25/3/10

Ενα άχρηστο όπλο


Tου Βασιλη Zηρα

Σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα υιοθετήσουν το γαλλογερμανικό σχέδιο στήριξης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα έχει αυτό που ζητούσε: ένα όπλο πάνω στο τραπέζι. Πρόκειται, όμως, για ένα μάλλον άχρηστο όπλο. Κατ’ αρχάς γιατί η Ευρωζώνη, και κυρίως η Γερμανία, δεν έχει διάθεση να το γεμίσει με σφαίρες. Γι’ αυτό και θέτει ως όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές. Η χρεοκοπία δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι και το πιθανότερο σενάριο. Τους τελευταίους μήνες, όποτε απευθύνθηκε στις αγορές η Ελλάδα άντλησε κεφάλαια αλλά με υψηλό κόστος.

Το όπλο είναι επίσης άχρηστο, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να το σηκώσει για να απειλήσει ή πολύ περισσότερο να πυροβολήσει. Ο μηχανισμός διάσωσης, ειδικά εάν εμπλέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συνοδεύεται από απαιτήσεις και προϋποθέσεις που θα προκαλέσουν πολιτικές ανατροπές και κοινωνικές εκρήξεις οι οποίες τελικά θα υπονομεύσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό η κυβέρνηση λέει ότι δεν προτίθεται να το χρησιμοποιήσει. Θα βγει στις αγορές να δανειστεί χωρίς βοήθεια.

Τότε, προς τι όλος αυτός ο σαματάς των τελευταίων εβδομάδων; Προς τι η απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ, που ερέθισε τις αγορές και εξανέμισε το όποιο -μικρό είναι αλήθεια- όφελος είχαν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στα spreads; Υποτίθεται ότι η Ελλάδα ήθελε το όπλο πάνω στο τραπέζι για να φοβηθούν οι αγορές. Ωστόσο, όλοι οι γνωρίζοντες την αγορά ομολόγων, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν περίμεναν ταχεία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Οι αγορές γνωρίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου είναι μεγάλες (καθώς λήγουν πολλά ομόλογα). Ετσι, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα spreads για να αποκομίσουν μεγαλύτερο όφελος από τις μεγάλες εκδόσεις που υποχρεωτικά θα κάνει το ελληνικό Δημόσιο. Μετά τον Μάιο, όμως, το δανειακό πρόγραμμα γίνεται πολύ ομαλότερο (μικρότερες λήξεις σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), οπότε διαμορφώνονται συνθήκες αποκλιμάκωσης των spreads. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα εφαρμόζεται και θα παράγει αποτελέσματα το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Υποτίθεται, ότι η κυβέρνηση ήθελε το όπλο στο τραπέζι γιατί το κόστος δανεισμού είναι δυσβάστακτο, ότι εξουδετερώνει το δημοσιονομικό όφελος των μέτρων. Το επιπλέον κόστος για τα 18 δισ. ευρώ που πρέπει να δανειστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι 150 - 200 εκατ. ευρώ. Δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι αρκετά για να εξηγήσουν την ανάλωση πολιτικού κεφαλαίου και αξιοπιστίας σε πιέσεις προς την Ε. Ε. για τον μηχανισμό στήριξης.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ήθελε ένα εργαλείο μείωσης του κόστους δανεισμού για να μπορεί να πει στην κοινή γνώμη ότι τα σκληρά μέτρα που πήρε έχουν κάποιο αντίκρισμα.

Στο άγχος της να «δικαιολογήσει» πολιτικές που δεν πίστευε, αλλά της επιβλήθηκαν, προέβαλε το ανήκουστο επιχείρημα ότι «εμείς κάναμε το χρέος μας και συνεπώς η Ευρωζώνη πρέπει να κάνει το δικό της», ωσάν η μείωση του ελλείμματος να μην είναι υποχρέωση έναντι του εαυτού μας, για να βγούμε από τα δικά μας αδιέξοδα, αλλά κάτι που το κάνουμε για χάρη των Γερμανών, των Γάλλων, των Ιταλών. Και επιπλέον τους απειλούσαμε ότι εάν δεν έκαναν το χρέος που κατά την άποψή μας είχαν απέναντί μας, θα τους τιμωρούσαμε προσφεύγοντας στο ΔΝΤ.

Οι Αραβες λένε ότι εάν τραβήξεις όπλο πρέπει να είσαι έτοιμος να το χρησιμοποιήσεις, αλλιώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο άλλος εναντίον σου. Η Ελλάδα ήθελε ένα όπλο πάνω στο τραπέζι. Της το έδωσαν και, επειδή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, κινδυνεύει να στραφεί εναντίον της.

7 σχόλια:

  1. Το οπλο παντως της φωτογραφίας δεν ειναι καθόλου άχρηστο!Όπου τηνε παιξεις, εκει θα παει η σφαίρα!Και την στιγμη της βολής το λακτισμα του δεν "σηκώνει μυτη"!Με λιγα λογια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει δίκιο ο Μίνως.Ομως για εμένα τον άσχετο περιγράψτε σας παρακαλώ τι φέρει το πιστόλι σαν εξτρά ;;;Είναι πολύ ενδιαφέρον.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ ΥΓ Τωρα Μίνωα έχουμε ενα πρόβλημα συνεννόησης δλδ τι εννούν τα παληκάρια όταν λένε "παίζω το πράμα" και τι καταλαβαίνω εγώ ο Μακεδόνας...εντάξει, γνωρίζω και μπορώ να σας πω και πως το έμαθα.Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπειτα από πρωθυπουργικούς χειρισμούς που είναι αντάξιοι στην πιο ανεύθυνη αντιπολίτευση με την οποία και πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια ως «λαοπρόβλητος» με τις ψήφους και λαθρομεταναστών κατάφερε να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον όλων των κερδοσκόπων δείχνοντάς την πιθανότητα επικείμενης κατάρρευσης μιας χώρας του ευρώ. Απ’ όλους αυτούς που μυρίστηκαν κρέας τι θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος να κάνουν; (εκτός ίσως από τον πρωθυπουργό μας που απ’ ότι φαίνεται δεν διαθέτει ούτε την κοινή λογική). Αφού συνέβησαν όλα αυτά και πολλά ακόμα που αν δεν μας αφορούσαν άμεσα θα ήταν κυρίως για γέλια, έρχεται και παίρνει δραματικά μέτρα. Τα οποία χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Αντί όμως γι’ αυτό αμέσως μετά γίνονται διαρροές για «όπλα πάνω στο τραπέζι» και προσφυγή στο ΔΝΤ, και ότι μας περιμένουν 40 δις εκεί με χαμηλό επιτόκιο και άλλα τέτοια φαιδρά κυβερνητικά φληναφήματα. Η αλήθεια είναι πως αν ήμουν γερμανός θα κρεμούσα όποιον δικό μου πολιτικό πρόσφερε βοήθεια σε μια χώρα που πολιτεύεται με ψέματα και ανοησίες όπως η Ελλάδα. Δεν μπορείς να απειλείς αυτόν που του ζητάς βοήθεια. Δεν θεωρώ τους γερμανούς αγγέλους αλλά τους θεωρώ τουλάχιστον τίμιους διαπραγματευτές και δεν δικαιούμαστε να απειλούμε με αυτό τον γελοίο τρόπο. Όταν λοιπόν γίνει κατανοητό στον ελληνικό λαό ότι ο τρόπος του πολιτεύεστε που ακολουθεί η ελληνική πολιτική ηγεσία είναι που μας δημιουργεί προβλήματα και όχι η στάση των εταίρων μας τότε ίσως και να υπάρξει ελπίδα. Είναι πολλά τα λάθη για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε δύσκολους καιρούς για την χώρα. Προφανώς και δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα και το μέλλον της αλλά για την προσωπική τους ανέλιξη και γι’ αυτό χρησιμοποίησαν όλα τα ανήθικα μέσα που προανέφερα. Δεν μπορούν να βγουν από την λογική ότι για να πολιτευτείς πρέπει να πεις ψέματα και εμείς σαν πολίτες πρέπει να ρίξουμε στον κάλαθο των αχρήστων αυτή την πολιτική αντίληψη με την ψήφο μας και όχι πλέον με την αποχή ή την ανοχή μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την χώρα θα ήταν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 να υπάρξει σιωπηλή συνεννόηση κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για την εκλογή του προέδρου δημοκρατίας κατά πρώτο και κατά δεύτερο να υπάρξει ακόμα πιο σιωπηλή συνεννόηση για τα απαιτούμενα μέτρα περιορισμού του δημόσιου χρέους, τα οποία θα έπαιρνε στην κανονική της θητεία η κυβέρνηση Καραμανλή και μετά από δύο χρόνια θα πηγαίναμε σε κανονικές εκλογές διαψεύδοντας όλες τις κερδοσκοπικές Κασσάνδρες. Αυτό απαιτούσε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης. Τα μέτρα που θα παιρνόταν με αυτό τον τρόπο θα ήταν πολύ ελαφρύτερα και δεν θα δημιουργούσαν προσδοκίες πολιτικής και συνακόλουθης κοινωνικής κατάρρευσης τύπου Αργεντινής τις οποίες σήμερα εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι. Αν συνέβαινε αυτό πιθανότατα μόνο το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και στην χειρότερη περίπτωση κάποια εκποίηση ζημιογόνων εταιριών του δημοσίου π.χ. ΟΣΕ, θα έφτανε για να μην τραβήξουμε ως χώρα την προσοχή των κερδοσκόπων και δεύτερο να μπορέσουμε με ήπια μέτρα να καλυτερέψουμε τα οικονομικά μας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Εδώ όμως έχουμε μια αμείλικτη πραγματικότητα. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε ασύμμετρες ενέργειες εναντίων της χώρας τόσο τον Αύγουστο του 2007 όσο και τον Δεκέμβριο του 2008 ώστε να κερδίσει πολιτική επιρροή παρά το ότι γνώριζε πως αυτές οι ενέργειες ήταν πολιτικό πραξικόπημα ενάντια στην Ελληνική Δημοκρατία. Ύστερα αφού κέρδισε πολιτική επιρροή με αυτό τον εντελώς ανήθικο τρόπο διακήρυξε πως θα κάνει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα χρησιμοποιώντας τυπικά παράθυρα του συντάγματος για να ανεβεί στην εξουσία πριν την κανονική διεξαγωγή των εκλογών. Αυτές οι πράξεις της τότε αντιπολίτευσης οδήγησαν την χώρα σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούσαν παρά να προκηρυχθούν εκλογές είτε τον Οκτώβριο είτε τον Φεβρουάριο και ενώ όλοι γνώριζαν πολύ καλά σε ποια οριακή κατάσταση βρισκόταν η χώρα ο κύριος Παπανδρέου εν γνώση του έλεγε ψέματα στον λαό στα προεκλογικά μπαλκόνια φωνάζοντας πως «λεφτά υπάρχουν». Αφού με όλους αυτούς τους ανήθικους τρόπους που δεν έχουμε ζήσει στην μεταπολίτευση ανέλαβε πρωθυπουργός χωρίς ουσιαστικά να έχει πολιτική πρόταση αλλά μόνο διαχειριστική καθ’ ότι προβαλλόταν από τις «δημοκρατικές δυνάμεις» του ΔΟΛ ως η ποιο αποτελεσματική λύση, κατάφερε επί πέντε συνεχείς μήνες μόνο να ενημερώνεται και να ταξιδεύει χωρίς να αποφασίζει σκιαμαχώντας με τους «κακούς κερδοσκόπους» και κάνοντας δραματικές δηλώσεις ως να περιέρχεται η Ελλάδα σε άμεση αδυναμία δανεισμού (Σημειωτέον ότι οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν μελετώντας την κίνηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων ότι παρά το υψηλό τίμημα δανεισμού η Ελλάδα επ’ ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί).

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μου πείτε τι είναι ακριβώς το πιστολάκι που παρουσιάσατε παραπάνω ;;;;Ευχαριστώ, Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!

    Έξω από το ευρώ και τα μυγοχέσματα που το κυβερνούν εις βάρος της Ελλάδος.

    ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!

    Άντε, με την δραχμή θάχουμε πάλι γιά βενζίνα! Άρε κάτι διακοπές με γεμάτο το τεπόζιτο!

    Άσε δε τα σουβλάκια και τα τζατζίκια... μανούλα μου!

    ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΡΑΧΜΗ
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Ελευθέριο Β.
    Ούτε πολιτική πρόταση είχε ο κ. Παπανδρέου, ούτε διαχειριστική. Το μόνο που έλεγε ήταν "Πάμε, υπάρχουν λεφτά...υπάρχει ελπίδα..." Αν αυτό λέγεται πρόταση που έπεισε κόσμο, τότε τι να πώ...Εκτός αν αυτοί που τον ψήφισαν, ήξεραν τι παιχνίδι θα παιζόταν και ποιοί θα ήταν οι κερδισμένοι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.