24/3/10

Αλλαγές στην Πολιτική , όχι μόνο στην Οικονομία


του Αν. Ανδριανόπουλου
Το 70% ετησίων δαπανών της χώρας είναι μισθοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το 20% των δαπανών είναι τόκοι και τοκοχρεωλύσια για εξυπηρέτηση του εθνικού μας χρέους. Και το 10% των δαπανών πηγαίνει σε δραστηριότητες (έργα, προμήθειες, αγορές, εξοπλισμοί, εργολαβίες, επιδοτήσεις). Από αυτό το 10% προέρχονται τα ποσά που κατευθύνονται στην διαπλοκή και στους διάφορους ημέτερους. Δεν φθάνουν όμως αυτά για να δικαιολογήσουν την τραγική σημερινή οικονομική μας κατάσταση. Και για να βρούμε «που πήγαν, ακριβώς, τα λεφτά».



Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Και λένε την δική τους ιστορία. Οι μισθοί του δημοσίου πλησιάζουν τα 30 δις τον χρόνο. Στα δέκα τελευταία χρόνια του βαρύτατου δανεισμού συμποσούνται σε 300 δις ευρώ. Αυτές είναι οι αμοιβές του δημοσίου τομέα. Ακριβώς το χρέος της χώρας δηλαδή. Χρηματοδοτούμε ουσιαστικά δανειζόμενοι τον μεγαλύτερο δημόσιο τομέα από κάθε χώρα που βρίσκεται εκτός υπαρκτού σοσιαλισμού. Εχει μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και της αστυνομίας) ο Νομός Πειραιώς για παράδειγμα από μιά ίση πληθυσμιακά με την Ελλάδα Πολιτεία των ΗΠΑ (λ.χ. το Οχάιο η την Αλαμπάμα) Τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί;


Πως μιά μικρή χώρα σαν την δική μας έχει ανάγκη μιάς τόσο μεγάλης γραφειοκρατίας για την διεκπεραίωση των κοινωνικών και διοικητικών της υποχρεώσεων; Η λογική εκτίμηση είναι πως το δημόσιο πέφτει θύμα των εκλογικών αναγκών του πολιτικού συστήματος και μετατρέπεται σε παραλήπτη των πελατειακών αναγκών των κομμάτων και του πολιτικού τους προσωπικού. Η χώρα είναι αδύνατον να ορθοποδήσει και να ξεφύγει από την κατρακύλα προς το χάος αν δεν αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της πολιτικής. Η δομή δηλ. του πολιτικού συστήματος.


Οι πολιτικοί σαν μεμονωμένα άτομα είναι αδύνατον να αντέξουν το τεράστιο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η αναπόφευκτη μείωση του δημόσιου τομέα, με κατάργηση φορέων και υπηρεσιών, και η συνακόλουθη απόλυση υπαλλήλων. Αν όμως δεν μειωθεί δραστικά το κράτος δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης. Τα νούμερα είναι και εδώ αμείλικτα. Αυτή την ώρα το χρέος της χώρας βρίσκεται στο 120% του ακαθαρίστου εθνικού προιόντος. Και χρειαζόμαστε σε ετήσια βάση περίπου 50 δις, ευρώ, συν τις όποιες δημόσιες εισπράξεις, για να ξεπληρώσουμε τις εσωτερικές και διεθνείς μας (δάνεια) υποχρεώσεις. Με βάση την όποια λογική πορεία των επιτοκίων και την διακύμανση του εθνικού εισοδήματος έχει υπολογισθεί πως αν μπορέσουμε να μηδενίσουμε το έλλειμμα (σε ετήσια βάση δηλ. να μην μπαίνουμε μέσα) το χρέος το 2013 θα φθάσει το 130% !!


Με το σταυρό προτίμησης και τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων αυτό είναι αδύνατο. Η οριστική καταστροφή είναι προ των πυλών.

ΟΙ «ΚΑΚΟΙ» ΞΕΝΟΙ

Μας εγκατέλειψαν λοιπόν οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας. Σε μια άσχημη για την Ελλάδα στιγμή οι ξένοι βρέθηκαν απέναντι, αντί να είναι στο πλευρό μας. Οι Γερμανοί μάλιστα τόλμησαν να ασκήσουν κριτική για κάποια ιερά θέσφατα της δημόσιας ζωής μας. Όπως είναι οι πρόωρες συντάξεις σε υγιέστατες γυναίκες και σε κόρες κρατικών λειτουργών. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να στρέφονται εναντίον μας εκείνοι ακριβώς που σε τέτοιες ώρες όφειλαν να μας στηρίξουν και να μας απελευθερώσουν απo τα αρπακτικά νύχια των διεθνών κερδοσκόπων;

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κεντρική καινούργια αφήγηση που διακινείται από πολιτικά στελέχη διαφορετικών χώρων, σχολιαστές και ΜΜΕ προς τα αυτιά ενός ουσιαστικά αποσβολωμένου λαικού ακροατηρίου. Και κινδυνεύει να γαλουχήσει ψυχώσεις και αρνητικά αντανακλαστικά που θα πληρώσουμε και πάλι ακριβά στο μέλλον. Μόνιμα για το κάθε τι δυσάρεστο αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους. Που θα μας καθησυχάσουν ψυχικά και θα από-ενοχοποιήσουν κάθε ίχνος ενδεχόμενης ευθύνης που κάποιοι πιθανότατα θα μπορούσαν ενδόμυχα να αναπτύξουν.

Υπάρχουν κατ αρχήν ζητήματα θεσμικής φύσης που επιμένουμε να αγνοούμε. Η συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύει ρητά την οικονομική στήριξη μέλους της ευρωζώνης που αδυνατεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια του ελλείμματος. Κι από την άλλη η βασική ανησυχία της Γερμανίας και άλλων χωρών είναι η σταθερότητα του νομίσματος. Κάτι εξ άλλου που έχει διατυπωθεί και σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Κινήσεις λοιπόν χρηματοδότησης που βρίσκονται έξω από τις προυποθέσεις δημιουργίας της ευρωζώνης αποτελούν για τους Γερμανούς παράνομες κινήσεις, ικανές να οδηγήσουν την χώρα, την Γερμανία δηλ., εκτός ζώνης του ευρώ!!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό οφείλει κάποιος να εκτιμήσει και τις δικές μας πολιτικές που προκάλεσαν το πρόβλημα. Υπερδανεισμός για κατανάλωση, «αναδιανομή»(!) εισοδήματος με δανεικά, το δημόσιο μηχανισμός απορρόφησης της ανεργίας και, μέσω διαφθοράς, «σκοτεινής» διόγκωσης των εισοδημάτων. Επίπλαστη ευημερία με χρήματα που δεν υπήρχαν και με τις ενισχύσεις της ευρωπαικής ένωσης – που σήμερα βέβαια – μετά τις αποκαλύψεις - ενοχλεί τους σκληρά εργαζόμενους λαούς της.

Οσο για την συνωμοσία των κερδοσκόπων εναντίον της χώρας μας παραθέτω αποσπάσματα από το εξαιρετικό σημείωμα του Στέφανου Αναστασιάδη στην ιστοσελίδα e-rooster (Credit Default Swaps: Λαϊκισμός & Πραγματικότητα): «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η αγορά των CDS χρησιμοποιήθηκε για «κερδοσκοπία» εναντίον της Ελλάδος. Αντίθετα, αυτή η αγορά προσφέρει τα εργαλεία και την ρευστότητα που είναι αναγκαία για την διαχείριση ρίσκου των επενδυτών. Εάν δεν υπήρχαν τα CDS, οι επενδυτές των ομολόγων θα ζητούσανε μεγαλύτερο spread σαν αποζημίωση για την έλλειψη ρευστότητας και την συνεπακόλουθη αύξηση επενδυτικού ρίσκου»

Μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, γίναμε η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα και την μικρότερη αξιοπιστία στην ΕΕ, μειώνοντας την δυνατότητα εξυπηρέτηση του χρέους. Η έλλειψη μέτρων για αρκετούς μήνες έκανε τα πράγματα χειρότερα. Όσοι επενδυτές είχαν ελληνικά ομόλογα έτρεξαν να αγοράσουν ασφάλεια. Η ασφάλεια ακρίβυνε, ακολουθώντας τα spreads των ομολόγων. Κάποια hedge funds στοιχημάτισαν υπέρ της χρεοκοπίας ενώ κάποια άλλα κατά. Μετά τα μέτρα και κάποιες λεκτικές εγγυήσεις, η πιθανότητα χρεοκοπίας μειώθηκε. Κάποια hedge funds βγάλανε λεφτά, κάποια άλλα έχασαν.

Είναι φανερό πως μοναχά κοιτώντας στον καθρέφτη θα αντικρύσουμε τον πραγματικό υπεύθυνο των σημερινών μας αδιεξόδων. Κάποιοι όμως που στον καθρέφτη βλέπουν μόνιμα τον Μεγαλέξανδρο δύσκολα θα ομολογήσουν την αλήθεια. Ανακουφίζονται ανακαλύπτοντας υπεύθυνους κάπου αλλού. Τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς, τους Εβραίους, τους κερδοσκόπους, την παγκοσμιοποίηση και, βέβαια, τους μεταρρυθμιστές και τους …νεοφιλελεύθερους. Δεν βλέπουν ποτέ την δική μας τσαπατσουλιά, απληστία, πονηριά και, πολλές φορές, ανικανότητα. Δυστυχώς, τώρα πιά άρχισαν να τα βλέπουν όλοι οι άλλοι.
andrianopoulos.gr

15 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστω Κε Αδριανοπουλε!
    Μολις τωρα καταλαβα,και χαρι σε εσας,τι ακριβως συμβαινει.
    Σας ευχαριστω!
    Ν.Δ.Κατρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ξαναγυρίσει πίσω ο Βασιλιάς για να δούμε μια άσπρη μέρα . Όλες οι κυβερνήσεις που ορκίστηκαν από το 1968 και μετά , είναι παράνομες . Το ίδιο και όλοι οι νόμοι .
    Τέλος στην ψευτοπροοδευτική παρένθεση .
    Ζήτω η Ελλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η περιγραφή του προβλήματος είναι πολύ καλή ωστόσο οι διέξοδοι και οι λύσεις από την άσχημη κατάσταση απουσιάζουν.


    Σωστά από μια άποψη δεν ανοίγει τα χαρτιά του, διότι οι λαϊκιστές περιμένουν στη γωνία και θα αρχίσουν τον "αγώνα" φωνάζοντας ότι: O Ανδριανόπουλος προτείνει να απολυθούν οι μισοί Δ.Υ. κτλ...

    Από την άλλη αφού τα γράφει τόσο ωραία, πρέπει να προτείνει και ορισμένες λύσεις, όχι απαραίτητα ποσοτικές, ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά στην κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κακοδαιμονια του ελληνικου γιγνεσθαι αποδιδεται απο τους πληρωμενους και στρατευμενους κονδυλοφορους στο υπερτροφικο κρατος που ομως βάσει των επισημων στοιχειων της Ευρωπαϊκης Ενωσεως στοιχιζει στην Ελλαδα μονο 11% του Α.Ε.Π. ενω το ιδιο κρατος στη Γαλλια στοιχιζει 25% και συγκριτικα με τα λοιπα κρατη της Ε.Ε. ειναι το φθηνοτερο, ενω την ιδια στιγμη κανεις δεν διαμαρτυρεται οσο θα επρεπε για την φορολογικη ατελεια των υψηλων εισοδηματων και των παντοτε κερδοφορων τραπεζιτικων δηθεν ιδρυματων. Θεσμοθετημενα με αισχρους νομους προαγεται ο γκαγκστερισμος των μεγαλων εισοδηματων που τους παρεχεται η δυνατοτητα μεσα απο υπερακτιες (off shore) εταιριες για ξεπλυμα χρηματος και τοποθετηση των κεφαλαιων τους στο εξωτερικο.
    Η διάλυση του ελληνικού κράτους είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και για την ξένη εξάρτηση της χώρας, οι δύο αυτές διαλυτικές ακολουθίες/λειτουργίες δεν είναι παρά οι δύο όψεις της λειτουργίας του ελληνικού Λαμογιστάν. Από τη μια διογκώνει το κράτος, διορίζοντας σε μεγάλο νοσοκομείο 45 ηλεκτρολόγους, που χτυπάνε κάρτα το πρωί και φεύγουν, από την άλλη αποφεύγει να διορίσει 50 χειρουργούς που λείπουν στο πιο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, ώστε να πηγαίνει η πελατεία στην ιδιωτική, αλλά κρατικοδίαιτη και χειρότερης ποιότητας ιατρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς έτσι είναι η Ελληνική πραγματικότητα , προχθές, χθές, και
    σήμερα.Το έχουμε καταλάβει όλοι,
    εκτός τον πρωθυπουργό. Ο άνθρωπος
    απ'τον Οκτώβρη είναι μόνιμα μέσα
    σε ένα αεροσκάφοος,πότε ψάχνοντας
    δανεικά κι αγύριστα, πότε ψάχνοντας
    όπλα για να τα βάλει πάνω στα τραπέζια.Και κάλά αυτός δικαιολογείται, καμένος είναι,
    τόσοι υπουργοί τί κάνουν εκει τόσο
    καιρό? Λευτά δεν κλέβουν γιατί δέν υπάρχουν,έργο έτσι κι αλλιώς δεν
    παράγουν, τι στο καλό μόνο κουτσομπολιό στο κινητό είναι όλη
    μέρα?
    Παχύδερμα, καιροσκόποι,αλήτες που
    περιμένουν να πέσει κάνα φράγκο
    για να το λεηλατήσουν νόμιμα ,
    (ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΝΌΜΙΜΟΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΌΝ) μόνο έτσι μπορεί να φανταστεί την
    πολιτική ελίτ ο μέσος απλός Ελληνας
    Οι τύποι έχουν καταντήσει μόνο για γέλια.αυτοί για γέλια κι εμείς για κλάματα.
    Κι εδω και χρόνια δεν ψοφάει κανένας απο δαύτους ,λές και τους
    προστατεύει ο διάολος ...

    ευχαριστω για τη φιλοξενία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας κοροϊδεύει ο κύριος ανδριανόπουλος ; Από που προκύπτει το 70% τον εξόδων σε μισθούς δημοσιων υπαλληλων ; Η eurostat λέει αλλα, δείτε εδώ για περισσότερα. Το infognomon το εμπιστευόμαστε για την ενημέρωση μας, ας προσέχει λίγο όταν αναδημοσιεύει άρθρα τρίτων σχολιαστών.

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/CH02_2009/EN/CH02_2009-EN.XLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το 70% ετησίων δαπανών της χώρας είναι μισθοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το 20% των δαπανών είναι τόκοι και τοκοχρεωλύσια για εξυπηρέτηση του εθνικού μας χρέους. Και το 10% των δαπανών πηγαίνει σε δραστηριότητες (έργα, προμήθειες, αγορές, εξοπλισμοί, εργολαβίες, επιδοτήσεις). Από αυτό το 10% προέρχονται τα ποσά που κατευθύνονται στην διαπλοκή και στους διάφορους ημέτερους. Δεν φθάνουν όμως αυτά για να δικαιολογήσουν την τραγική σημερινή οικονομική μας κατάσταση. Και για να βρούμε «που πήγαν, ακριβώς, τα λεφτά».

    Αυτό τα λέει όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΕΛΟΥΝ Να κανουν την κριση ευκαιρία και αμολάνε τους λαγούς όπως ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ να κάνουν παιχνίδι. Ας υποθέσουμε ότι διώχνουμε τους μισούς ΔΥ ή τους πληρώνουμε το μισό μισθό. Ξέρετε τι θα γίνει?

    Μήπως αυτό επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι.

    Βέβαια για λόγους ασφαλείας γέμισαν την Ελλάδα με ¨ελληνες" από το Πακστάν κλπ. για να δημιουργήσουν εσωτερική ανασφάλεια. Μετά θα είναι εύκολο να πάμε σε κάποιο Εθνικό συμβιβασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/CH02_2009/EN/CH02_2009-EN.XLS) για 2006-7 (ΟΧΙ για 2008, 2009 και πρόβλεψη για 2010):
    (Greece) Government Finances, general government expenditure (με COFOG): 17,9% of GDP Social Protection, 8,1% General Public Services, 4,7% Health, 2,3% Education, 4,5% Economic Affairs, 4,8% Others. Greek revenue: 40.2 δις, expenditure: 43.3. Διάρθρωση οικονομίας: Agriculure: 3.6%, Industry: 14.8% (άντε, όλοι μαζί να την διαλύσουμε), Construction 8.3%, trade, transport and communication services: 30.6% (!), Business activities and financial services 18,8%, Other services: 24%. Μπράβο παιδιά, γίναμε μια χώρα υπηρεσιών και αργόσχολων δημόσιων υπαλλήλων. Δεν συμφωνώ με τις παρέες του κ. Ανδριανόπουλου (στο e-rooster θα συναντήσουμε όλους τους κολοτούμπες ψευτοδιανοούμενους που κόπτονται υπέρ σκοπιανών, μουσουλμάνων Θράκης και ομοφυλόφιλων) αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ με αρκετά από τα γραφόμενα του (δεν είναι της παρούσης να πω ποιά). Πάντως βλέπω πολύ φανατισμό από τους συμπολίτες δημόσιους υπαλλήλους και δεν καταλαβαίνω γιατί αγριεύουν. Εμείς του ιδιωτικού τομέα δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε την δουλειά μας ή το εισόδημα μας, άραγε; Ή μήπως από την βολεμένη τους θεσούλα πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν και άποψη για το πόσο βαθιά και χοντρά θα με φορολογήσουν; Υπάρχει πάντα η λύση του "κλεισίματος του μαγαζιού" όπως έκαναν όλες σχεδόν οι μεγάλες μονάδες στην Ελληνίτσα και μετά να δούμε τι θα πουλάει ο ένας δημόσιος υπάλληλος στον άλλο.
    Α, μην το ξεχάσω, ελπίζω οι ανώνυμοι 12:57 και 1:15 να μην γράφουν τα σχόλια τους από κρατικό Η/Υ εν ώρα εργασίας, που εγώ πληρώνω με τους φόρους μου._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφόσον τα πράγματα είναι τόσο τραγικά, τι διέξοδο έχουμε. Εξυγίανση; Μέχρι να εξυγιανθούμε θα έχουμε τελειώσει. Ιδού μία άλλη σκέψη:
    Το όλο θέμα είναι προετοιμασία για αναμέτρηση σε κάθε επίπεδο. Η όλη κατάσταση μυρίζει σύγκρουση προ των πυλών. Οι μεγάλοι συγγενείς αν είναι μαζί μας και πολιτικά και στον τομέα του υπόγειου πολέμου, θα δούμε απίστευτα πράγματα. Η θέση των απέναντι είναι πολύ επισφαλής, όπως είναι και η δική μας. Το όλο θέμα είναι συμμαχίες. Ας έχουμε υπόψη μας ότι τυχούσα νικηφόρος έξοδος από πόλεμο θα φέρει στην Ελλάδα μεγάλη οικονομική πρόοδο και θα την αναδείξει σε μεγάλο παίκτη. Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έρθει ακόμα και χωρίς πόλεμο, λόγω της μεγάλης υπογεννητικότητάς μας. Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ουσιαστικές συμμαχίες, και ας είμαστε εμείς εκείνοι που θα καλέσουμε τους εταίρους μας συμμάχους στην συνεκμετάλλευση του υπεδάφους του Αιγαίου, με αντάλλαγμα την μεγάλη νίκη που θα δώσει νέα προοπτική στον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. >>>
    Κάποιοι όμως που στον καθρέφτη βλέπουν μόνιμα τον Μεγαλέξανδρο δύσκολα θα ομολογήσουν την αλήθεια...
    Δεν βλέπουν ποτέ την δική μας τσαπατσουλιά, απληστία, πονηριά και, πολλές φορές, ανικανότητα. Δυστυχώς, τώρα πιά άρχισαν να τα βλέπουν όλοι οι άλλοι.
    <<<


    ηθελα ναξερα τι βλεπει καθε πρωϊ στο καθρεφτη οταν χτενιζεται

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2:04 Ο απόηχος της "ΤΑΠΑΣ" έφτασε μέχρι την Καλαμαριά φιλαράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. KANANE TO K.E.P KALO GIA POLLOYS .AS KANOYNE KAI TO KENE.KENDRO EKSYPIRETISIS NEON EPIXEIRISEON .SE DEKA MERS H ADEIA .KI AST TA TEMBELIA NA BROUNE AKRH.TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να προσέχετε τις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ μπούρδες του Ανδριανόπουλου. Τα στοιχεία που δίνει είναι μία μεγάλη μπούρδα και προσπάθεια εξαπάτησης.

    Σαν απάντηση παραθέτω ανάρτηση από το http://e-cynical.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html

    Στην ιστοσελίδα e-roosters ανέβηκε στις 9 Μαρτίου άρθρο του κ. Ανδριανόπουλου με τον τίτλο «Ποιος πρέπει τελικά να πληρώσει την κρίση;» όπου, εν συντομία, αποσυνδέει την ελληνική κρίση από τη διεθνή, αποδίδοντάς την αποκλειστικά στις διευρυμένες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου και κυρίως στη μισθοδοσία στρατιών, (όπως τους αποκαλεί) δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους υπολογίζει, χωρίς όμως, ν' αναφέρει τις πηγές των στοιχείων του, ότι απορροφούν γύρω στα 30 δις ετησίως, δηλαδή στα δέκα χρόνια το 70% των δημοσίων δαπανών.


    Το άρθρο αυτό με τα παραπλανητικά στοιχει που δημοσιεύει και με τον τρόπο που τα χειρίζεται, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Τους λόγους τους αναπτύσσω αναλυτικά ευθύς αμέσως.


    1) Είναι μεγάλος ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα;

    Μεγάλος σε σχέση με τι; Με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του χώρου του κ. Ανδριανόπουλου ή με τις άλλες χώρες τις ΕΕ, ας πούμε; Εμείς νομίζουμε το 2ο.

    Αντίθετα με τον κ. Ανδριανόπουλο ο οποίος δεν αναφέρει πηγές εμείς θα αναφέρουμε. Λοιπόν:

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Yearbook, 2009 της Eurostat, το σύνολο των δημοσίων εσόδων έχουν φτάσει έως στο 41% του ΑΕΠ και το σύνολο των δημοσίων δαπανών έως το 44%, όταν στην ΕΕ των 27 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 45% και 46% Άρα, παιδιά, η Ελλάδα έχει συγκριτικά μικρότερο δημόσιο τομέα από ότι ευρωπαίοι εταίροι.


    2) Ποιο είναι το κόστος της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων ;

    30 δις ετήσια λεει ο κ. Ανδριανόπουλος, αντίθετα ο Ελληνικός προϋπολογισμός για το 2009 αναφέρει 25,5 δις μαζί με τις συντάξεις.

    Οι δαπάνες της μισθοδοσίας αποτελούν το 70% των ετησίων εξόδων του κράτους λέει ο κ. Ανδριανόπουλος. Αν έκανε σωστά τους υπολογισμούς θα εύρισκε ότι ακόμη και αν δεχόμαστε το 30 δις, αυτό θα σήμαινε ότι οι συνολικές ετήσιες δημόσιες δαπάνες είναι 42,86 δις. Αντίθετα, για το 2009 οι Πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου είναι 59,03 δις, ενώ μαζί με τα τοκοχρεολύσια φτάνουν τα 100,5 δις, επομένως το ποσοστό των μισθών και συντάξεων επί των συνολικών δαπανών πέφτει από το 70% στο 28% περίπου, ακόμη κι αν δεχτούμε τα 30 δις του κ. Ανδριανόπουλου. Συγκρίνετε τώρα τα 25,5 δις των μισθών και συντάξεων, (ή έστω τα 30 του κ. Ανδριανόπουλου), με τα 41,4 δις που πληρώσαμε το 2009 για τοκοχρεολύσια, και θα δείτε που πάει η μερίδα του λέοντος του κρατικού προϋπολογισμού:


    Σε 5 – 6 χρηματοπιστωτικούς καρχαρίες, όχι στους δημοσίους υπαλλήλους κ. Ανδριανόπουλε. Επίσης τα τοκοχρεολύσια το 2009 δεν είναι 20% που αναφέρετε αλλά 41,2% των συνολικών δημοσίων δαπανών.


    3) Φοβερό και το εύρημα του κ. Α.Α. με τη σύγκριση 10 ετών μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων με το συνολικό χρέος της χώρας. (Αυτό κάνει ο κ. Α.Α. και απ' ότι είδα είναι ένα νούμερο που κυκλοφορεί ευρέως, ότι δλδ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αντιπροσωπεύουν τελικά το 70% των δημοσίων δαπανών). Συγκρίνει δλδ ένα μέγεθος – flow (profit & loss) με ένα μέγεθος στατικό (Balance sheet) !!! Εκτός κι αν το «εύλογον» της σύγκρισης προκύπτει από τη "ρεαλιστική" περίπτωση να υπήρχε κράτος χωρίς καθόλου υπαλλήλους !!! Με τέτοια κόλπα και για να δώσουμε έμφαση σε ό,τι θέλουμε θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε 15 ή 25 ή όσων μας χρειάζεται, ετών μισθοδοσίες υπαλλήλων με το ένα ή το άλλο μέγεθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα που δημιουργήθηκε το 2000-2009, μία ανάρτηση πάλι από το ίδιο μπλογκ, όπου αποδεικνύονται ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει ο Ανδριανόπουλος. Αν εξαιρέσουμε το ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε για να πληρωθούν οι τόκοι των παλαιότερων δανείων, οι μεγαλοεργολάβοι και το νοσοκομειακο/φαρμακευτικο κυκλωμα φάγανε το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων δις που πρέπει να πληρώσει τώρα ο άμοιρος ελληνικός λαός

    http://e-cynical.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

    ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ: (όλη η Αλήθεια με Αριθμούς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.