19/12/11

Σάπιες και επικίνδυνες - Ακατάλληλες οι πυραυλάκατοι από την Ελλάδα


Πλήρης επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της «ΜΑΧΗΣ» περί της ακαταλληλότητας των ελληνικών πυραυλακάτων S-148, με τις οποίες το Υπουργείο Άμυνας σκόπευε να «εξοπλίσει» το πολεμικό ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτήρηση της ΑΟΖ και προστασία των συμφερόντων της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από την πολυσέλιδη έκθεση που ετοίμασε η ομάδα αξιωματικών του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού που μετέβη στην Ελλάδα και εξέτασε επί τόπου τις πυραυλακάτους.

Η έκθεση
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», η 53σέλιδη έκθεση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων-αξιωματικών του Π.Ν, είναι ομόφωνη, επιβεβαιώνει σε κάθε περίπτωση τα δημοσιεύματα της «ΜΑΧΗΣ» και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι τα πολεμικά σκάφη που η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο τέως Έλληνας ΥΠΑΜ παραχώρησε δωρεάν στην Κύπρο και που το κυπριακό ΥΠΑΜ επέμενε να αποκτήσει, είναι εντελώς ακατάλληλα από επιχειρησιακής απόψεως και συγχρόνως εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια του επιβαίνοντος σε αυτά προσωπικού.
Η Έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στους αρμόδιους, περιέχει τη σαφή θέση των εμπειρογνωμόνων ότι η Κύπρος δεν πρέπει και δεν μπορεί να προχωρήσει στην απόκτηση των πυραυλακάτων.

Η επίσκεψη
Στην Ελλάδα μετέβησαν ανώτεροι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν επί τόπου τις πυραυλακάτους και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την ακαταλληλότητα τους.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που εξασφάλισε «Η ΜΑΧΗ» αναφέρουν ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε πως τα οπλικά συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένες οι πυραυλάκατοι αυτές, έχουν πολύ περιορισμένο περιθώριο ζωής, μέχρι δηλαδή το 2015. Αυτός είναι ο χρόνος που οι κατασκευάστριες εταιρείες των οπλικών συστημάτων δίνουν στην Ελλάδα πριν αποσύρουν τα συγκεκριμένα συστήματα.

Οι αποκαλύψεις της «ΜΑΧΗΣ»
Με σειρά δημοσιευμάτων της, η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει ότι οι S-148, που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα και τις οποίες το ΥΠΑΜ επέμενε να αποκτήσει, είναι κατασκευής 1972-73 και δόθηκαν στην Ελλάδα από την Γερμανία αφού πρώτα είχαν ήδη παροπλιστεί από το γερμανικό ναυτικό. Συγκεκριμένα, «Η ΜΑΧΗ» είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Άχρηστα τα σκάφη
Μεγάλα και ανυπέρβλητα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σκάφη, προβλήματα που τα καθιστούν ουσιαστικά άχρηστα για τις ανάγκες της Κύπρου και που συνοψίζονται στα παρακάτω:

Σκάφος
• Το σχετικά μικρό τους μέγεθος και εκτόπισμα, σε συνδυασμό με την παλαιά τεχνολογία που φέρουν, ουσιαστικά τα καθιστούν ακατάλληλα για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού παρουσιάζουν χαμηλή αυτονομία και περιορισμένες δυνατότητες στις καιρικές συνθήκες.
• Λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των περιορισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, καθίσταται ασύμφορη και εξαιρετικά δαπανηρή η οποιαδήποτε ιδέα για την περεταίρω χρησιμοποίησή τους.
• Το οριακό τους εκτόπισμα, καθιστά απαγορευτική την προσθήκη οποιουδήποτε επιπρόσθετου οπλικού συστήματος ή αισθητήρα.
• Παρουσιάζουν εκτεταμένες διαβρώσεις στα χαλύβδινα ύφαλά τους και δομικά προβλήματα στην αλουμινένια υπερκατασκευή. Η ενδεχόμενη αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων, λόγω της ξεπερασμένης τεχνολογίας των σκαφών, θα απαιτούσε, εκτός από μια πολύ μακρά περίοδο ακινησίας και την εξαγωγή των κυρίων μηχανών, των αξόνων κλπ, γεγονός που θα εκτίνασσε στα ύψη το κόστος.

Μηχανές
• Έχει πάψει προ πολλού η κατασκευή των κυρίων μηχανών που φέρουν τα σκάφη και υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης ανταλλακτικών. Η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια είχε καταφύγει στην χρήση απομιμήσεων αντί για γνήσια ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα οι βλάβες να είναι πολύ συχνές και συνήθως πολύ σοβαρές. Επειδή δε είναι παλαιάς σχεδίασης, απαιτούν συχνές και εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και μάλιστα από εξειδικευμένα συνεργεία με χρήση ειδικού εργαλειακού εξοπλισμού.
• Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε αποφασίσει προ πολλού τον παροπλισμό τους, τα εν λόγω σκάφη είναι ιδιαίτερα καταπονημένα, με μεγάλες υπερβάσεις (πλέον του 50%) των ωρών λειτουργίας τους, χωρίς την μεσολάβηση γενικών επισκευών.

Επιχειρησιακές δυνατότητες – Οπλισμός
• Κάποια από τα σκάφη φέρουν κατευθυνόμενα βλήματα Harpoon (αμερικανικής προέλευσης) και κάποια Exocet. Ο συγκεκριμένος τύπος των βλημάτων Exocet, είναι παλαιότερο μοντέλο από αυτά που διαθέτει η Δημοκρατία στις συστοιχίες αυτοκατευθυνομένων βλημάτων ξηράς και λόγω παλαιότητας δεν έχουν επαρκές υπόλοιπο επιχειρησιακού βίου.
• Τα δύο πυροβόλα τους (76mm και 40mm αντίστοιχα) έχουν εκτεταμένες φθορές και φέρουν κάνες με πολύ περιορισμένο υπόλοιπο βολών, λόγω παλαιότητας.
• Τα ραντάρ τους είναι παλαιά με περιορισμένες δυνατότητες και ανυπαρξία ανταλλακτικών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει πλέον κλείσει...
http://maxhnews.com/content/8894 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.