9/3/10

Το «μεγάλο παιχνίδι» με το πετρέλαιο στο Ιράκ

Δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων παραχωρήθηκαν σε Εxxon και Shell.Oι πραγματικά κερδισμένοι των εκλογών δεν θα είναι όσοι ιρακινοί (σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι) πολιτικοί θα συμμετάσχουν τελικά στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού,αν και όταν ολοκληρωθεί το πολύπλοκο (και συνήθως αιματοβαμμένο)«παζάρι» μεταξύ των αμέτρητων πολιτικών κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές, αλλά οι μεγάλες ξένες πετρελαϊκές «αδελφές», ο «αγώνας» των οποίων... τώρα δικαιώνεται.

Οι ξένες «oil majors» περίμεναν επτά χρόνια τη «σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας», προτού απλώσουν ξανά τις πολυπλόκαμες αντλίες τους στη Μεσοποταμία. Επτά χρόνια πέρασαν, και περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι Ιρακινοί και 5.500
ξένοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια ακόμη εγκατέλειψαν τη χώρα- προτού αρχίσει να παραχωρεί τα πετρελαϊκά «φιλέτα» η ιρακινή κυβέρνηση.

O πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ Μαλίκι και ο υπουργός Πετρελαίου του Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι παραχώρησαν επισήμως τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου πετρελαιοφόρου πεδίου της Δυτικής Κούρνα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς Εxxon (ΗΠΑ) και Shell (Βρετανία). Τα αποδεδειγμένα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος ξεπερνούν τα 8,7 δισ. βαρέλια- σχεδόν το 8% του συνόλου των αποθεμάτων του Ιράκ, που φτάνουν τα 115 δισ. βαρέλια. Πρόκειται δε για ένα από τα πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμα, ως προς το κόστος άντλησης, και από τα πλέον κερδοφόρα, από πλευράς κόστους διύλισης, πεδία στον κόσμο.

Προηγήθηκε η παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κολοσσιαίου κοιτάσματος της Ρουμάιλα με περισσότερα από 17 δισ. βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα, τα οποία παραχωρούνται κατά κύριο λόγο στην Βritish Ρetroleum (ΒΡ) και στην κινεζική Νational Ρetroleum Corp (CΝΡC), που παίρνουν μερίδια 38% και 37% αντίστοιχα. Μια συμμαχία... «συμμαχικών» εταιρειών (η ιταλική Εni, η ιαπωνική Νippon Οil και η ισπανική Repsol) απέκτησε την εκμετάλλευση ενός ακόμη κοιτάσματος στη Νασιρίγια. Εννοείται πως έπεται συνέχεια: άλλα 67 μικρότερα κοιτάσματα ανα μένεται να «βγουν στο σφυρί», με ακόμη πιο επαχθείς όρους, τις πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες- φυσικά από τα ίδια πρόσωπα, αφού ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Οσο για το Βόρειο Ιράκ, όπου ως γνωστόν οι «ημιαυτόνομοι» κούρδοι κυβερνήτες διαπραγματεύονται εδώ και καιρό με τους ξένους χωριστές συμφωνίες για τα «Ελντοράντο» του Κιρκούκ και της Μοσούλης, η Shell είναι πολύ κοντά στην απόσπαση συμβολαίου για την περαιτέρω «αξιοποίηση» του τεράστιου κοιτάσματος έξω από το Κιρκούκ, με αποθέματα περίπου 10 δισ. βαρελιών. Τώρα που το ιρακινό «Ελντοράντο» ανοίγει και πάλι, οι αμερικανοί στρατιώτες απλά «μετακομίζουν» σε τεράστια στρατόπεδα στην έρημο, τοποθετημένα φυσικά σε στρατηγικά σημεία, ώστε να ελέγχουν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα για λογαριασμό των υπερεθνικών τους «σπονσόρων». Οσο για τον ιρακινό λαό, μοιάζει καταδικασμένος σε μεγαλύτερη ανέχεια.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. ΝΑ γιατί κόπτονταν και κόπτονται οι Αμερικανοί για να φέρουν την "ειρήνη" στο ΙΡΑΚ.
    ΔΥΣΤΥΧΕ ΙΡΑΚΙΝΕ ΛΑΕ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ !!!!
    ΝΑ γιατί κόπτονται και οι Αμερικανοί να τα βρούμε (έστω και διά της βίας) με την Τουρκία. Δώστε κι εσείς μωρέ το μισό Αιγαίο ; Τόσο είναι τι να το κάνετε ; Να μοιράσετε και το πετρέλαιο με τους Τούρκους, να σας πάρουμε κι εμείς το άλλο μισό, κι εσείς να πάρετε τ' αρ....δια μας (συγνώμη για το απρεπές).
    Ετσι εννοούν την ειρήνη, την ευημερία και τη Δημοκρατία οι "φίλοι" μας Αμερικανοί.
    Να γιατί λέω πολλές φορές για τους Ρώσσους. Αυτό παραδέχομαι και στον μπούλη. Προσπαθούσε να βάλει στο παιχνίδι και τους Ρώσσους για να μην κάνουν ότι θέλουν οι ΑμερικανόΤουρκοι. Αλλά βλέπετε, η κόρη του βρυκόλακα του τα χάλαγε πάντα.
    Κύριοι ΜΟΝΟ αν στο παιχνίδι μπουν και οι Ρώσσοι υπάρχουν ελπίδες από τη μοιρασιά να πάρουμε κι εμείς κάτι αλλιώς οι ΑμερικανόΤουρκοι θα τα φάνε όλα και εμείς θα πάρουμε το γκιώνη που λαλεί και ξημερώνει.
    Βέβαια από την άλλη ο Γιωργάκης τα δίνει όλα χωρίς ανταλλάγματα και στους αφέντες του.
    Αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός του Αμερικανόδουλου πολιτικού.
    ΠΟΣΟ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΓΕΛΙΟΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ;
    ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ ; ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.
    ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΜΑΣ.............

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mε απλά λόγια αν το πετρέλαιο του ιράκ πάρει τον δρόμο για την παγκόσμια αγορά τότε η τιμή του θα πέσει.αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα για μας να μην γίνουν γεωτρήσεις και αντλήσεις πετρελαιου με την δικαιολογία ότι το κόστος για την γεώτρηση και άντληση είναι υψηλό.όσο για την ρωσία μην τον είδατε τον παναή,τα έχουν πάρει τα λεφτά τους οι ρώσοι εδώ και χρονια με την παγκόσμια άνοδο τις τιμής του πετρελαιου,τους έκαναν μάγκες τόσα χρονια οι αμερικανοι τώρα είναι σειρά των αμερικανων να οικονομήσουν.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.