17/3/10

Στη βουλγαρική δικαιοσύνη ο φάκελος του πυρηνικού εργοστασίου «Μπέλενε»


Πρόθεση του πρωθυπουργού να αποστείλει στην εισαγγελία το φάκελο του έργου του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε».
Την πάγια θέση της κυβέρνησής του για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή σε ό,τι αφορά το έργο του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Όπως είπε, επίσης, διεξάγονται συνομιλίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και τα αποτελέσματα αναμένονται σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Ο κ. Μπορίσοφ επισκέφθηκε το εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ και τον διευθυντή της Εθνικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ), Κρασιμίρ Πουρβάνοφ.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε πως το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για το έργο είναι να υποβάλλει οτιδήποτε αφορά την πορεία του project στην εισαγγελία.
Ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε πως θα ζητήσει από τη γενική εισαγγελία να διεξάγει λεπτομερείς έρευνες στο έργο και πρόσθεσε πως υπάρχει μια αναφορά από την εθνική υπηρεσία ασφάλειας, που διευκρινίζει όλες τις παραβάσεις που έγιναν.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις κλοπές μεταλλουργικών υλικών που εκλάπησαν από το εργοτάξιο και για το γεγονός ότι εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων λέβα έχει εγκαταλειφθεί.
Στο μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας απάντησε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το έργο του «Μπέλενε». Σε ανακοίνωση του κόμματος που εστάλη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΒΤΑ», τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία δεν έχει εναλλακτική και κάθε προσπάθεια αναβολής ή παύσης της κατασκευής του έργου του Μπέλενε «ισοδυναμεί με εθνική προδοσία».

Το έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε»
Η κατασκευή του έργου του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε ξεκίνησε το 1987, αλλά σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 1990, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το έργο, αναβλήθηκε, αρχικά, από τη βουλγαρική Βουλή, έπειτα από διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων, στα μέσα του 1991 και τελικά εγκαταλείφθηκε ως «τεχνικά ελαττωματικό και οικονομικά μη βιώσιμο» από το Συμβούλιο Υπουργών στις 21 Μαίου 1997.
Το project «επανήλθε» στο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο της Βουλγαρίας, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2004.
Η συμφωνία για το σχεδιασμό και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, υπεγράφη με τη ρωσική AtomStroyExport (μέλος της κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom) στη Σόφια, στις 18 Ιανουαρίου 2008.
Οι εργασίες βρίσκονται σε στάδιο αναμονής, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τη γερμανική ενεργειακή εταιρία RWE, η οποία επελέγη ως στρατηγικός επενδυτής στην κοινοπραξία με τη βουλγαρική ΝΕΚ, αλλά τον Οκτώβριο του 2009 αποχώρησε από το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού. Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό πρότεινε τη χρηματοδότηση της συνέχισης των εργασιών του έργου, από τη Ρωσία, ενώ, η βουλγαρική κυβέρνηση κατέστησε σαφή τον προσανατολισμό της ως προς την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.