23/3/10

Έξτρα θητεία με αμοιβή .Το ΓΕΣ δίνει στους στρατιώτες δυνατότητα εργασίας για έξι μήνες

Νέο μοντέλο πρόσθετης εθελοντικής θητείας με μισθό και εξάμηνη διάρκεια - μετά όμως την ολοκλήρωση της εννεάμηνης υποχρεωτικής στράτευσηςεξετάζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού με αφορμή και την... οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του μοντέλου που έχουν δοθεί για επιτελική μελέτη και αξιολόγηση, προβλέπεται η επανακατάταξη των ενδιαφερομένων να γίνεται αμέσως μετά τη λήξη της κανονικής θητείας και υποχρεωτική παραμονή ή μετάθεση σε μονάδες πρώτης γραμμής των συνόρων με την ίδια ειδικότητα. Ένας εκ των περιορισμών που θα τεθεί- βάσει των αρχικών οδηγιών - είναι ότι δεκτοί θα γίνονται μόνο στρατευμένοι που είναι Σωματικής Ικανότητας «Ι1».

Ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών δεν καταργείται, ούτε και η κατηγορία των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)- άλλωστε το υπό εξέταση μοντέλο αποτελεί μια αρκετά πιο ευέλικτη εφαρμογή του τελευταίου που όμως δεν «τράβηξε» πολύ: οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης προσλαμβάνονται για 1-3 χρόνια με αποδοχές περίπου ίδιες με αυτές των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Οι εμπνευστές του νέου μοντέλου που στις βασικές κατευθύνσεις βρίσκει σύμφωνο τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, θεωρούν ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες (αλλά και όπως διαγράφονται για τα επόμενα χρόνια) οι πιστώσεις για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για Επαγγελματίες Οπλίτες δεν θα επαρκούν. Παράλληλα εκτιμούν στις εισηγήσεις τους ότι στο ενδιάμεσο μεταξύ της κανονικής θητείας και του περάσματος στην αγορά εργασίας μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα που κατά τεκμήριο, όπως λένε, περνάει ανεκμετάλλευτο. «Με τις 5-6.000 ευρώ που θα πάρει στο εξάμηνο θα μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα μετά για να κάνει τα επαγγελματικά σχέδιά του» λέει αρμόδια πηγή.

Αλλά και ο στρατός από την πλευρά του έχει οφέλη από ένα τέτοιο μοντέλο: οι συμμετέχοντες δεν θα χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση, ρουχισμό, περίοδο προσαρμογής και έξοδα για διαγωνισμό κατάταξης. Επίσης, υπολογίζουν ότι αν ο θεσμός πετύχει, μπορεί να αποδώσει έως και 6.000 άτομα το έτος και να μειώσει αντιστοίχως τις προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. (σήμερα είναι 17.500 συν 2.000 που θα προσληφθούν εντός του Απριλίου).

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να «αραιώσουν» σταδιακά και οι τάξεις των ΕΠ.ΟΠ. και να μη δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με το μαζικό πέρασμά τους σε «αντιπαραγωγικές»- για το στράτευμα- ηλικίες και εν συνεχεία σε αργομισθίες ή πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η μελέτη μόλις ολοκληρωθεί θα υποβληθεί στους κ.κ. Βενιζέλο και Μπεγλίτη για οριστικές αποφάσεις.

Ευνοϊκή ρύθμιση
Με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης αναφέρει ότι οι στρατευμένοι με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (παντρεμένοι με παιδί, ανίατη ασθένεια στην οικογένεια κ.λπ.) μπορούν να υποβάλουν εξ αρχής αίτηση για ευνοϊκή μετάθεση. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν χάσει πρόσφατα συγγενικό πρόσωπο α΄ βαθμού.
ΝΕΑ-Λ.ΔΗΜΑΚΑΣ

10 σχόλια:

  1. μπραβο!θετικη εξελιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ!!!!!!

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ!!!!!!

    ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γίνεται ελπίζω αντιληπτό, πόσο λαθεμένη ήταν κι είναι η συνεχής μείωση της θητείας, την οποία δεν την αποκαλώ πολιτική, αλλά καθαρά λαϊκισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαλακίες , ο στρατός πρέπει να είναι υποχρεωτικός , όπως ακριβώς είναι το σχολείο. Δηλαδή ο άνθρωπος-πολίτης δεν πρέπει να υποστεί την εθνική αφομίωση ; Αν απλά γενιέται σε μία χώρα χωρίς να υπόκεινται σε καμία στενή επαφή με την έννοια πατρίδα τι Έλληνας είναι.

    Σχολείο πάμε για να υποστούμε μόρφωση και διαπαιδαγώγιση(λέμε τώρα) όσ βαρετή και επίπονο αν μας φαίνεται σαν διαδικασία. Ακριβώς έτσι και ο στρατός μας προετοιμάζει (όχι ο στρατός αγκαρία) σαν υπεύθυνους, πατριώτες.
    Είναι , ή καλύτερα πρέπει να ξαναγίνει το σχολείο που ήτνα κάποτε.

    Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ και είναι απλά τεχνοκρατικές αρλούμπες που βλέπουμε που οδηγούν(ΗΠΑ-οπλίτες χαμηλότατης ποιότητας, IQ και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προχειρότητες.....
    Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η έλλειψη σχεδιασμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην το κράζουμε το μέτρο καλό είναι έχει και τα καλά του ειδικά για παιδιά από επαρχία όμως ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι υπηρετούντες ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΥΣΜΑΤΑ) ακόμα και Γιατροί ή ότι άλλη ειδικότητα ζόρικη.
    Εγώ υπηρέτησα το 2008 στην 114 ΠΜ υπήρχαν φαντάροι οι οποίοι πείνασαν τα παιδιά στην επαρχεία δεν έχουν και πολλές διεξόδους εργασίας.
    Όσο για τους εξοπλισμούς έχει καταντήσει καραμέλα διαρκείας ας δώσει ένα μέρος χρημάτων για έρευνα και τεχνολογία στο πολυτεχνείο η ας ανοίξει ένα διαγωνισμό ευρεσιτεχνιών και ας του φτιάξει παπάδες ή εξορύξει πετρέλαιο μαζί με πολυεθνική εταιρία σε περιοχές κρίσιμες.
    Και τότε τα λέμε διότι ότι σκότα και να κάνει το mirage παραπάνω από το F-16 πάντα εξαρτάσαι από τρίτη χώρα (Γαλλία) που στο πολύ παρελθόν είχαν πουλήσει και όπλα στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ συν ότι έχουν Μουσουλμανοποιηθει σαν χώρα αρκετά (βλέπε απογραφή).

    Με εκτίμηση
    COC 114ΠΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρήσιμος θά ήταν η υιοθέτησις τής ισραηλινής πρακτικής επί τού θέματος,μέ γυναίκες καί άνδρες διαρκώς εκπαιδευομένους καί εν όπλοις από τά 16 ώς τά 60.βρέ πώς μού θυμίζει τήν Λακεδαίμονα... Βεβαίως εκεί εκπαιδεύοντο από νωρίτερα καί η υπηρεσία τελείωνε μέ τόν θάνατον...πολύ μπροστά... αλλά όχι,εμείς οι προοδευτικοί αντιμιλιταρισταί είμαστε εξυπνότεροι.Νάνι νάνι νάνι νάνι νά'το τό χαντζάρι φτάνει(εκτός άν ο Μεγαλοδύναμος βάλει τό χέρι Του...)

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Στρατός πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Όποιος αρνείται χάνει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μπορεί να εργαστεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
    Τέλος η θητεία πρέπει να αυξηθεί γιατί οι ΕΠΟΠ είναι καταστροφή όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως επιχειρησιακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα με όλους τους προλαλήσαντες φίλους.
    Ο Στρατός πρέπει να είναι υποχρωτικός, η θητεία τουλάχιστον για το πεζικό 21 μήνες και συμπληρωματικά αντί για ΕΠΟΠ, οι στρατιώτες Ι1 που επιθυμούν να πραμείνουν για ένα Χ διάστημα να μπορούν να μένουν και να πληρώνονται. Και πληρότητα απόλυτη θα υπάρχει και πολύ καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες και λιγότεροι ΕΠΟΠ που στο περασμα του χρόνου θα συνταξιοδοτούνται αλλά έτσι χωρίς μονιμότητα θα μετρούν τα χρόνια της υπηρεσίας στο στρατό όπως και σε άλλες εταιρίες.
    Ο απόλυτος επαγγελματισμός του στρατού είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν και έφεδροι καλά εκπαιδευμένοι και όχι μόνο...υπάλληλοι. Δίνοντας την δυνατότητα παραμονής το πετυχαίνεις αυτό.

    ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.