20/3/10

"Μην αναφέρετε το όνομα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν η του PKK"

O Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές εορταστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Nevruz, η οποία συμβολίζει την αρχή της άνοιξης,

O πρωθυπουργός Ερντογάν ευχήθηκε στο έθνος για την Nevruz, αλλά παρότρυνε τους πολίτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, τους φορείς,τους πολιτικούς καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας να λειτουργήσουν με ένα ήρεμο και υπεύθυνο τρόπο ώστε να μην διαταράξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της εκδήλωσης όπως είχε συμβεί παλαιότερα όταν οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδία συγκρούσεων πολιτών με την αστυνομία

Απευθυνόμενος στους κούρδους πολιτικούς μέλη του BDP(Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας) , ο πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε: "Να μην αναφέρετε είτε το όνομα του φυλακισμένου ηγέτη της "τρομοκρατικής Οργάνωσης"[αρχηγός του ΡΚΚ είναι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν] ή την "Τρομοκρατική Οργάνωση" [PKK] ως φορέα διαπραγμάτευσης.

Οποιαδήποτε παρατήρηση υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη, του PKK θα σημαίνει και άρνηση της παρουσία σας.».«Ειρήνη και Ελευθερία σημαίνει να είσαι υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου," δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. «Εσείς είστε η νόμιμη αρχή που διαπραγματεύεται και όχι κάποιο "μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης." hurriyetdailynews.com

Το PKK θεωρείται μια «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα και τις ΗΠΑ.
Το PKK εξακολουθεί να είναι στη μαύρη λίστα του καταλόγου με τις παράνομες Οργανώσεις στην Ε.Ε. παρά την ανατροπή της απόφασης αυτής απο Ευρωπαικό Δικαστήριο.
ekurd.net,

9 σχόλια:

  1. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι "Nevruz" το γράφουν οι Τούρκοι.
    Και είναι λίγο "γελοίο" διότι αν δεν κάνω πάλι λάθος, μόλις το 2000 η Τουρκία "αναγνώρισε" επίσημα τη γιορτή αυτή που (ας ξεχάσουμε το ότι γιορτάζεται και στο Ιράν, Αζεμπαϊτζάν, Αφγανιστάν κ.ο.κ) έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Κούρδους ειδικά της Τουρκίας και της Συρίας.
    Εκτός από Πρωτοχρονιά, έχει και εθνική σημασία και τα τελευταία χρόνια είναι συνδεδεμένη με το PKK. Το 1992 οι Τούρκοι σκότωσαν πάνω από 50 συμμετέχοντες στη γιορτή.

    Αυτό που θέλω να πω -και συγγνώμη εάν κάνω λάθος, αλλά δεν είμαι γνώστης του κουρδικού-
    είναι κάπως σα να υιοθετούμε την τουρκική προπαγάνδα όταν γράφουμε "Nervuz", αντί "Newroz"
    και όταν λέμε ότι πρόκειται για γιορτή της Άνοιξης, αυτό που ισχυρίζονται δηλαδή οι Τούρκοι. Με το Κουρδικό ημερολόγιο έχουμε φτάσει στο πόσο; στα 2710; Που σημαίνει ότι για τόσα χρόνια οι Κούρδοι γιορτάζουν το Newroz. Οι Τούρκοι το ανακάλυψαν ως "γιορτή της 'Ανοιξης" πότε; πριν 10 χρόνια;
    Και εμείς αναπαράγουμε την τουρκική εκδοχή;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Galia το άρθρο είναι της Χουρριέτ. Η μόνη προσθήκη απο το ekurd είναι σε ότι αφορά το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

    Για το αν υιοθετώ την τουρκική προπαγάνδα η όχι νομίζω έχει καταδειχθεί απο την παρουσία μου.

    Ευχαριστώ για τό σχόλιο σου και για την επισήμανση σου περί αναπαραγωγής της Τουρκικής εκδοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Καυκάσιε,

    και επίσημα πλέον, Καλή Άνοιξη!
    Νομίζω ότι με παρεξήγησες. Έγραψα δυο φορές, ότι "μπορεί να κάνω λάθος" και ότι δεν ξέρω τίποτα για το κουρδικό.
    Και αν προσέξεις, κάνω ερωτήσεις και όχι καταφατικές δηλώσεις. Ακριβώς επειδή δεν ξέρω, ήθελα αν κάποιος που γνωρίζει να μου λύσει την απορία.
    Με στενοχώρησες που το πήρες τόσο στραβά. Δεν σε κατηγόρησα εσένα: Είδα την τουρκική εφημερίδα ως πηγή. Με ενόχλησε η γραφή "Nevruz" αντί για την κουρδική Newroz, επειδή δεν υπάρχει το γράμμα W στα τουρκικά. Και αναρωτήθηκα για το αν μπορεί να θεωρείται ως "τουρκική γιορτή της Άνοιξης" και όχι της Κουρδικής Εθνικής Ταυτότητας και Αντίστασης.
    Και επειδή ξέρω πόσο διαβολικά μεθοδικοί και πόσο στο μέλλον αποσκοπούν οι ενέργειες των Τούρκων, για αυτό αναρωτήθηκα για τον εάν είναι θεμιτός ο "εκτουρκισμός" της γιορτής.
    Και μήπως πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί όταν αναπαράγουμε χωρίς μια υποσημείωση/ένσταση τις τουρκικές θέσεις.

    Για να κλείσω, εάν πίστευα ότι "υιοθετείς" εσύ προσωπικά την τουρκική προπαγάνδα, θα έπρεπε να ήμουν τουλάχιστον ηλίθια. Και σίγουρα ηλίθια δεν είμαι.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΑΣΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΣΙΚΗΣ- ΖΟΡΟΑΣΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΙΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ/ ΑΛΛΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΚΗΣ (ΣΑΣΑΝΙΔΙΚΗΣ) ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΟΣ "PESMERGA". ΣΤΗΝ ΣΑΣΑΝΙΔΙΚΗ ΠΕΡΣΙΑ ΟΙ "PESMERGA" ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΕΚΤΟ ΕΛΑΦΡΥ ΠΕΖΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΥΣΕ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΥ (ΟΠΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ "PESMERGA" ΣΗΜΕΡΑ)
    ΧΠΗΣΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Galia το Κουρδικό ζήτημα έχει μπει σε μια απο τις πλέον κρίσιμες καμπές του.Η παρέμβαση Ερντογάν όπως περιγράφεται στο άρθρο της Χουρριέτ δείχνει ότι το PKK είναι αδύνατον να νικηθεί με στρατιωτικά μέσα.Η πολιτική των διώξεων εναντίον των κομμάτων των Κούρδων DTP και BDP έχει γίνει μπούμερανγκ εις βάρος του τουρκικού καθεστώτος.
    Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί μάταια να απομονώσει πολιτικά το PKK.Οσο το προσπαθεί τόσο αυξάνεται η ισχύς του και τα λαικά του ερείσματα.Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν κραυγή απόγνωσης και σαν μια προσπάθεια να σπείρει μεταξύ του Κουρδικού λαού την διχόνοια.Είναι όμως πολύ αρ΄γα οι Κούρδοι έμαθαν την γλώσσα της διπλωματίας.

    Σχετικά με την Newroz σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου , μας έδωσε την ευκαιρία να αναλύσουμε το τι σημαίνει η γιορτή αυτή για τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο,
    σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Οι Κούρδοι, βέβαια, είναι από τους αρχαιότερους λαούς της περιοχής.

    Καυκάσιε,
    χαίρομαι που συνεννοηθήκαμε για το Newroz.
    Δες σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, για τον "εκτουρκισμό" της γιορτής:
    http://www.kurdmedia.com/article.aspx?id=15542

    Δυστυχώς, το Ελεύθερο Κουρδιστάν έχει πολλούς εχθρούς. Δες πως κάποιοι χαρακτηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες ως "τρομοκράτες" και "δολοφόνους των αμερικανών"
    και ως πλαστή εθνότητα,
    και ότι δήθεν οι ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ εις βάρος των Τούρκων και των Αράβων!

    http://www.antiwar.com/justin/?articleid=2859
    (διάβασέ το με ψυχραιμία, είναι ό,τι πιο εμετικό έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό)

    Επίσης, μην ξεχνάμε και την ανίερη συμμαχία για τον αφανισμό των Κούρδων, αυτήν της Τουρκίας με το Ιράν:
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7042684.ece

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Galia & Kaykasios .-

    Αγαπητοί μου φίλοι, μην κοιτάτε το δέντρο και χάνεται το δάσος...
    Εδώ δεν κάνουμε λαογραφική-εθυμοτυπική διατριβή, ούτε θρησκειολογική ανάλυση...
    Είτε "Nevroz" είτε "Νewroz" το ίδιο είναι...Είτε 10 χρόνια είτε 10 αιώνες το γιορτάζουνε, η ουσία είναι στα μηνύματα που νιώθει ο Κουρδικός Λαός και τα μηνύματα που περνάει στους υπόλοιπους λαούς και ειδικά στους Τούρκους.

    Κοιτάξτε την Κουρδική Λαοθάλασσα με τα λάβαρα της ανεξαρτησιάς και της ελευθερίας!

    Κοντολογίς, εάν το "ψωμί" το γράψω "ψομί" δεν τρώγετε???
    ΄Η το "αυγό" "αβγό" θα γίνει ομελέτα???

    Φιλικά
    Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμηρε Φωτιάδη,
    έχει σημασία και μάλιστα, πολιτική, το ότι το τουρκικό κράτος πάει και με τον τρόπο που πάει,να καπελώσει την κουρδική γιορτή,ώστε να παρουσιάσει τους Κούρδους ως Τούρκους.Παρομοίως, προσπαθεί κι εντός Ελλάδος, να καπελώσει τα πανηγύρια των Πομάκων!Όλους δηλ. τους Μουσουλμάνους, να τους κάνει Τούρκους.

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ,άλλωστε, ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,δεν είναι τίποτε άλλο από τις παραδόσεις των κατεκτημένων λαών Μέσης Ανατολής,Μ.ΑΣίας και Βαλκανίων, εφόσον οι γνήσιοι Τούρκοι(πολεμιστές νομάδες της κεντρικής Ασίας) ήταν πολύ κατώτεροι πολιτισμικά από όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς Σουλτάνους, λαούς της ευρύτερης περιοχής μας.Άλλο δηλαδή οι Τούρκοι και άλλο οι εξισλαμισμένοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,που ως μουσουλμάνοι πλέον,το 1923 θεωρήθηκαν Τούρκοι.Αυτοί άλλαξαν θρησκεία, όχι όμως και παραδόσεις κι αυτές τις παραδόσεις, το τουρκικό κράτος σήμερα, τις παρουσιάζει ως τουρκικές!

    ΚΟΙΝΩΣ, μια ζωή η Τουρκία,από τα κλεμμένα φτιάχνει εδάφη,περιουσία,πολιτισμό και φυσικά λαό!

    ΛΕΗΛΑΣΙΑ,η μόνη γνήσια τουρκική παράδοση!


    ΚΛΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 22 Μαρτίου 2010 12:22 μ.μ.-
    Αγαπητέ φίλε συμφωνώ με όσα λές, αλλά η ενασχόληση εν προκειμένω,με το εάν το εάν το Νεβρόζ γράφετε με "W" ;h "V" νομίζω, είναι άνευ ουσίας...
    Οι εικόνες και τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους...
    Πουθενά κανένας Τούρκος δεν γιορτάζει το Νεβρόζ...
    ΄Οπου εορτάζεται το Νεβρόζ στην Τουρκία, υπάρχουν Κουρδικά λάβαρα και πανό με τον Οτσαλάν...
    1.500.000 Κούρδοι ήταν προχθές στο Ντιγιαρμπακίρ και χιλιάδες στις λοιπές...
    Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους...
    ΄Ομηρος Φωτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.