγος για μετάθεση για μετά το Πάσχα της αρχικά προγραμματιζόμενης για τις 30 και 31 Μαρτίου επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού κ. Δημ. Δρούτσα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.

Συναγερμός από εσφαλμένο σήμα
Τελικώς διαπιστώθηκε ότι η τουρκική κορβέτα δεν ζήτησε τα στοιχεία ελληνικού πλοίου Της Δωρας Aντωνιου

Πρόδηλο κατέστη χθες πόσο εύκολο είναι, σε συνθήκες έντασης, η εύθραυστη κατάσταση στο Αιγαίο να ξεφύγει και να διαμορφωθεί σκηνικό κρίσης. Ολα ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι η τουρκική κορβέτα «ΒAFRA», που από τη Δευτέρα έως αργά χθες περιπλανάτο στο Αιγαίο, ενώ βρισκόταν στα στενά μεταξύ Κέας και Κύθνου στις 2.15 π.μ. επιχείρησε αναγνώριση διερχόμενου εμπορικού πλοίου. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η κορβέτα, με μήνυμα που εξέπεμψε, ζήτησε τα στοιχεία δρομολογίου (όνομα, λιμένα απόπλου - κατάπλου) του διερχόμενου πλοίου «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ». Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Λίγες ώρες αργότερα, με νέα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ γνωστοποιήθηκε ότι τέτοιο περιστατικό ουδέποτε έλαβε χώρα. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από το Αρχηγείο Στόλου, έπειτα από λεπτομερή ανάλυση των επικοινωνιών που κατεγράφησαν, επρόκειτο για συνομιλία στα αγγλικά ανάμεσα στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας με άλλο εμπορικό πλοίο στην επίμαχη περιοχή. Την ερώτηση για τα στοιχεία άκουσε ο κυβερνήτης του «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ», ο οποίος είχε μόλις αλλάξει συχνότητα επικοινωνίας από 16 σε 11 και θεώρησε ότι το ερώτημα προερχόταν από την τουρκική κορβέτα, από τον κυβερνήτη της οποίας είχε μόλις δεχθεί το αίτημα για αλλαγή συχνότητας. Χωρίς να γνωρίζει ότι έπεσε σε συνομιλία του λιμεναρχείου, ενημέρωσε ότι του ζητήθηκε από το τουρκικό πολεμικό αναγνώριση. Πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε σημάνει συναγερμός, τα τηλέφωνα «άναψαν», ενώ διατυπώθηκαν σκέψεις ακόμα και για σύγκληση σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες για τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την ίδια στιγμή, μήνυμα δυσαρέσκειας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο εκπέμπει προς την Αγκυρα η Αθήνα, με την απόφαση να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στην Τουρκία. Παράλληλα, στο υπουργείο Εξωτερικών γίνεται λόγος για μετάθεση για μετά το Πάσχα της αρχικά προγραμματιζόμενης για τις 30 και 31 Μαρτίου επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού κ. Δημ. Δρούτσα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Επισήμως, η αναβολή της επίσκεψης αποδίδεται σε δυσκολία οριστικοποίησης του προγράμματος, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «όλα συνεκτιμώνται», παραπέμποντας στην ένταση στο Αιγαίο.

Οσον αφορά την αναβολή της επίσκεψης Χρυσοχοΐδη, συνδέεται άμεσα με τις επιχειρήσεις αναχαίτισης από τουρκικά μαχητικά ελικοπτέρου του Λιμενικού, το οποίο τις τελευταίες ημέρες περιπολεί, στο πλαίσιο FRONTEX, στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντικείμενο της επίσκεψης ήταν το θέμα της λαθρομετανάστευσης και με τις ενέργειές της η τουρκική πλευρά δυναμίτισε το κλίμα, καθώς η Αθήνα δεν θα μπορούσε να τις αγνοήσει.

Πάντως, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και υποβάθμισης του χθεσινού περιστατικού. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Θ. Παφίλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ελλήνων υπουργών στην Τουρκία
Εξ αιτίας της έντασης

Πρόσκαιρο σκηνικό κρίσης διαμορφώθηκε χθες, όταν διακινήθηκε, από λάθος, η πληροφορία ότι η τουρκική κορβέτα Bafra, που από προχθές εκινείτο στο Αιγαίο, προέβη σε διαδικασία αναγνώρισης εμπορικού πλοίου στα στενά του Καφηρέα, ενέργεια που θα συνιστούσε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Το περιστατικό επιβεβαιώνει την εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η Αθήνα «απαντά» στέλνοντας μήνυμα δυσαρέσκειας, καθώς η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Τουρκία μετατίθεται για τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΔ - ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Θ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ . Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Eυθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή, τη Δευτέρα 22-3-2010, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε, με έμφαση και υπευθυνότητα, το θέμα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.Τακτική είναι πλέον η εμφάνιση τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά του Σουνίου, ενώ ακόμη και χθες τουρκική κορβέτα έπλεε δυτικά της Άνδρου.Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα, προκλήσεων ακόμη και έναντι πτητικών μέσων της FRONTEX.Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις Και διπλωματικά και αποτρεπτικά γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις έστω από μεμονωμένα και τυχαία συμβάντα τα οποία δεν μπορεί κανείς απολύτως να αποκλείσει."

Παρέμβαση προέδρου ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη - Στ. Αρναουτάκης, Β. Πολύδωρας
«Έρχεται θερμό επεισόδιο», διατύπωσε την εκτίμηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ τόνισε ότι «μόνο τυφλοί δεν μπορούν να το δουν αυτό». «Σ΄αυτό το επεισόδιο, το οποίο μεθοδεύεται από την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, σ΄αυτό το παιχνίδι της Τουρκίας η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη και μία γροθιά, όπως ήμασταν πάντα, όταν προκλήθηκε το έθνος», είπε και συμπλήρωσε ότι «σ΄αυτή την πρόκληση δεν μπορούμε να έχουμε υστερήματα σαν κι αυτά, τα οποία παρατηρούνται. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον λήθαργο, να βγούμε από αυτή την καχεξία, γιατί οι καιροί ου μενετοί». Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ακόμη, ότι η κλιμακώνεται η πρόκληση της Τουρκίας και γνωρίζουν -όπως είπε- οι δευτεροετείς της Σχολής Δοκίμων τη διπλωματία της κανονιοφόρου. Μια χώρα, όταν επιβουλεύεται μια άλλη, κλιμακώνει την ένταση, βγάζει τα πολεμικά πλοία στη θάλασσα». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δήλωσε πως «είχαμε ένα επεισόδιο, που περιέγραψα στον πρωθυπουργό και δεν απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Χθές το βράδυ, η κορβέτα Μπάφρα γύριζε όλο το Αιγαίο, ανάμεσα από Σπέτσες, Υδρα, Χίο και έκανε νηοψία σε ελληνικό επιβατικό πλοίο. Διασκεδάζει τις εντυπώσεις σήμερα το ΓΕΕΘΑ λέγοντας πως είναι παρεξήγηση. Έγινε και προκαλούν. Να πούμε λοιπόν στους Τούρκους ότι στα νερά αυτά, που έκανε χθες τα οχτάρια η κορβέτα, αυτά τα νερά γέννησαν Κανάρη, Μιαούλη, Μπουμπουλίνα. Και υπάρχουν πολλοί διάδοχοί τους για να συνεχίσουν το έργο τους, αν συνεχίσουν οι Τούρκοι αυτή την προκλητικότητα», σημείωσε. «Δηλώνω, πιστεύοντας ότι διερμηνεύω την βούληση όλων, ότι η Βουλή συμμερίζεται την αξία των καταγγελλομένων, που κάνατε με την παρέμβασή σας», απάντησε από την έδρα προς τον κ. Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας.
ΑΠΕ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Λάθος τίτλος γιά την άρχουσα πολυαρχία.

    Όχι ρε «Δεκαεφτά νησιά μας διέπλευσαν οι Τούρκοι!», αλλά

    «Οι Τούρκοι μας διέπλευσαν δεκαεφτά νησιά!».

    Γιά τους προδότες που μας κυβερνούν, το «μας» πάει στους φίλους τους τους Τούρκους, όχι στα νησιά μας.

    Με την προδοτική ηγεσία που μας κυβερνά, τα νησιά μας ήδη είναι χαμένα από χέρι....

    Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι ο συντελεστής μας ελαστικότητας στην εσχάτη προδοσία.

    Ούτε τσιχλόφουσκα να είμασταν ρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τούρκοι έχουν πράγματι ξεπεράσει τον εαυτό τους.
    Έχουν μεγάλοι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους "φίλους" τους.
    Δοκίμασαν πολλές φορές το παρόμοιο εγχείρημα βλέποντας ότι οι αντιδράσεις μας είναι απλά γελοίες.
    Έτσι λοιπόν το έκαναν ξανά και από τον χάρτη φαίνεται πως έκαναν σχεδόν έναν κύκλο έξω από την Λήμνο.
    Η Λήμνος είναι από τα νησιά που τους τσούζει ιδιαιτέρως και ξέρουν πολύ καλά το γιατί οι ίδιοι.
    Το θέμα είναι, αυτό το ρημάδι το πλοίο τους, τι είδους όργανα παρακολούθησης είχε μέσα.
    Νομίζω ότι στόχος των τούρκων ήταν η Λήμνος και τα υπόλοιπα νησιά ήταν απλά μια τσάρκα σ' ένα ξέφραγο αμπέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Εντάξει δεν θα παέι ο Δρουτσας και ο Χρυσοχοϊδης στην Τουρκία και αυτοί έπεσαν λιπόθυμοι από τοφόβο τους γιατην αγριάδα μας. Αλλά από την άλλη ουδείς υποδεικνύει τι ακριβώς να κάνουμε, ούτε η ΝΔ ούτε το ΛΑΟΣ ούτε το ΚΚΕ.Κι εμείς εδώ βγάζουμετο άχτι μας αερολογώντας περί εσχάτης προδοσίας για να περνάει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε ρε με την παραπληροφόρηση πια...
    Λάθος ήταν εξαρχής όλο το σκηνικό.Δεν ήταν μογγολική κορβέτα αλλά Ελληνικό πλοίο που κατα λάθος είχαν πάρει απο πίσω τα δικά μας πολεμικά.Λάθος συννενόηση ρε παιδιά και εσείς αμμέσως να το κάνετε θέμα.
    Χρονιάρα μέρα άς το ρίξουμε στην πλάκα.
    Αναβλήθηκε η επίσκεψη του μπαγλαμά και κάτι τρέχει στα γύφτικα,τους κάναμε τη μούρη κρέας..Ξεφτίλα ρεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζητάω να προτείνουμε τρόπους που εμείς ο απλό λαός θα κάνουμε αυτό το γεγονός γνωστό στο κόσμο μέσα απο το ίντερνετ π.χ. που χρησιμοποιούμε όλοι μας.

    Ας ξεκινήσει μέσα απο τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στέλνοντας μήνυμα σε άλλους φίλους μας εκτός Ελλάδας, μέσα απο ξένα μπλόγκς, (εγώ βέβαια επιχείρησα σε ένα αλλά δεν το δημοσίευσαν), μέσα απο διάφορους τρόπους τελως πάντων.... γιατί αν περιμένουμε η κυβέρνηση με υπομνήματα και διάφορα να πετύχει τίποτα δεν νομίζω. Καλό είναι να αλλάξουμε τη γνώμη των άλλων και να δείξουμε στο κόσμο τι συμβαίνει. Αύριο μεθαύριο μπορεί να συμβεί τίποτα, τουλάχιστον ας γνωρίζουν στο κόσμο τι επικρατούσε πριν. Αυτό πρέπει να συμβαίνει μαζικά. Καλό είναι να βγαίνει ένα απλό κείμενο όχι πολύπλοκα που μπορεί να κρύβουν και άλλα συμφέροντα, και μαζικά να χρησιμοποιείται απο όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nomizo oti to pio aplo kai aftonoito einai, ean einai aepoplano se diko mas enaerio xoro na eidioiithi oti tha katarriftei kai an synexisei na katarifthi ontos.

    Ean einai ploio, ef oson vrisketai katafanos kai xoris tin adeia mas se xorika mas ydata na "mantrothei" kai na kratithei, gia na doume epitelous kai poies tha einai oi antidraseis h oi dikaiologies ton Tourkon.

    Auto tha ekane kathe xora, pou thelei na sebontai ta synora tis kai afto prattoun kai oi Tourkoi kathe ligo me tin FRONTEX, kai malista mesa ston diko mas enaerio xoro, pou ton diekdikoun fainetai gia logariasmo tous.

    Einai pleon kairos na sovareftoume protou ginei i katastasi status quo, pou tha einai pleon poly arga gia epanorthosi...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμάν βρε φίλε με τα αγγλικά σου. Άμα θέλεις γράψε το κείμενό σου σε word στα ελληνικά και κάνε copy paste στον infoγνώμονα. Απλό είναι

    Από Ροδόπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.