16/3/10

Ετοιμοι για την πρώτη βολή οι S-300

Ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος διαψεύδει τα σενάρια περί αποθήκευσης των πυραύλων

Την πρώτη βολή με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς αντιπυραυλικούς πυραύλους S-300 προγραμματίζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως αποκαλύπτει με έγγραφό του στη Βουλή ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός αναφέρει ότι ως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία βολή με το οπλικό αυτό σύστημα, αλλά, όπως σημειώνει, «βολή έχει προγραμματισθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να καλύπτονται οι σχετικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της».

Ποιες όμως είναι αυτές οι προϋποθέσεις δεν αναφέρει, παρ΄ ότι υπήρξαν διαρροές ότι αντιδρά στις βολές των S-300 το ΝΑΤΟ, καθώς ο χρόνος αυτοκαταστροφής του βλήματος είναι για μερικά δευτερόλεπτα μεγαλύτερος από εκείνον που προβλέπουν οι κανονισμοί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο υπουργός αποκαλύπτει ακόμη ότι οι S-300 δεν είναι αποθηκευμένοι αλλά ανεπτυγμένοι και λειτουργούν σε καθημερινή βάση στο πλαίσιο εκπαίδευσης προσωπικού. Χαρακτηρίζει το οπλικό σύστημα «ετοιμοπόλεμο» και «λειτουργικά δοκιμασμένο», ότι έχει ήδη ενταχθεί στα επιχειρησιακά σχέδια, τηρεί τις προβλεπόμενες ετοιμότητες, συμμετέχει στις ετήσιες προγραμματισμένες εθνικές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχει ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας της χώρας.

Με βάση το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι S-300 έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα λειτουργικότητας και συμβατικότητας με τα άλλα (αμερικανικής κατασκευής) συστήματα αεράμυνας και βρίσκονται σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση.

Δεδομένου όμως ότι το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, διερευνάται η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις φάσεις προετοιμασίας προγραμματισμένων βολών είτε στη Ρωσία είτε στη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που έγινε βολή με τους S-300 ήταν από στελέχη της Εθνοφρουράς στη Ρωσία, στην περιοχή Αστραχάν, προτού ακόμη οι πύραυλοι αυτοί μεταφερθούν από την Κύπρο στην Κρήτη.

Ολα αυτά όμως αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στη Μόσχα στις 29 Μαρτίου, όπου θα εξετασθεί και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των βλημάτων των S300, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν λήξει τα όρια ζωής τους.
ΒΗΜΑ

14 σχόλια:

  1. epitelous mia kinisi theatrou apo tis enoples dynameis.
    Se S400 na anabathmistoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε εντελώς Καραγκιόζηδες. Είμαι σίγουρος ότι για τους πολιτικούς μας η βολή , αν γίνει , αποτελεί πονοκέφαλο και απεχθές γεγονός. \

    Ειλικρινά το θεωρείτε είδηση αυτό. Οι Τουρκοι δοκιμάζουν να νεύρα μας και επιθετικά τους όπλα και εμείς μετά την υποχώρηση από την Κύπρο έχουμε να το λέμε που θα κάνουμε βολή με τους S300 οι οποίοι προστατεύουν ένα νησί που αντιμετωπίζει ελάχιστο κίνδινο από την Τουρκία. Τουλάχισοτν ας τους είχαμε φυτέψει στην μέση του Αιγαίου να κλειδώναν κάθε μέρα τα Μεμέτια που αλωνίζουν.

    Από την Κρήτη τι προστατεύουν οι S300 μου λέτε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ....ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ..

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πρόκειται να γίνει η βολή, μη χαίρεστε...Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oi kakes gloses lene oti ta apothemata se s-300 einai ektos xronou . Ta pyraulakia exoun liksi as tous kanoume boles na mathoume.Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραμύθια της χαλιμάς, άμα δείτε εσείς βολή, να μου γράψετε.
    Πότε γίναμαι τσαμπουκάδες και δεν το καταλάβαμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι θα θέλανε οι Τούρκοι στο Αιγαίο;

    Ανάλυση στο:
    http://amfipolis.blogspot.com/2010/03/blog-post_3407.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επικίνδυνα πράματα... Μη μασάτε ! Δεν μπορεί να υπάρχει εθνικό συμφέρον πίσω από τις κινήσεις του ιπποπόταμου, αλλά κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν η πρώτη βολή γίνει με τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που κάνουν (τουρισμό) στο Αιγαίο καλύτερα να μην γίνει.
    Εκτός αν φροντίσουμε έτσι ώστε τα Μεμέτια να φύγουν από τον φόβο τους…

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπραβο στον υπουργο για τα S-300.
    Αυτα του ΝΑΤΟ περι χρονου αυτοκαταστροφης κλπ να τα ακουμε
    βερεσε.Με τα συστηματα αυτα αλλα
    ζουν τα δεδομενα διοτι το κοστος
    της μαγκιας τους θα ειναι υπερβολικο.Να παραγγειλουμε αμεσα
    και αλλα.Και μη μας διαφευγει οτι
    η αρχικη μας ματια και προς την Κινα
    που πονεσε πολυ τους ευρωπαιους και
    ιδιως τους Αγγλους και Γερμανους με αποτελεσμα οι στρατηγικες μας
    κινησεις (απο φοβο) να αναδιπλωθουν και να μας περασουν στον εκβιασμο
    θα πρεπει μυστικα και ταχυτατα να
    συνεχιστουν.Κινα στην περιοχη για
    λιμανια(πειραιας-καβαλα),σιδηροδρομο και πετρελαια
    ειναι τεραστιο στρατηγικο και οικο
    νομικο πλεονεκτημα για εμας και κα
    νεις δεν θα ξανακανει"γκιχ".
    Ας το αποτολμησει επιτελους η Ελλα
    δα και γρηγορα.Και αμεσως μετα θα
    περασωμε και σε αυτα που διεκδικου
    με απο Γερμανια.Αρκετα πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα ήθελα από τη μεριά μου να επισημάνω ότι οι S300 στη Κρήτη προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην αεράμυνα της χώρας. Μην ακούω σχόλια ότι θα έπρεπε να κλειδώνουν τα τουρκικά μαχητικά κατά τις παραβιάσεις τους. Μέγα στρατηγικό σφάλμα.Οι stinger(ας στείλουν κανέναν να έχει η φρουρά καταδρομών πχ στο Φαρμακονήσι) να κάνουν εγκλωβισμό θα ήταν καλά. Φορητό αντιεροπορικό χωρίς ραντάρ για τις υπερπτήσεις νησιών είναι ότι πρέπει. Στέλνεται ικανοποιητικά το μήνυμα. Κανένα αντιεροπορικό σύστημα που χρησιμοποιεί ραντάρ δεν πρέπει να κάνει εγκλωβισμό εχθρικών αεροσκαφών σε περίοδο ειρήνης για να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού σε περίοδο που θα απαιτηθεί. Πρέπει η συχνότητες του ραντάρ κτλ να είναι καλά κρυμμένα. Αν εμείς τους εγκλωβίζουμε μπορούν αυτοί σε περίοδο σοβαρού θερμού επεισοδίου ή και γενικού πολέμου να ρυθμίσουν κατάλληλα τα συστήματα αυτοπροστασίας(θα έχουν τις δικές μας συχνότητες σε "τράπεζα" ηλεκτρονικών δεδομένων) των μαχητικών τους.
    Επιπλέον, στη Κρήτη έχουμε από τα πιο προηγμένα μαχητικά μας, τα F16 BLOCK 52 PLUS και οι S300 μπορούν να τα καλύψουν μέχρι να απογειωθούν και να αντιμετωπίσουν το πακέτο COMAO των Τούρκων. Αντίστροφα αφού απογειωθούν τα μαχητικά προστατεύουν(καταδιώκοντας και αυτά το "πακέτο" COMAO) το ραντάρ κτλ μέσα της αντιεροπορικής πυροβολαρχίας των S300. Δρουν συνδιαστικά και είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους υψηλής ευφυίας(ναι είναι, οι στρατηγοί είναι) Τούρκους επιτελείς. Το μισό Αιγαίο σχεδόν καλύπτεται από το βεληνεκές των S300. Ψάξτε τη βιβλιογραφία και δείτε το βεληνεκές κτλ του συγκεκριμένου όπλου. Προσφέρει πολλά. Επίσης και τα 25 Mirage μας είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους επιτελείς τους. Το ξέρουν αυτό. Κοινή λογική. Γνωστά πράγματα. Το έχω ξαναπεί και ας είμαι πιτσιρικάς..έχουμε πολλά "δωράκια" για τους απέναντι αν απαιτηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεχής εκπαίδευση προσωπικού σε όλα τα όπλα και σώματα. Ειδικά αεροπορία, ναυτικό, τεθωρακισμένα, αεροπορία στρατού, ειδικές δυνάμεις, ηλεκτρονικού πολέμου, υλικού πολέμου-λογιστική υποστήριξη να τους βγάζουν το λάδι όσο δεν πάει να μαστε έτοιμοι. Χρειάζεται μια σύγχρονη εν μέρει τολμηρή-διεκδικητική, ρεαλιστική μεν αλλά όχι υπερεαλιστική εξωτερική πολιτική και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις - "κλειδιά".

    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, θεσσαλονίκη

    ΥΓ: Τα "παίρνω" αφάνταστα με αυτούς που αμέσως "κλαίγονται" απογοητευμένα "δεν έχουμε,οι κότες, δεν είμαστε χώρα εμείς, οι έτσι οι αλλιώς"κτλ). μην ξεχνάτε τις προκλήσεις των Ιταλών πριν την 28η του 1940. Διαβάστε πως προκαλούσαν και πως μας τέσταραν. Δεν ήταν μόνο η "Έλλη", είχαμε συνοριακές μικροπροκλήσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου κτλ. Πόλεμο δεν κάνεις έτσι. Δεν φοβάσαι. Προετοιμάζεσαι και περιμένεις. Αφήστε τις απολυτότητες και τα κλαψουρίσματα και ψάξτε βιβλιογραφία, ψάξτε, ρωτήστε, ακούστε. Χρειάζόμαστε όραμα και προσπάθεια όλων όχι να κλαιγόμαστε. Αν κλαίγονταν ο Κολοκοτρώνης σήμερα θα με λέγανε Αχμέτ. Στρατηγική σφαιρική σκέψη, προετοιμασία, ψυχραιμία, αιφνιδιασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. AN TO DYKASTIKO SOMA DEN KANEI YPERBASI YPER TOY ETHNOYS KAI THS NOMIMOTITAS MONO ME EPANASTASH FTIAXNOUN TA PRAGMATA. OSA LEYTA NA PAROYNE THA TA FANE ME SYNOPTIKES DIADIKASIES KATHARSI PROTA KAI META H ANAPTIKSI XORIS KATHARSH TIPOTA .TO XERI XERI ME TON KARATSAFERI, EKRIVE TO PODI PODI ME TO BODI. KI OI STIGER KALOI EINAI AN EIXAME KAI ADEIA KATASKEVIS POU EXOUME NOMIZO ,OLMOUS ME GBS ,POLYBOLO OPLOBOMBIDON KAI KANA SNAIPER 50ARI KALA EINAI GIA TA NISIA . TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. GIORGO MPOREI NA EISAI FOITITIS ALA TO SXOLIO SOU EXEI SOFIA KATHIGHTI!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Talos.
    Στην Βορεια Κορεα εκτελεστηκε ο σχετικος με την Οικονομια οχι γιατι
    καταχραστηκε αλλα γιατι απετυχε το
    σχεδιο για την Οικονομια που ειση
    γηθηκε.
    Μηπως εχει αντιρρηση καποιος απο εμας.Τα γεγονοτα κυλανε γρηγορα και
    καπου οδηγουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.