2/3/10

Toυρκία: Απαγγελία κατηγοριών εναντίον εν ενεργεία στρατηγού

Υπόθεση «Εργκένεκον»
Τούρκοι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία στρατηγού και ενός εισαγγελέα για ανάμειξη σε συνομωσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
Ο Σαλντιράι Μπερκ, διοικητή του 3ου Σώματος στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση «Εργκενεκόν».
Παράλληλα, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά του εισαγγελέα Ιλχάν Τσιναχάρ, που είχε παλαιότερα διερευνήσει ισλαμιστικά δίκτυα στην επαρχία και ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα.
Η σύλληψη του Ιλχάν Τσιχανέρ είχε προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στο δικαστικό σώμα και την κυβέρνηση, η οποία έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της εξουσίας των δικαστών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ποτ επικαλείται το 61σέλιδο κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες κατηγορούνται για ανάμειξη σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του κυβερνώντος κόμματος και των ισλαμιστικών δικτύων στο Ερζιντζάν.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.
Σε παράλληλες εξελίξεις, περισσότεροι από 30 αξιωματικοί του στρατού αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με άλλη συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα».
Πηγή: Reuters, Nαυτεμπορική

10 σχόλια:

  1. Κύριε Σάββα πολές φορές και εσείς ο ίδιος είχατε αναφέρει οτι το βαθύ κράτος υπάρχει σε όλες τις βαθμίδες του κράτους,για ποιό λόγο πιστεύεται πως οι συλήψεις γίνονται μόνο σε επίπεδο κορυφής? Ποιός τους διασφαλίζει πως οι αντικαταστάτες αυτών θα είναι καλύτεροι-φιλικότεροι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι ο Σάββας, αλλά είναι ευνόητο ότι το χταπόδι το σκοτώνεις χτυπώντας το στο κεφάλι και όχι κόβοντας τα πλοκάμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υτδδω
    είναι προφανές ότι ο Ερντογάν ξεριζώνει το μέρος εκείνο του βαθέος κράτους που στέφεται εναντίον του ιδίου και των συντρόφων του.
    Κατά τ' άλλα, ακόμα και στην περίπτωση καθαρίσει τους αντιπάλους του, το βαθύ κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει στην Τουρκία.
    Πάντως, ούτως ή άλλως το βαθύ κράτος πρέπει να ξεριζωθεί.
    Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την επόμενη μέρα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλη εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν πηγαίνει γύρω-γύρω από τον Μπασμπούγ και δεν τον ακουμπά . Στην πραγματικότητα μέχρι και σήμερα έχει ξηλώσει σχεδόν την μισή ιεραρχία και έπονται και άλλα ξηλώματα
    Δεν χωρά στον ανθρώπινο νου και στην στρατιωτική ιδιοσυγκρασία της γειτόνισσας να μη γνώριζε ο Μπασμπούγ όλα αυτά τα χρόνια τίποτα και να μην ήταν συμμέτοχος. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν
    α) Έχει δώσει ο Ερντογάν αμνηστία κάτω από το τραπέζι στον Μπασμπούγ με αντάλλαγμα να προδώσει όλο το συνάφι του . Θα προωθήσει βέβαια στην στρατιωτική ιεραρχία αυτούς που αποδεδειγμένα πρόσκεινται στον Ερντογάν.
    β) Ο Μπασμπούγ περιμένει σαν τον γάτο την κατάλληλη στιγμή να κατεβάσει τα άρματα ως «σωτήρας» του τουρκικού γένους και να σβήσει την φωτιά μετά από μια «έκρηξη» που θα δημιουργηθεί
    Στην ογδοντάχρονη πορεία του κράτους τους ο λαός τους εμπιστευόταν πάνω από όλα το στρατό και μετά τους πολιτικούς και την αστυνομία. Σήμερα οι ισλαμιστές κατάφεραν να διχάσουν την κοινή γνώμη και οι στρατιωτικοί χάνουν την παλαιά αίγλη τους και πολλούς υποστηρικτές τους.
    Ο Μπαικάλ από την άλλη καθημερινά υποσκάπτει τον πολιτικό του αντίπαλο κερδίζοντας το μεγαλύτερο μερίδιο του στρατού μαζεύοντας πολλά «ψηφαλάκια» και από αυτούς για τις ερχόμενες εκλογές

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 02 Μαρτίου 2010 7:49 μ.μ. το βαθύ κράτος πιστεύω πως πιο πολύ μοιάζει με τη λερναία ύδρα παρά με το χταπόδι.Ευχαριστώ πάντως για το σχόλιό σου.

    Κύριε Σάββα πιο πολύ πιστεύω πως εξαγριώνει έτσι το βαθύ κράτος παρά το εξουδετερώνει,όπως επείσης το βαθύ κράτος είναι κάτι σαν ιδεολογία και δύσκολα το αντιμετωπίζεις με ποινικές διώξεις.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριε Σαββα τι πιθανοτητες θα δινατε για ενα πραξικοπημα στην Τουρκια τους προσεχεις μηνες η μερες με ολα αυτα που συμβαινουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Ο στρατός στην Τουρκία εχει τα όπλα αλλά έχει σοβαρότατες πολιτικές απώλειες. Είναι σε αμυνα. Αδυνατέι να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν διότι δεν διαθετει (ο στρατός) επαρκή πολιτική στήριξη. Ο λαός έθεσε εκτός Βουλής τον παλαιό πολιτικό κόσμο που ήταν σύμμαχος του στρατού.Ας μου επιτραπεί να πω ότι υποστηρίζω αυτή την άποψη από το 2006 στο βιβλίο μου "Η Τουρκία στην Ευρώπη, το ελληνικό χαρακίρι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. lathio
    δεν υπάρχει καμία περίπτωση πραξικοπήματος, εκτός και να το επιδιώξει η Ουάσιγκτον, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο.
    Είναι πιθανό να έχουμε δικαστικό πραξικόπημα, αλλά και πάλι θα επικρατήσει ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές.
    Με άλλα λόγια, οι στρατηγοί μαύρο-κόκκινο χάνουν.
    Για την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. >Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο<

    Άμα νυχτώνει να δεις πόσο όμορφα είναι. Τότε που βγαίνει η ημισέληνος :(

    Ο στρατός στην Τουρκία δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Είναι κράτος εν κράτει, με πάρα πολλά προνόμια και δικές του εταιρείες. Καθαρά οικονομικό είναι το θέμα. Γι αυτό δεν θέλει και την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι πρέπει να στερηθεί των προνομίων του.

    Κάποτε ο Μπασπούγ θα πει "πολλά τα λεφτά, Ταγίπ" και θα τον στείλει διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.