27/3/10

Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


της Ελίνας Γαληνού
Οι δεσμοί πολιτισμού ανάμεσα σε χώρες, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ενισχυτικοί όσον αφορά την συμπόρευση των λαών, ενώ οι μακροχρόνιες συνεργασίες τους δίνουν την ευκαιρία για αλληλογνωριμία των κατοίκων τους.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πολιτείας της Μόσχας «Μουσείο της Πόλεως της Μόσχας» με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, σύστησαν την σύγχρονη Μόσχα στο αθηναϊκό κοινό, μέσω μιας πλούσιας φωτογραφικής έκθεσης που άνοιξε στις 18 Μαρτίου…
Φωτογράφοι όπως οι Rozhdestvensky και Reshunov μας γνωρίζουν την σύγχρονη εικόνα της Μόσχας, εκθέτοντας ο καθένας την δική του άποψη για την πόλη. Μια πόλη που προσπαθεί να διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, διαφυλάσσοντας την ιστορική κληρονομιά και αναστηλώνοντας τα κατεστραμμένα της μνημεία, χωρίς να φοβάται τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Οι ιστορικοί τόποι της Μόσχας που αποτελούν σύμβολα της πρωτεύουσας, όπως η Κόκκινη Πλατεία, το θέατρο Μπολσόι, η οικία Πάσκοβ, τα ανάκτορα Kuskovo και Ostankino, ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος, η μονή Novodevichy, συγκεράζονται με τα σύγχρονα κτίρια όπως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, την πρώτη σπειροειδή γέφυρα, το νέο συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου της Μόσχας, το Πλανητάριο και συνιστούν μια διαφορετική οργάνωση του αστικού ιστού και μια νέα ατμόσφαιρα για τους κατοίκους της.
Οι εορτασμοί στη Μόσχα, θυμίζουν λαμπερές πολυπρόσωπες παραστάσεις. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε φημισμένες κεντρικές πλατείες για να γιορτάσουν τη Μέρα της Πόλης ή τα 200 χρόνια του ποιητή Πούσκιν (του Ρώσσου φιλέλληνα και Φιλικού που έγραψε ημερολόγιο για την ελληνική επανάσταση) και άλλες επετείους. Το νυχτερινό πανόραμα της Μόσχας με τα ιστορικά μνημεία φωτισμένα, προσφέρει στους επισκέπτες μια φαντασμαγορική εικόνα, υποκινώντας βαθείς διαλογισμούς.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι η Ρωσσία και η Ελλάδα έχουν ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που καταδεικνύονται κυρίως στα αρχιτεκτονικά μνημεία της Ορθοδοξίας-στα οποία έχει αφιερωθεί και ένα τμήμα της έκθεσης. Η φωτογραφία του παρεκκλησίου της Παναγίας των Ιβήρων, μας παραπέμπει στην θαυματουργή εικόνα της Πορταίτισσας του Αγίου Όρους… Το 1651, στάλθηκε αντίγραφο της εικόνας στην Μόσχα, ύστερα από επιθυμία της τσαρικής οικογένειας που ήλπιζε στην ίαση άρρωστης κόρης της. Και πράγματι, μόλις το αντίγραφο της εικόνας έφτασε στη Μόσχα, η άρρωστη πριγκίπισσα ιάθηκε ενώ παραχωρήθηκε από τον τσάρο προς την μονή των Ιβήρων, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Γενικά οι εντυπώσεις παραπέμπουν στις μεταβολές της εικόνας της πόλης και τα σημαντικά γεγονότα του κοινωνικού της βίου από τις αρχές του 21ου αιώνα, μια εποχή ραγδαίων αλλαγών στη ζωή της πρωτεύουσας αυτής που επηρέασαν τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Η συλλογή φωτογραφιών που εκτίθενται αποτελεί μια από τις σημαντικότερες του Μουσείου Πόλεως της Μόσχας, ξεκίνησε την συγκρότησή της από το 1896 έτος ιδρύσεως του μουσείου και συνεχίζεται μέχρι τώρα.

8 σχόλια:

  1. Κάποια λόγια για την ιστορία του καθεδρικού ναού του Σωτήρος Χριστού όπως αναφέρεται. Η κανονική αναφορά σύμφωνα με την ορθόδοξη τάξη είναι «Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού». Ο αυθεντικός ναός χτίστηκε κατόπιν επιθυμίας του Τσάρου και μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα από την Μόσχα. Ήταν ένας φόρος τιμής στις αιματηρές θυσίες του ρωσικού λαού για την απόκρουση της γαλλικής εισβολής. Η κατασκευή του δεν τελείωσε παρά πολλές δεκαετίες μετά εξ’ αιτίας κατασκευαστικών προβλημάτων αλλά και διαφωνιών για τα σχέδια του ναού. Αρχικά είχε επιλεγεί κάποιο νεοκλασικό σχέδιο αλλά με την ανάρρηση στον θρόνο του τσάρου Νικολάου του πρώτου απαιτήθηκε από τους αρχιτέκτονες να έχουν σαν πρότυπο την Αγία Σοφία. Τελικά δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός του κόσμου. Αργότερα οι σοβιετικοί αποφάσισαν να τον κατεδαφίσουν και στην θέση του να χτίσουν ένα γιγαντιαίο μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη του Λένιν. Το 1931 ο ναός κατεδαφίστηκε με εκρηκτικά. Τα ερείπια ήταν τόσα πολλά ώστε χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο για να καθαριστούν. Τα θεμέλια του κτίσματος όμως είχαν πολλά νερά και τελικά επειδή υπήρχε κατ’ αρχήν έλλειψη χρημάτων και αργότερα λόγω και του πολέμου τελικά έμεινε μόνο μια τρύπα στην περιοχή της θεμελίωσης. Αργότερα επί Χρουτσέφ η τρύπα μετατράπηκε στην μεγαλύτερη ανοιχτή πισίνα κολύμβησης του κόσμου. Το 1990 ζητήθηκε από την ρωσική εκκλησία να ανακατασκευαστεί ο ναός. Τελικά κατά το έτος 2000 και μετά από πολλές περιπέτειες ο ναός ανακατασκευάστηκε δίνοντας το αναλλοίωτο χριστιανικό μήνυμα της Ανάστασης σε όσους έχουν την ψυχική διάθεση να το λάβουν συμβολίζοντας πολύ περισσότερα από την μεγαλοπρέπεια του ίδιου του κτίσματος.
    Με την Ρωσική ομοσπονδία όμως θέλω να τονίσω πως συνδεόμαστε όχι μόνο με πολιτισμικούς δεσμούς αλλά και με πολιτειακούς ακόμα από τα χρόνια της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Θυμίζω πως η Τσαρική Ρωσία υποχρέωσε τον Σουλτάνο να δεχτεί τα εδαφικά τετελεσμένα της Ελληνικής Επανάστασης, έμπρακτα με τον στρατό της και όχι μόνο φραστικά ή διπλωματικά. Η Ρωσία διατηρεί αδιάλειπτα από 1828 διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Η Ελλάδα έστειλε στο πλαίσιο της ΑΝΤΑΝΤ δύο μεραρχίες του Ελληνικού Στρατού στην Ουκρανία ώστε να ενισχυθούν οι «λευκές» δυνάμεις έναντι των μπολσεβίκων κατά τον ρωσικό εμφύλιο, πράγμα που η Ελλάδα το πλήρωσε πολύ ακριβά με την εχθρότητα των μπολσεβίκων που έδωσαν βοήθεια σε κρίσιμες στιγμές στον Κεμάλ Ατατούρκ κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία. Επίσης θέλω να θυμίσω πως η τύχη το έφερε σε όλους τους σύγχρονους μεγάλους ευρωπαϊκούς πολέμους του 20ου αιώνα και παρ’ όλες τις αλλαγές στα πολιτικά συστήματα ή τις μικρές διπλωματικές κατά καιρούς διαφοροποιήσεις να βρεθούμε στην ίδια πλευρά και αν δεν βρισκόταν έλληνες που ήταν έτοιμοι να βάλουν πάνω απ’ την πατρίδα τους μια ουτοπία ούτε η αμφιλεγόμενη σοβιετική ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας κατά τον εμφύλιο θα ήταν εφικτή.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί; Και στη Μόσχα χορεύουν τα τουρκαραπογιούφτικα όπως εδώ που τα κάναμε εθνικό μας ύμνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕ Β.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΣΟΥ,ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ - ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΛΕΣ - ΕΒΑΛΑΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ.
    ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
    ΕΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ;
    ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ, Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ;
    Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ;
    ΕΙΝΑΙ ΠΤΡΙΩΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΕ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ;
    ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ;
    ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΡΑΛΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ;
    ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ "ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ";
    ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ;
    ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ.
    ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΓΙΑΤΙ;
    ΑΚΟΥΣΕ ΛΟΙΠΟΝ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΛΑΣΠΗ.
    ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
    Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ:
    Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;
    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΙΛΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙ.
    ΘΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΥΛΗΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ.
    ΦΙΛΕ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΜΑΣΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ. ΕΚΕΙΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΟΙΤΑΞΑΝ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Θυμίζω πως η Τσαρική Ρωσία υποχρέωσε τον Σουλτάνο να δεχτεί τα εδαφικά τετελεσμένα της Ελληνικής Επανάστασης, έμπρακτα με τον στρατό της και όχι μόνο φραστικά ή διπλωματικά."


    Εννοείς με την "ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ"(ειναι καλο που μας θυμίζεις την σπουδαιότητα της, διοτι,στο παρον ιστολόγιο, κάποιοι πασχοντες απο βαρύ συνδρομο "Κοραϊσμού" θυμούνται μόνο την ναυμαχία του Ναυαρίνου).Εμεις ομως(και δεν εννοω τον λαο αλλα την ηγεσια του)απο την πολλή "ευγνωμοσύνη" τους γυρίσαμε την πλάτη και γίναμε προτεκτοράτο της Αγγλίας μέχρι το 1947, χρονια που οι Αγγλοι μας παρέδωσαν στους σημερινούς μας αφέντες τους Αμερικάνους("στρατηγέ ιδού ο στρατός σας").


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΜΙΝΩΣ!!!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι μια ευκαιρία το παρόν ιστολόγιο να γράφει ο καθένας πατριώτης με τρόπο που να μη θίγει τα ιδεολογικά πιστεύω των άλλων. Έτσι μπορούμε να βρίσκουμε κοινό έδαφος, και υπάρχει πολύ...
    Δεν υπάρχει μονοκόματος πατριωτισμός και όσοι το υπονοούν στην υοσία προσπαθούν να απαλύνουν τα δικά τους λάθη, και τέτοια έκαναν όλοι. Ας προσπαθήσουμε να καταργήσουμε τον πρώτο εμφύλιο ( 46-49 ) γιατί ο δεύτερος, ο κομματικός, δυστυχώς δεν τελειώνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Boithia ton rosson

    Vladimir Putin ή ελληνιστί Βλαδίμηρος Πουτίνιος (η Πούτινος) (ή Πουτινίδης) είναι κατά τον Δημοσθένη Λιακόπουλο ο αρχηγός του Ξανθούντος Γένους που θα σώσει τον κόσμο. Όμως τα λεγόμενα του Λιακόπουλου δεν είναι απολύτως σωστά. Όμως ας τα πάρουμε όλα απ την αρχή.
    Ο Βλαδίμηρος έκανε μεγάλες ανακαλύψεις που βοήθησαν σημαντικά την ανάπτυξη της Ρωσίας. Κυριότερες ήταν η μαγειρική και η ομιλία. Χαρη σε αυτά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έφτιαξε και τα γνωστά σε όλους υπερόπλα όπως το μπλέντερ και ο λεβιές ταχυτήτων που καθιστούσαν έτσι την Ρωσία ως υπερδύναμη. Επίσης καθιέρωσε το σουβλάκι στη μαμά-Ρωσία, γι' αυτό και χαρακτηρίστηκε και ως Φιλέλλην. Τέλος αν και δε το λέμε ήταν αυτός που ανακάλυψε τη coca-cola και γι' αυτό είναι και πλούσιος....
    Το Μελλον του Ξανθούντος Γένους Το Ξανθόν Γένος μάλλον θα κυριαρχήσει το 2014. Θα ξεκινήσει την κυριαρχία του, σύμφωνα πάντα με το σχετικό άρθρο του κ. Λιακόπουλου, με την αγορά των McDonalds. Ύστερα θα επικρατήσει το χάος στο οποίο ο Βλαδίμηρος θα κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς. Η Τσσκα θα πάρει Ευρωμπάσκετ και Τσάμπιονς Λιγκ ταυτόχρονα. Τότε ο Σάκης Ρουβάς θα αποκτήσει την πρώτη του ρυτίδα και όλα θα αλλάξουν. Η μόνη λύση ο Γκαντεμοsaurus κ. Μητσοτάκης θα είναι σε λήθαργο για μια χιλιετία οπότε δεν θα υπάρξει σωτηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.