5/3/10

Η κρίση σαν μαμή

Του Σταυρου Λυγερου
Η ελληνική κρίση αντανακλά την κατάρρευση ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης, κύρια στοιχεία του οποίου είναι η κλεπτοκρατία, ο ανορθολογισμός, η σπατάλη, η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία.

Το γεγονός ότι αυτή η νοοτροπία έχει διαποτίσει συνολικά την κοινωνική πυραμίδα, την κατέστησε ανθεκτική, αλλά όχι λιγότερο αντικοινωνική. «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», αλλά και η κοινωνία δεν είναι αθώα. Ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες λειτουργεί μία σχέση άρρητης συναλλαγής. Οι παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις έχουν μεταλλαχθεί και διαμορφώσει κλίμα εκατέρωθεν ένοχης ανοχής. Το πολιτικό σύστημα εξαγοράζει την ανοχή της κοινωνίας στη δική του ανικανότητα και στις δικές του αμαρτίες. Πώς; Ανεχόμενο την εκτεταμένη διαφθορά των δημοσίων λειτουργών, τη φοροδιαφυγή και τις διάφορες μορφές λαϊκής αυθαιρεσίας.

Η κατάσταση αυτή έχει διαβρώσει τις αξίες και έχει ακυρώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Για να επιβάλει τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων, ένα πολιτικό σύστημα πρέπει το ίδιο να είναι αξιόπιστο. Αυτό δεν ισχύει. Το γεγονός ότι η κάθε είδους αυθαιρεσία όχι μόνο δεν τιμωρείται, αλλά και ενίοτε επιβραβεύεται, έχει διαμορφώσει νοοτροπία ευκολίας και υπεκφυγής από την κοινωνική ευθύνη. Αυτή η νοοτροπία εκ των πραγμάτων λειτουργεί διαλυτικά και ακυρώνει το Κράτος Δικαίου και τις δυνατότητες για υπέρβαση της κρίσης.

Oλα αυτά δεν σημαίνουν επ’ ουδενί ότι ευθύνονται όλοι. Υπάρχουν πολίτες που δεν συμμετείχαν στο επωφελές πάρτι της συναλλαγής. Λίγοι για λόγους αρχών και οι περισσότεροι, επειδή δεν είχαν δυνατότητα. Αλλά κι όσοι με κάποιον τρόπο συμμετείχαν δεν έχουν καθόλου τις ίδιες ευθύνες μ’ αυτούς που άσκησαν εξουσία. Εάν είναι λάθος να αθωώνονται συλλήβδην οι πολίτες, ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι οι ευθύνες να διαχέονται γενικά κι αφηρημένα.

Σε άλλες χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση, οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ καταβαραθρώθηκαν. Ακόμα και στην Τουρκία, λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2002 τα τρία από τα τέσσερα κόμματα εξουσίας βρέθηκαν εκτός Βουλής. Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς άλλη οικονομική πολιτική. Εχει ζωτική ανάγκη από άλλα πολιτικά εργαλεία, από άλλον τρόπο διακυβέρνησης.

Χειρότερο από τα επώδυνα μέτρα είναι αυτά να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την υποστύλωση του καταρρέοντος κλεπτοκρατικού μοντέλου. Η κρίση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει σαν μαμή για τη γέννηση ενός νέου υγιούς και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Αυτό, όμως, δεν γίνεται από μόνο του. Προϋποθέτει κυβερνητική ομάδα με πολιτική βούληση και σχέδιο.

Το ευρύτερο σύστημα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό, δεν έχει ούτε την ηθική ούτε την πολιτική αξιοπιστία να παίξει τέτοιο ρόλο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πολιτικό προσωπικό. Είναι και η διαπλεκόμενη άρχουσα τάξη, η οποία ιδιοποιήθηκε και τη μερίδα του λέοντος από τον πλούτο, που σήμερα καταγράφεται ως γιγαντιαίο δημόσιο χρέος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. YES, BUT THE GREEK PEOPLE MUST ACT:

    EVERYWHERE, the people of planet Earth are angry, frustrated, and disappointed with their political systems, for dictators are still tyrants, and so-called democracies are undeniably and clearly undemocratic. Politics still favors the powerful, and political parties are not only filled with incompetent opportunists, but in this highly technological world they are obsolete.

    Earth, people are weary of forked-tongued politicians, greedy, uncaring businessmen, and the continuous wars they initiate. Everywhere, people seek new ways to govern their societies; ways that would be more honest and just, promising a better and safer future for themselves and their children. They seek — and they are finding — new ways that do promise a better and safer future. Among these pioneers, the overwhelming consensus is that, of all these new ways, "Participatory" Democracy, also known as "Direct" Democracy, is the most promising path to that better future.

    http://www.world-wide-democracy.net/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear Anonymous March 5th 10:20am instead of writting in English it would be better to translate it in Greek.The only reason for doing that is for honoring the language the civilazation and the fact tha this site is Greek nothing more nothing less.
    We are not going to earn nothing most of us know this language and you are not going to lose anything.
    The profit for both will be to show to everyone else that we are here that we will not die we will fight back even from our ash we will reborn.

    Αυτά γιατι βαρέθηκα να βλέπω αγγλικά σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστίνα...

    Το link είναι το βασικό στοιχείο εδώ, όχι η γλώσσα μου:

    http://www.world-wide-democracy.net/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις έχουν μεταλλαχθεί και διαμορφώσει κλίμα εκατέρωθεν ένοχης ανοχής. Το πολιτικό σύστημα εξαγοράζει την ανοχή της κοινωνίας στη δική του ανικανότητα και στις δικές του αμαρτίες. Πώς; Ανεχόμενο την εκτεταμένη διαφθορά των δημοσίων λειτουργών, τη φοροδιαφυγή και τις διάφορες μορφές λαϊκής αυθαιρεσίας.
    Η κατάσταση αυτή έχει διαβρώσει τις αξίες και έχει ακυρώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας."

    Αυτά όλα, χρειάστηκαν πάνω από 30 χρόνια για να εξαπλωθούν και να διαβρώσουν όλη την κοινωνία. Δεν αλλάζουν μέσα σε ένα μήνα ή ένα χρόνο (υπό κανονικές συνθήκες). Ίσως τελικά η μόνη ελπίδα είναι η ίδια η κρίση. Το τσεκούρωμα που θα πέσει και τα πλήγματα που θα δεχθεί η κοινωνία από τα νέα μέτρα (και από τα επόμενα) ίσως τελικά μας ταρακουνήσουν και μας βγάλουν από το λήθαργο και τη μοιρολατρεία και να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τις αιτίες και όχι μόνο με τις αφορμές.

    Επειδή η πείνα και η στέρηση εξαγριώνουν τον κόσμο, ο αναπόφευκτος αναβρασμός θα παραγάγει τη δική του κοινωνική δυναμική. Θα υπάρξει ισχυρή πίεση από κάτω προς τα πάνω και εκεί θα παιχτούν πολλά. Εκεί θέλω να δω και τις πολιτικές ηγεσίες. Όποιοι από το "πολιτικό προσωπικό" πιάσουν τα μηνύματα θα έχουν ελπίδες. Οι υπόλοιποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε μπορεί να έχεις δίκιο το Link έχει σημασία πολύ σωστά αλλά σκέψου ότι κάποιοι δεν ξέρουν αγγλικά ή αν θες δεν εχουν κάποιες φορές το υπόβαθρο να αντιλαμβάνονται ιδιοματισμούς αγγλικούς ή τους δυσκολεύει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ,
    ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΗΡΩΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ.
    ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
    ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΑΦΗ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΙΟΝΙΑ ΑΚΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ "ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ".
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ. ΑΥΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΛΑΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
    Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ;
    ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
    ΣΦΙΞΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΣΑΣ ΘΕΣΗ.
    ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΑΚΩΣΕ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΚΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ...
    ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΟΝΑΖΙΣΜΟ.
    ΞΥΠΝΑΤΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΠΙΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΧΕΙΑ, ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟ.ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ.
    ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ.ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΦΛΟ ΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΗ, ΜΙΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΚΝΟΥΜΕΝΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
    ΗΔΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ.
    ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ, ΑΠΟ ΔΟΛΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟΥΣ, ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΧΕΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:Μια μόνο παρατήρηση στο εξαιρετικό αρ΄θρο του κ. Λυγερού. Το σύστημα που περιγράφει με ακρίβεια είναι τόσο ισχυρό πλέον(ισχυρό επειδή έχει συμπεριλάβει τους πάντες, υπερπηδώντας τις κομματικές διακρίσεις)ω΄στε μπορεί να κλονιστεί μόνο από εξωτερικά γεγονότα, όχι εκ των έσω.Αλλά και τότε μονο αν ξεπηδήσουν υγιείς ηγετικές δυνάμεις, πράγμα διόλου νομοτελειακό. Στην Τουρκία ο Ερντογάν βασίστηκε σε ένα άλλο κοινωνικό χώρο (τους ισλαμιστές)και μόνο έτσι μπόρεσε να αντιπαρατεθεί στους κοσμικούς κεμαλιστές. Εδώ δεν βλέπω τέτοιου είδους διαφοροποίηση. Και έτσι όμως ο Ερντογάν παλεύει εφτά χρόνια και δεν έχει ξεμπερδέψει με το κεμαλικό καθεστώς. Η παρατήρηση αυτή δεν αφορά στο αν μας συμφέρει ο Ερντογάν ή οι κεμαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.