17/12/11

''Η Κύπρος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή''

''Η Κύπρος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή''

Ζούμε σε μία περίοδο όπου διαδραματίζονται συνταρακτικά και ιστορικής σημασίας γεγονότα και εξελίξεις στον άμεσο γεωγραφικό μας περίγυρο, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με θέμα «Η Κύπρος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», στη Λευκωσία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ''η Κύπρος προσπαθεί υπό τις περιστάσεις, λόγω και του πολιτικού της προβλήματος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που προσφέρουν οι γεωπολιτικές συγκυρίες, συμβάλλοντας και η ίδια με τον δικό της τρόπο στη διαμόρφωση των εξελίξεων, ως ο πλησιέστερος γείτονας εκ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

Η Κύπρος, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, περιστοιχισμένο από μια περιοχή που παρουσιάζει συνεχώς ευμετάβλητες και ποικίλες προκλήσεις, με παγκόσμιες διαστάσεις, οι οποίες ωθούν εκ των πραγμάτων την Κύπρο να διαδραματίσει ρόλο.

Η δράση μας αυτή, σημείωσε, έχει πάρει έμπρακτη μορφή με ποικίλους τρόπους και ενέργειες.

''Σε επίπεδο υποδομών, τα τελευταία χρόνια, επενδύσαμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων με άνοιγμα Πρεσβειών στις πλείστες των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που στοχεύουν να αναβαθμίσουν και εμβαθύνουν σε σημαντικό βαθμό τις διμερείς σχέσεις μας'', πρόσθεσε.

Σχέσεις, σημείωσε, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω ενδυνάμωσης – μέσω διμερών συμφωνιών και ποικίλων συνεργασιών, και οι οποίες αποτελούν απτά εργαλεία για την περαιτέρω εμπέδωση του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος, τόσο διμερώς όσο και ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε ότι οι παραδοσιακά άριστες πολιτικοοικονομικές μας σχέσεις με τις χώρες αυτές, αλλά και κυπριακής επινόησης πρωτοβουλίες, που οδήγησαν στις πρόσφατες συνεργασίες-πρότυπο, όπως για παράδειγμα σε θέματα οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας της Κύπρου με αριθμό γειτονικών κρατών και της αναπόφευκτης συνεκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, αποτελούν ακόμη ένα τέτοιο παράδειγμα.

Είπε πως από το διορισμό της στο Υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Αύγουστο, επισκέφθηκε διμερώς πρωτίστως χώρες της εγγύς περιοχής, όπως το Τελ Αβιβ, το Κάιρο, τη Ραμάλλα και το Αμμάν, ενώ φιλοξένησε στην Κύπρο τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, ενώ αναμένει να επιβεβαιωθούν οι μεταβάσεις της και σε άλλες χώρες της άμεσης γειτονίας μας, όπως για παράδειγμα τη Λιβύη και την Τυνησία.

Στις επισκέψεις αυτές πέραν των συναντήσεων με τους ομολόγους μου, σημείωσε, επιδιώκονται και πραγματοποιούνται επίσης συναντήσεις με τους Προέδρους και Πρωθυπουργούς των χωρών αυτών, καθώς και με ηγέτες Οργανισμών όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αποτελεί καθολική διαπίστωση όλων αυτών των συναντήσεων, συνέχισε, ότι υπάρχει έντονη επιθυμία εκ μέρους όλων αυτών των γειτονικών μας χωρών, ενίσχυσης της συνεργασίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, αντίστοιχα, για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

Δεν πρέπει να αγνοούμε, σημείωσε, ότι στα περιστατικά αστάθειας που ταλανίζουν τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί ένα ανθρωπιστικό καταφύγιο, τείνοντας χείρα βοηθείας και συνεργασίας για αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών των κρίσεων που ξεσπούν είτε ως αποτέλεσμα εμφυλίων πολέμων και πολεμικών αντιπαραθέσεων, είτε πιο πρόσφατα λόγω ανατροπών αυταρχικών καθεστώτων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, σημείωσε, την περίπτωση όπου περισσότεροι από 60.000 κοινοτικοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι εκκενώθηκαν επιτυχώς μέσω Κύπρου, ή βρήκαν προσωρινό άσυλο στην πατρίδα μας, στα γεγονότα του 2006 και 2008 που διαδραματίστηκαν αντίστοιχα στον Λίβανο, όπως πράξαμε εξάλλου και στην περίοδο του 1975-1989, ενώ εξίσου αποτελεσματικά ανταποκριθήκαμε στα πιο πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Η Κύπρος, συνέχισε, έχει εγκαθιδρύσει σήμερα εκείνο τον μηχανισμό που μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς και με αποτελεσματικότητα τέτοιας φύσης κρίσεις συνεπεία εκκένωσης πληθυσμών, που όμως παρέχει και προοπτικές για ειρηνική αξιοποίηση του με γειτονικά κράτη, μέσω υλοποίησης των προτεινόμενων εκ μέρους μας συμφωνιών έρευνας και διάσωσης, που αποτελούν ένα απολύτως ανθρωπιστικού περιεχομένου πλαίσιο δραστηριοτήτων.

Η Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αποτελεί μια σημαντικότατη ευκαιρία περαιτέρω εμπέδωσης και εμβάθυνσης του ρόλου μας στη περιοχή, ως ένας ειλικρινής και αμερόληπτος σύνδεσμος της ΕΕ προς τις αραβικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, τροχοδρομούμε τη φιλοξενία στην Κύπρο Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους του Αραβικού Συνδέσμου, μια συνάντηση που θα είναι απόλυτα επίκαιρη αλλά και εξαιρετικά χρήσιμη.

Η αξία διοργάνωσης μιας τέτοιας συνάντησης, είπε είναι βαρυσήμαντη. ''Σε ένα τέτοιο Υπουργικό Φόρουμ θα επιδιωχθεί να ανασκοπηθούν οι πολιτικές ανακατατάξεις που θα έχει μέχρι τότε επιφέρει η «Αραβική Άνοιξη», καθώς και η επίδραση της τελευταίας στην Ευρώπη'', πρόσθεσε.

Τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Άστον, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ Αραμπί, είπε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, μου εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξη κι επιθυμία τους να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία μας.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/31462 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.