3/3/10

Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλίας δήλωσε ότι «Η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη για τη χρήση άλλων εργαλείων».

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αναδεικνύει η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το καλύτερο για το ευρώ είναι να διοικείται από έναν «αυτόματο πιλότο» που βρίσκεται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φρανκφούρτη, ή αν θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σε περιπτώσεις ανάγκης, θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη - μέλη του ευρώ, ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο απάντησε χαρακτηριστικά:
«Μου φαίνεται ότι τα αυτιά του κ. Τρισέ βουίζουν από τη θέση του αυτόματου πιλότου. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ είναι ένας οργανισμός αρκετά λογικός, ώστε να κατανοήσει τις διαφορετικές καταστάσεις που δημιουργούνται».
Συνεχίζοντας, ο Ιταλός Πρόεδρος ανέφερε ότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα έχουν συναίσθηση ότι «κάτι λείπει από το κοινό μας οπλοστάσιο» προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις, ικανές να βλάψουν το ευρώ ή χώρες του ευρώ.
«Η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε άλλα εργαλεία για να αποτρέπουμε ή να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις. Πόσο μάλλον, όταν στην ευρωζώνη υπάρχει μια χώρα με ευάλωτη δημοσιονομική κατάσταση», ανέφερε ο Τζ. Ναπολιτάνο και συμπλήρωσε λέγοντας ότι στο ευρώ υπάρχουν χώρες που είχαν παράδοση νομισματικής αστάθειας, μεταξύ των οποίων, και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρόεδρο, το ευρώ προστάτεψε τις χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι χώρες αυτές δυσκολεύτηκαν να επιδείξουν την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία.
Γι΄ αυτό το λόγο, τόνισε ο Τζ. Ναπολιτάνο, για να υπάρξει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει τα κράτη - μέλη να εργαστούν για να επιτύχουν τη δημοσιονομική πειθαρχία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Κοινά προβλήματα αντιμετωπίζονται με συλλογικές λύσεις και όχι με κοκορομαχίες τις οποίες πυροδοτούν διάφοροι είτε από ανοησία είτε από προσωπικό όφελος. Η αφελής γερμανική αντίληψη πως οι γερμανοί «θα πληρώσουν από την τσέπη τους» την ελληνική κρίση έφερε αμετροεπής διακηρύξεις από λαϊκίστικα στοιχεία στην Γερμανία που δεν έμειναν αναπάντητες από τα ελληνικά ανάλογά τους. Τα προβλήματα όμως είναι κοινά διότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και πρέπει να βρεθούν εκείνες οι δομές που πέρα από μικροπολιτικές ανεπάρκειες του πολιτικού προσωπικού θα εξασφαλίζουν μια ελάχιστη σύγκληση οικονομικών πολιτικών που δεν θα παραβλέπουν και την σημαντικότατη αναπτυξιακή διάσταση. Φυσικά αυτή όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα στην Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί απλά και μόνο με χρηματοδοτήσεις. Καλή λοιπόν αυτή η πρόταση για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή. Χρειάζονται και άλλες κοινές πολιτικές δομές υπερκείμενες των εθνικών κυβερνήσεων και υποκείμενες σε δημοκρατικό έλεγχο. Πολλοί θα χαρακτηρίσουν ως αδύνατο κάτι τέτοιο αλλά εγώ θεωρώ πως είναι η μόνη λύση που θα εξασφαλίσει την συλλογικότητα που ονομάζεται «Ευρώπη».
    Βέβαια κινδυνεύω να χαρακτηριστώ σαν εθνικός μειοδότης αλλά καθώς είμαι «καμένος» από το πολιτικό μας προσωπικό, θεωρώ πως μόνο με υπερίσχυση θεσμών που δεν υποτάσσονται στα ντόπια πελατειακά συμφέροντα θα έχουμε πραγματική διάχυση της ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία δίχως την δημιουργία προνομιακών εξουσιαστικών σχέσεων που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια της ανεξέλεγκτης διανομής κοινοτικών πακέτων με τον χαλαρό κεντρικό έλεγχο.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Mussolini είχε δημιουργήσει το "Ταμείο του Νότου" (Cassa del Sud) για να βοηθήσει την φτωχή Νότιο Ιταλία.

    Προφανώς, κάτι ανάλογο προτείνει και για εμάς ο Ιταλός πρόεδρος. Είμαστε οι επαίτες της Ευρώπης!!

    Καμαρώστε πού φτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ταμείο Στήριξης" υπό την αιγίδα του Παπούλια, ήτοι "ό,τι έχετε ευχαρίστηση" !!

    Αλλά δεν φτάνει που γίναμε κανονικοί επαίτες, μας κοροϊδεύουν κι από πάνω, αφού δεν κάνουν καμμία απολύτως οικονομία ούτε στους βουλευτικούς μισθούς, αλλά ούτε και στους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Θα μπορέσει να ισχύσει αυτό, αν προσβληθεί νομικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως τα ΄πράγματα έδειξαν ότι το κοινό νόμισμα στην ΕΕ χωρίς κοινή οικονομική πολιτική για τα κράτη-μέλη της, δεν πάει καλά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ, ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
    ΠΑΙΔΙΑ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ: ΜΙΚΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΛΙΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΓΑΝΤΙΟΣ ΑΦΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ.
    ΜΙΓΜΑ Ε;
    ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΩΝΩΜΕΝΟ ΜΕ ΔΟΜΕΣ ΣΕΧΤΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑ.
    ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΜΙΓΜΑ.
    ΑΠΕΤΥΧΕ ΟΜΩΣ. Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΦΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ... ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΗ.
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: Η ΠΕΙΝΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ.
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΗΔΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΘΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ.
    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΟΥ, ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ. ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥΤ ΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
    ΖΗΤΩ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.